Sziget: David Bowie, magyar és külföldi nagyágyúk, Art of Freedom

2016/08/08  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Nem akarunk hálátlannak tűnni a többi magyar fesztivállal szemben, de ez a hét a Szigetről fog szólni. Elképesztő mennyiségű program, esemény, ha mindenről nem is, de amit látunk, hallunk, olvasunk, arról igyekezünk beszámolni.

Sziget: David Bowie, magyar és külföldi nagyágyúk,  Art of Freedom

Sziget:  hommage á David Bowie

Izgalmas koncerttel kezdődik augusztus 10-én 23 órakor az idei Magic Mirror programja a Szigeten. Színészek és zenészek tisztelegnek David Bowie életműve előtt egy ígéretes főhajtással: Blackstar, Absolute Beginners, China Girl, Fashion, Rebel Rebel, Wild is the Wind, Tonight, Modern Love, Heroes és más klasszikusok csendülnek el ezen az estén olyan előadók torkából, mint Ónodi Eszter, Jónás Vera, Kiss Llaci vagy az Amerikából éppen hazatért Kamarás Iván. 

„Ashes to Ashes" – Bowie legendás dalát választottuk a koncert címadójának. Porból lettünk, porrá leszünk" – meséli Salamon András, az előadás rendezője." És az alcím: hommage – tehát egy főhajtás a XX. század ikonja előtt, akinek életműve műfajokon ível át, és akinek talán a legnagyobb hatása volt mindannyiunkra, akik ezen a produkción dolgozunk attól a naptól kezdve, hogy január 10-én a halálhírére ébredtünk."

A Zenekar tagjai, Juhász Gábor – gitár, Nagy Ádám – gitár, Gátos Iván – zongora, Gátos Bálint – basszus és Gerendás Dániel – dob. A mikrofon mögött pedig ők váltják egymást: Ónodi Eszter, Hámori Gabriella, Jónás Vera, Németh Juci, Varga Zsuzsa, Másik János, Müller Péter Sziámi, Gyabronka József, Thuróczy Szabolcs, Kamarás Iván, Kiss Llaci, Nina Josephs, Frank Scuderi.

Hajrá, magyarok!

A Sziget Fesztiválon nem csak a nemzetközi zenei színtér népszerű vagy kuriózumnak számító előadói kapnak helyet, hanem – természetesen – a hazai zenekarok is. A zenés helyszínek közül szinte mindegyiken lesz esélyünk arra, hogy magyar fellépőbe botoljunk.

A Nagyszínpadon játszik a novemberben 20 éves Quimby és a Punnany Massif, idén ért fel a legnagyobb színpadokig a Halott Pénz és a Nagy-Szín-Pad! verseny idei győztese, a Bohemian Betyars is birtokba veheti a világot jelentő deszkákat.

A Petőfi Rádió – Telekom VOLT Fesztivál helyszín line-up-ján olyan nevek szerepelnek, mint a hiperkarma, a Budapest Bár, a Magashegyi Underground, a Wellhello, a Vad Fruttik vagy az Irie Maffia, az ifjabb, feltörekvő generációból pedig itt lesz a Middlemist Red, a The Biebers, az Esti Kornél és a Margaret Island is. Itt lépnek fel a Nagy-Szín-Pad jelöltjei is, mint a 20-as generáció életérzését megéneklő Szabó Benedek és a Galaxisok, az ír rockabillyt játszó Mongooz and The Magnet, Marge vagy a piszkos rock and roll-ban utazó Run Over Dogs.

A Világzenei színpadon találkozhatunk a Cimbalibanddel, a PASO-val, a Psycho Mutans-szal és Lajkó Félixszel, aki az Óperentziával bemutatja, milyen a hegedű és az elektronikus zene fúziója. És ez még csak a kezdet! Az A38 közönségének a Brains mutatja majd meg, milyen is a magyar hangszeres dnb, a Magic Mirror a Fran Palermo mediterrán jungle rock and rolljától lesz hangos, a Telekom Arénában és a Colosseumban itthoni DJ-k tucatja felel majd a reggelig tartó buliért, de bőven lesznek magyar hangok a Blues Kocsmában vagy az Asus Snowattack Stage-nél is, de még a Sziget Beach – Cökxpon Chill Gardenben is találhatunk olyan hazai kincsekre, mint a Belau vagy a Burkus Kőnig koncertje.

Rihanna, Muse, Manu Chao

A Sziget nagyszínpada idén a fesztivál közelmúltban elhunyt nemzetközi booking menedzsere, Dan Panaitescu nevét viseli: a szakember húsz éven át dolgozott a rendezvény stábjában.

