Ringasson téged álomba egy dajkapók, avagy egykezes EFOTT-beszámoló

2015/07/22  ·   Fesztivál   ·  Görögh Atus

Rendhagyó beszámoló lesz, mert magát a fesztiválérzést igyekszem leírni benne, ami egyébként az EFOTT mottója is: Csak szabadon! Furcsa érzés, amikor olyan emberekkel találkozol egy fesztiválon, akik akkor születtek, amikor te már nagyban róttad a köröket színpad és színpad között. Magán az EFOTT-on is. És én ostoba még mindig azt gondolom, hogy ugyan olyan fiatal vagyok, mint 20 évvel ezelőtt (amikor csoportosan vonattal mentünk a fesztiválra). Egyébként így is van!

Ringasson téged álomba egy dajkapók, avagy egykezes EFOTT-beszámoló

Életem első EFOTT–ja 1994-ben volt Kecskeméten, és azóta tart ez a szoros kötelék. Miért? Mert ez az a fesztivál, ahol nem a fellépők számítanak, hanem az, hogy átérezd a fiatalságod. Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója! Micsoda szép név egy tömeges elhagyjuk az agyunkat rendezvénynek… Élményekkel gazdagodva és egy számomra ismeretlen pókfaj megismerésével telt nekem a 40. évforduló.

Ez az a fesztivál, aminek soha nem nézem meg a plakátján a fellépőket, mert mindig más helyszínen rendezik meg, és ettől kap egy olyan újdonság érzést az ember, hogy az sem érdekelne, ha tiroli gatyás fellépőkre kéne ugrálni, mondjuk az Alpokban, miközben gleccservízben fürdenénk (ami amúgy ugyanolyan hideg, mint a fesztiválok zuhanyzójában folyóvíz). Itt találni a legtöbb "hülyét" (a szó jó értelmében), náluk nagyobb fesztiválarcokat nem találsz máshol.

Az EFOTT soha nem a világsztár fellépőkről szólt, hanem az önfeledt, vedd ki az agyad és taposs rá élményről. Az 1970-es években a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség irányítása és felügyelete alatt működtek nyári táborok, üdültetések; a középiskolások részére az ODOT, az Országjáró Diákok Országos Találkozója nyújtott nyári elfoglaltságot, a felsőoktatásban nem tanuló, középiskola után munkát vállalóknak pedig az Ifjúmunkás Kempingek, így csak az egyetemisták és a főiskolások maradtak nyári nagyrendezvény nélkül. Ezért a kor ifjúsági szervezete, a KISZ 1976-ban életre hívta az EFOTT-ot, mely - a kor ideológiájának megfelelően - sportra, kultúrára, hazánk turisztikai kincseinek megismerésére sarkallta a felsőoktatás résztvevőit.  Bár 1976-ban, amikor az első EFOTT Abaligeten volt (350 látogatóval, ma az EFOTT-on dolgozók száma több ennél szerintem), akkor még marhára nem arról szólt, hogy hagyjuk kint a külvilágot. Inkább egy úttörőtáborra hasonlított, táncház, filmvetítés, diszkó, fakultatív sportversenyek, városismereti versenyek, tájékozódási futóverseny, politikai fórumok, tábortűz és utcabál. A fellépők Nagy Bandó András, Cseh Tamás vagy a Voga-Turnovszky Duó voltak.  Mondhatni, az EFOTT-nak köszönhetem, hogy bejártam az országot keresztbe-kasul, és minden helyszínre úgy emlékszem vissza, hogy tökéletes volt. 

De vegyük sorra az 1976-os EFOTT helyszíneit, és hasonlítsuk össze a 2015-ös programmal.

Táncház

Ez több helyszínen is üzemel és várja a rongylábú lelkes amatőröket vagy profikat. A Kalinka színpad és környékén a rockzene kedvelői vehettek tánclépési útmutatókat csoportosan. A pogó (nyilván nem egy tánc) egy olyan mozdulatsor, amelyet globálisan űznek a fiatalok, és az EFOTT-on olyan előadókra lehetett ilyen kellemesen andalogni, mint a FISH!, a Supernem, Alvin és a Mókusok, Subscribe, Tankcsapda, Blind Myself, Leander Rising stb.  A Fütyülős Aréna inkább a modern műfaj kedvelőit várta éjszakánként egy jó kis össznépi, emeljük fel az eget a fejünk fölé nevezetű táncra, amit szintén tömegesen gyakoroltak a fiatalok és olyan előadók adták az alapot alá, mint Julia Carpenter, Andro, Otto Knows vagy Edo Denova. A Bomba Hip-Hop táncházban el lehetett sajátítani, a mutogatunk a vak világba és mindenre, méltán híres afroamerikai táncmozdulatokat. Bármerre ment az ember, mindenhol táncház üzemelt, és a lelkes úttörők szívták(?) magukba az új tánclépéseket, amit majd otthon a szüleiknek mindenki megmutat.

Filmvetítés

Na, ez aztán volt bőven! Minden párját kereső fiatal olyan vetítésbe kezd, hogy meghódítsa a kiszemelt álomnőt, hogy éjszakánként több ezer Osca- szobrot lehetett volna kiosztani. Legjobb rendezés, színész, forgatókönyv vagy mellékszerep. Ki egyedül, kik pedig kisebb csoportokba verődve emelik profi szintre a filmvetítést (és ezt minden rosszindulat nélkül írom, mert ezeken a vetítéseken a humort és az írói túlzásokat csak az nem érti, aki valamiért nem szellemült át az EFOTT érzésre). Többnyire ezek a filmek vígjátékok, és elengedhetetlenek egy ilyen rendezvényen.

Diszkó

A Soproni Meeting Pont, Pepsi Challenge Bar és a Ballantines Music Bar fogadta be a műfaj szerelmeseit, lehetett lötyögni a kedvenc slágerünkre, amit már nem B. Tóth László hangja szakít meg a közepénél, végénél, elejénél, negyedénél és minden ütemnél, hanem mesterien keverő lemezlovasok gyúrják össze a dalokat egyetlen kiadott hang nélkül. A lelkes fiatalok ezeket tapssal és örömujjongással hálálják meg, vagy csak egyszerűen estétől reggelig érzik a ritmust és veszik át az ütemet.  

Fakultatív sportversenyek

A sport fontos szerepet kap ezen a rendezvényen, mert mindenhol igazi vasember tízpróba zajlik. Ki bírja tovább a sorban állást a sörcsap mellett, ami okádja a fejedre a hőt a ventillátorán keresztül. Nehezítésként még vannak ismeretlen tényezők is, ilyenek például a remélem, van elég pénz a kártyámon, vagy a nem ér el a kártyaolvasó zsinórja hozzád, és vágd át magad a tömegen, hogy fizess azért, amiért megküzdöttél. Nappal a vízben sörözés teszi próbára a szervezetet, és aki utolsónak issza meg, annak kell kimennie a következő körért. Büntetőpont, ha nem tudja elhozni egyszerre az összes korsót. Szintén kemény fizikai sport, a hol a picsába aludjunk, ahol van némi árnyék. Ez szinte senkinek nem jött össze. Az egyik legnépszerűbb sport volt a maratoni táv, ami a kemping és a nagyszínpad között zajlott, ebben a számban nem hirdettek győztest, mert mindenki nyert, ha elérte a célját. Főleg, ha tudatosan érte el a célját. Volt még lányoknak combizom növelő ToiToi halálkatlanban guggolás, a férfiaknak ki tud 1 liter alatti mennyiséget vizelni a vécépapírra és úgy mindenre, csak abba a kurva lyukba ne menjen egy csepp se versenyszám. De nyilván ez a célzóbénaság teszi lehetővé a lányoknak a guggolást.

Tájékozódási futóverseny

Ez a versenyszám szorosan kapcsolódik a hol a picsába aludjunk, ahol van némi árnyék versenyszámhoz, mert ha találtál előző nap egy árnyékos foltot, azt bizony újra meg kellett találnod. Éjszaka a kempingben több irányérzékét vesztett ember botorkált a sátrak között, akik hangjelzésekkel próbálták megtalálni ismerősüket, akiket ha el is ért a hang, csak irodalmi nyelven válaszoltak, hogy: - Ó, a faszomba, te sem találod a sátrunkat? Mert én sem! Akik szintidőn kívül estek, azoknak megengedett volt a bárhol elalvás. A tájékozódási futóversenyek egy másik szakága, amikor telefonon, de pályanehezítésnek a hangfalak alatt próbáljuk elmagyarázni a barátainknak, hogy merre keressenek. Még jobb, ha a vonal másik végén is egy másik koncert hangfala alatt állnak a barátaink. Szintén nem hirdettek eredményt ebben a versenyszámban. Reggel a legnagyobb tájékozódási futóverseny a tiszta, vagy csak félig körbehugyozott ToiToi vécék megtalálásáért zajlott. Szerencsére, ez a szervezőknek köszönhetően mindig sikerült, és megtaláltuk a kincset a reggeli magányhoz.

Politikai fórumok

Több kerekasztal beszélgetésben vettem részt, és globális problémákat feszegettünk. Ilyen volt a tegnap este mi történt, hogy ennyire fáj fejem, vagy a hívjátok a papot, mert nem mozdul a haverom már 2 órája kezdetű beszélgetések. Voltak még olyan napirendi pontok, hogy melyik koncertet nézzük ma meg, és persze az aznapi költségvetés elfogadása. Igyekeztünk politikailag megfejteni a színpad jobb és bal oldalát, hogy ki miként értelmezi a rendezői jobbot vagy balt. Vitanapokon fel lehetett szólalni, hogy aznap sört vagy bort igyunk. Ezt nyomós indokkal alá is kellett támasztani. A szeszcsempészet még nem virágzik a rendezvényen, ezért nem volt semmilyen külön ok arra, hogy a nép ne igyon meg mindent, amit a kezébe nyomnak.

Helyismereti versenyek

Ez a verseny két alapvető dologról szólt. A pénzről és az alkoholról, hogy ki merre talált olyan helyet a településen, ahol olcsón lehet inni. Ez az ismeret és tudás többet ér, mint 1986-ban egy Abba kártyanaptár. Ezek a helyi kis ivók ilyenkor megtelnek élettel, és az odavezető úton megcsodáljuk a helyi látványosságokat, mint például a kis közértet, ahol 179 forintért jéghideg Kőbányai sört kaphat az ember.

Utcabál

A Nagyszínpad előtt minden nap utcabál hangulat uralkodott, és az ország méltán híres zenekarjai gondoskodtak az amúgy sem szar hangulatról. Egy nemzetközileg elismert művész, Dub Fx is fellépett az utcabálon, de a szerb határ felől érkezve hazánkba, nem tudta a kerítésen átdobálni a hangszereit, ezért szájjal utánozta azok hangját. A hangulat minden nap az egekben, és több ezren táncolnak együtt a Brains, Kowalsky, Quimby vagy az utolsó napi örömtáncolásba és örömzenélésbe kiteljesedő katarzisban, ahol régi ismerős arcok adnak elő dalokat a mai popkultúra (már ha van popkultúra hazánkban) jeles képviselőivel. Somló Tamás feat. Mary Popkids, Magashegyi feat. Bornai Tibor vagy Kaukázus feat. Vincze Lilla.

Ezt az estét sajnos csak elmondásokból tudtam megismerni, mert megcsípte egy darázs az ujjamat, a kézfejemet meg egy dajkapók. Végre megtudhattam, hogy hazánkban létezik egy olyan állat, amit dajkapóknak hívnak. Az injekciótól, amit kaptam, attól úgy aludtam el az autóban, mintha kiszállt volna belőlem minden élet. A kezem a duplájára duzzadva annyi vizet tárolt, hogy a kormány a Franciáknak elkezdte kiárulni, mint az ország legnagyobb vízlelőhelye. Reggel ötig mozdulatlanul álmodtam egy mulatós nélküli világról.

Tábortűz

A szombati születésnapi koncertsorozat záróakkordjaként égi tábortűz volt, amire szintén nem ébredtem fel sajnos, ezért nekem ez a program is kimaradt, mint Kiszel Tündének a szemöldökszedés. Utána hajnalig tartó mulatás vette kezdetét, és mindenki igyekezett az utolsó filléreit is elkölteni a táncházakban. Az egyik legjobb hangulatról (mint minden este) Dj. Juhász Laci gondoskodott, a Laci Bácsi Mulatója műsorával, ahova minden este ellátogattunk, és terveimben szerepelt az utolsó este is, de hát a dajkapók keresztülhúzta a számításaimat. Na, de majd a következő fesztiválon nyakon csípem Laci barátunkat.

Ahogy így végigmentem az 1976-os programon, meg kell állapítanom, hogy az EFOTT semmit nem változott. Minden program megvan, és aki itt nem képes jól érezni magát, az költözzön egy másik naprendszerbe. Bebizonyosodott, hogy a felsőoktatásban fogyasztott alkoholmennyiség képes életben tartani 40 éve egy fesztivált.  Velence amúgy is tökéletes helyszín, hisz már negyedszer látogat el ide a rendezvény, és idén csúcsokat is döntött a látogatók száma. 103 ezren tették tiszteletüket a fesztiválon, és a nyár egyik legjobb bulija kerekedett ki belőle. A szervezésben mindössze egyetlen hibát véltem felfedezni, ez pedig a Nagyszínpad és a Kalinka színpad elhelyezkedése volt, ugyanis, ha mind a két helyszínen mentek a koncertek, akkor a kisebb Kalinka színpadon áthallás volt a Nagyszínpad felől. Szerencsétlenül volt lepakolva, és ennek a legtöbb zenekar hangot is adott a koncertjük alatt. Minden más szerintem flottul és tökéletesen működött. Találkoztam 20 éve nem látott baráttal, az ő hatására kezdtem el rockzenét hallgatni, de róla majd egy szeptemberi beszámolóban olvashattok, hisz együtt megyünk el egy koncertre, pont mint 20 éve a P.Mobilra.

Ha ki kell emelnem egyik legjobb élményemet az idei EFOTTról, akkor az egy 40 másodperces beszélgetés volt, amikor az embert megszólítja a pultnál egy korabeli ismeretlen srác, és hatalmas vigyorral a száján közli veled:

- Te őskövület, tuti nem emlékszel már rám mi?
- Nem, ne haragudj!
- 1999-ben te mutattad meg Hegyalja fesztiválon, hogy honnan érdemes a hídról a Tiszába ugrani.

A tanulság az, hogy szegd meg a szabályokat, és emlékezni fognak rád az emberek. De nyilván nem követendő példa a hídról ugrálás!!! A másik fontos tanulság, hogy járjatok fesztiválokra, ha tehetitek, mert mindenhogy jó, de legjobb CSAK SZABADON!

FOTÓK ITT!


 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek