Szeláví! fesztivál: fényfestés a pilisi egri vár romjain

2022/05/25  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

A tavaly útnak indult, általunk is nagyon megszeretett kisfesztivál ezúttal az egyik legnépszerűbb kiránduló helynél, az egri vár másolatának környékén rendezkedik be, hogy az élet apró örömeinek élvezetére invitáljon mindenkit, aki szeretne egy gondtalan hétvégét tölteni távol a város zajától május 27. és 29. között.

Kelemen Gergő Photography

Tavaly Pilisborosjenő határában, egy napsütötte domboldalon rendezték meg az első Szelávít, ami akkor nagyon a szívünkhöz nőtt, bár komoly kihívást jelentett, hogy a tűző napon talpalatnyi árnyékra leljünk a napvitorlák alatt. Ez volt az egyik oka annak, hogy a fesztivál idén árnyékosabb helyszínre váltott, meg talán az is, hogy a hangpara miatt a településtől távolabb szerettek volna fesztiválsátrat verni, hogy immáron három színpadon szórakoztassák a nagyérdeműt.

A fesztiválok általában törekednek arra, hogy mind a közönség, mind a maguk számára megkönnyítsék a dolgokat, a szelávísok azonban szeretik a kihívásokat... Egyrészt a fesztiválozók is elkényelmesedtek, és jobban örülnek, ha a "kapuban" letehetik a kocsijukat, vagy legalábbis valami leteszi őket oda... A várrom azonban a Pilisben van, ahová gépjárművel jóérzésű ember nem megy be, igaz, nem is mehet. Egy kicsit gyalogolni kell, de tényleg nem sokat: a faluhatártól 20 percet, a parkolótól – mert azért lesz ilyen is – negyedórát, bringával meg mindössze 7 perc alatt megtehető a táv. Ez is a  fesztivál azon törekvései közé tartozik, hogy még a tavalyinál is nagyobb hangsúlyt fektessenek arra, hogy kiemelt szerepet kapjanak a környezettudatosság és fenntarthatóság különböző témái. Az új helyszín a szervezőket is komoly logisztikai kihívás elé állítja, de bíznak abban, hogy a látszólagos vagy valóságos nehézségek árán egy igazán különleges élményben lesz részünk: el tudod képzelni például a romot az esti fényfestében? Na, akkor tudod.

A fesztiválozók felét tavaly a helybéliek, a másik felét a környékbeliek tették ki, de gondolnak a Budapestről érkezőkre is: pénteken a menetrend szerinti, késői járattal juthatnak vissza a fővárosba, szombaton feltehetőleg különjárat indul, s még keresik annak a lehetőségét is, hogy akik nem akarnak éjszaka visszajönni, sátrat tudjanak állítani éjszakára – ha megoldás születik, arról szólunk. Amúgy Oszkár telekocsival is ki lehet majd jutni – feltehetően vissza is :)

Amíg a nagyon nagy fesztiválokon a nagyon nagy nemzetközi márkák vannak jelen, addig a Szelávín például a borosjenői Hajnali Sörfőzők (már a nevük is kiváló), a borosoknak Jani Papa Pincéje, a korgó gyomorra a Mandelbrot pékség kínál megoldást – a croissant-juk egyszerűen mennyei –, de piknik hangulatot más kitelepülők is erősítik majd.

A koncertek mellett lesz bor-és pálinkakóstoló, könyvbemutató (Szendrői Csaba/Elefánt), várséta, papírsárkányeregetés és jó pár olyan előadás, amely a környezettudatosságot erősíti.

Egy fesztivál azonban leginkább a zenéről szól, erről már előző cikkünkben részletesen szóltunk:

Kirándulós fesztivál sok zenével és piknik hangulattal: Szeláví!

 

Az elővételes jegyek mától május 26-ig érhetők el.

 

 

 

Szeláví! fesztivál, egri vár, Pilis, Pilisborosjenő

 

 

Szólj hozzá!


Két év szünet után ismét ingyenes fesztiválra gyűlnek össze a RoCkányok

Két év szünet után ismét ingyenes fesztiválra...

A Békés megyei Okányban 2019-ben első – és akkor még egyszerinek tervezett – alkalommal jött létre a RoCkány Feszt, de a kedvező...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Az Iron Maiden elhozza Budapestre a Legacy Of The Beast-showt

A Legacy Of The Beast elnevezésű turné indulása óta a zenekar közel kétmillió rajongónak játszott a világ 39 országában, beleértve a százezer fős Rock In Rio fesztiválfellépésüket is, Brazíliában. Most Magyarországra is elhozzák a show-t.

Dühterápiás hardcore-punk kezelés a Dürerben

Akik egy igazi hardcore-punk buliban vezetnék le az elmúlt időszak felgyülemlett dühét, azoknak szerencséjük van, ugyanis július 7-én a Dürer Kert színpadát a Scowl és a One Step Closer veszi birtokba.

Füstös klubokból indult, mára a legelismertebb koncertszínpadok sztárja: Kurt Elling

A bársonyos hangú és utánozhatatlan eleganciájú énekes SuperBlue címmel ezúttal egy funkos, hiphopelemekkel dúsított albumot készített a gitárfenomén Charlie Hunterrel, amelynek dalait Európában először a budapesti közönség hallhatja élőben július 5-én, a Müpában.
Új koncertek
Máté-passió
Máté-passió
Budapest 
Parsifal
Parsifal
Budapest 
Parsifal
Parsifal
Budapest 
Parsifal
Parsifal
Budapest 
YBL209
YBL209
Budapest