Szerdán a mínusz egyedik nappal megkezdődik a Sziget fesztivál. Idén Rihanna koncertjét övezi a legnagyobb érdeklődés, mellette Manu Chao, a Muse, David Guetta, Sia, a Chemical Brothers, valamint Noel Gallagher tartozik a legnagyobb sztárok közé a felhozatalban.

Az idei Sziget első koncertjét egy hazai csapat, az Ozone Mama adja a mínusz egyedik napon, augusztus 10-én szerdán 15 órakor a Petőfi Rádió-Telekom VOLT Fesztivál színpadon. A nagyszínpadon egy órával később Marky Ramone, a Ramones egykori legendás dobosa az első fellépő zenekarával, a Blitzkrieggel.

Szintén a mínusz egyedik napon játszik a nagyszínpadon a Skunk Anansie, a dél-afrikai Die Antwoord és a brit elektronikus zenei alapvetés, a Chemical Brothers. Utóbbi, Tom Rowlands és Ed Simons duója eddig nyolc stúdióalbumot készített és a mostani lesz az ötödik magyarországi fellépése. A Chemical Brothers-höz olyan nagy slágerek fűződnek, mint a Star Guitar, a Hey Boy Hey Girl, az Out of Control, a Setting Sun vagy a Block Rockin' Beats. Aznap este a Magic Mirror sátorban az év elején elhunyt David Bowie-ra emlékeznek ismert hazai zenészek és színészek az Ashes to Ashes című koncerten.

A barbadosi születésű énekesnő, Rihanna nulladik napi, augusztus 11-i fellépésére már nem lehet jegyet kapni. Eddig tizennégy alkalommal vezette az amerikai Billboard listát, több mint 54 millió albumot adott el világszerte, nyolc Grammyt és ugyanennyi American Music Awardot söpört be, dalait már több mint nyolcmilliárdszor játszották le a YouTube-on.

Óriási sárkány, űrlények és űrhajók

A Fesztiválköztársaság különböző szegleteiben ugyanis idén is majd' száz köztéri installációval találkozhatunk.

Az Art Of Freedom pályázatra minden évben várják a lelkes dizájnerek, képzőművészek, fényszobrászok vagy ügyes „amatőrök" ötleteit, a legjobb pályamunkák a Sziget Fesztiválköztársaság terein kelhetnek életre. Idén kétszáznál is több pályamunka érkezett – köztük külföldről is – melyekből mintegy százzal találkozhatunk is majd a fesztiválon. Így érdemes két koncert között figyelmesen körbejárni a Szigetet, ahol olyan alkotásokkal találkozhatunk, mint a szemétből és lomból épült Űrkomp 3.0, a polip karokat formázó Octopuff, a csillagképeket megidéző Csillagos égbolt vagy a napfénytől óvó Chillagszemű juhász. A több tucatnyi installáció némelyike remek pihenőhely – mint a hűs árnyékot adó Kerekerdő az ArtZone-ban vagy az esernyőkből épült Szerelem Pavilon -, de vannak vidám pillanatokat szerző, szelfizésre csábító szobrok is, - mint az életnagyságú birkákat formázó Pop Sheep vagy az ide tévedt UFO család. Mert a Sziget sokszínűségéhez hozzátartoznak az apró, rejtett szépségek és az égig emelkedő alkotások is, amik megnevetettnek, aktivitásra késztetnek, vagy éppen elgondolkoztatnak. Pont úgy, ahogy a bicskei diákok által épített Dragon Of Freedom, ami 15 ezer PET-palackból kel életre, hála 70 diák szorgalmának. A Vajda Kreatív Csoport egyébként visszatérő pályázó, akiknek minden alkotása újrahasznosított anyagokból épül, hogy felhívják a figyelmet környezetünk védelmére, a legaktívabb diákok pedig 80-100 órát is dolgoznak az installációkon, amiért Sziget bérlet a jutalom.

A Fonalgerillák csapata 2011 óta köti be a város köztereit és villamosait, hogy kézi kötéssel és horgolással széppé tegyék azokat. A kötőtűs brigád az elmúlt években a Fröccskert fáit bújtatta kötött ruhákba, idén pedig az emblematikus Sziget felirat „I" betűjére csapnak le, amihez várják a Szigetlakók segítségét is. Az „I" betűből ugyanis a fesztivál első napján 14 órától bárki feltűzheti a saját kötött-horgolt alkotásait, hogy megszülethessen egy nemzetközi virágoskert.

 



 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek