Sziget 2018 – rövidre zárt utolsó nap

2018/08/16  ·   Fesztivál   ·  mmi

Az utolsó napra komoly programot terveztem: délután egyről egészen hajnalig. Indult volna múzeumokkal meg Artzone-nal, a folytatásban Gogol Bordello (USA) meg a többi koncert, éjjel egykor megrántani az ívet Kis Gófo-val, majd tánc hajnalig – nem ugyanott... Na, ebből nem lett semmi.

Kelemen András fotója

Na jó, valami azért igen. A tervezett 13.00 helyett 3-ra sikerült kiérni, ami annyit jelentett, hogy már gyak. semmire sem volt idő a GB-koncert előtt... vagy mégis? A Nagyszínpad felé poroszkálva beszippantott az olasz kemping, ahol egy olyan fiatal srácokból álló zenekar nyomta lelkesen és teljes átéléssel, akiket mintha Manu Chao-ból és a Gogol Bordellóból gyúrtak volna össze. Mármint a zenéjüket, persze.

Sokat lendített a közönség hangulatán, hogy a tűző napon valaki slagot ragadott, és azzal locsolta a népet, akik jobbára olaszok lehettek, mert tudták a szöveget... Aztán egyre többen csapódtak a kemény maghoz, lett ebből nagy közös tánc, ölelkezés meg pacsizás – mintha kitört volna a szeretet forradalma. Ja, pont benne voltunk... Itt például működött.

Mintha az amerikaiak előzenekara lettek volna... Akiknek persze semmi ilyesmire nincs szükségük, mert a legelső pillanattól fogva a tetőn táncol a hangulat – a frontember, Eugene Hütz MINDIG gondoskodik erről. Mondjuk, ha engem így hívnának, én is mindent megtennék, hogy ne egy német könyvelőnek higgyenek a nevem után... Mondjuk, ritkán néz ki így egy német könyvelő...

Ez az ember annyira együtt él és mozog a zenével, hogy lehetetlen nem ordítani és ugrálni, még akkor is, ha por van és oltári meleg, ráadásul nem vagy 20 éves. Szerintem a road-ok rémálma lehet a pasi, mert repült ott gitár, cibálta a mikrofon vezetékét, ládákra fel, ládákról le – valamit mindig pakolni kellett utána, amit, ugye, egy német könyvelőről nehéz elképzelni...

Persze, előkerült egy-két üveg pia is, kis baki: az egyiket úgy húzta meg, hogy rajta volt a kupak, a másikat cserébe szétlocsolta – de a sárga föld azért messze volt mindettől :) Iszonyú energiával játszották végig a bulit, és noha az utolsó napra már láthatóan elfáradt a Sziget közönsége, még mindig sikerült bepörgetni a népet. Mondom: délután 4 volt és rohadt meleg.

Egyébként ebben az idősávban a Sziget többi része nagyjából így nézett ki:

Jó kezdés – gondoltam, aztán sokkal tovább nem jutottam a tervezetthez képest. Még megnéztem, milyen a hastáncoktatás az Afrika falunál:

...és megtekintettem az "élőszobor-kiállítást" is a Csónakház előtt vezető úton. Szerintem nem volt jó ötlet az utolsó napra tenni ilyesmit, mert nem nagyon csengettek a dobozokba a népek – ilyenkor már mindenki meggondolja, mire költ, ha egyáltalán rendelkezik még valamivel is. Ezt azért valaki megmagyarázhatná:

Hát, nagyjából ennyi sikerült. Mert nem sokkal ez után lecsapott a vihar, amivel órák óta riogatott a hangosbeszélő, s mint ilyen, az ember jobban be is parázott, mint ami indokolt lett volna. Ráadásul megszegtem az örök szabályt, ami úgy szól, hogy új cipőben nem megyünk a Szigetre, aminek az lett a vége, hogy nem pezsgő folyt a cipőmből, hanem vér. Már benne jártunk rendesen az estében, mire felcihelődtünk, mert az eső közben ültünk egy sátorban és órákig beszélgettünk... Került egy papucs is a lábamra, ami viszont úgy csúszott a sárban, mint korcsolya a jégen, a második tripla leszúrt rittberger után úgy gondoltam, ebből akkor elég. Még belenéztünk az Arctic Monkeys koncertjébe – nem vagyok különösebb rajongójuk, de ismerek olyat, aki igen... Utolsó nagykoncerthez képest eléggé ült a buli, de lőjetek lábon (ne a fájóson), nekem ez még akkor is jobban bejött, mint D. Guetta és társai end show-i... Jó, a tűzijáték kicsit hiányzott. A pont a végére...

Összegzésül néhány saját gondolat, aztán jön a szigeteseké.

Mindig érdeklődéssel figyelem, milyen indulatok képesek összecsapni a Sziget kapcsán. Pikírt megjegyzések az üzenőfalon, tomboló lakosság, fanyalgó beszámolók. Mi is írtunk nem annyira jót – többen olvasták, mint az összes többit együttvéve... Azonban a Szigetről csak azok tudnak hitelesen nyilatkozni, akik megélték ezt a 0-24-ben folyó bulit 7 napon keresztül. Ez az ő fesztiváljuk, és ahogy én elnéztem, remekül érezték magukat. Bele kéne már törődni, hogy a  Sziget a  fiatalok programja. Az ő zenéjükkel. Belesni egy-egy napra, egy-egy koncertre – semmit nem mond el az egészről, olyan mozaikok, amelyek nem adják ki a teljes képet. A kísérő programok, mint a cirkusz, a színház meg pl. a kreatív foglalkozások – mind fullosak voltak, be sem lehetett férni. Szóval, nem egy nonstop porban fetrengés az egész, hanem tele van programmal, s tele olyan pillanatokkal, amelyeket érdemes megélni. Lehet azon vitatkozni, hogy  drága a belépő (az) az élet (az), de valami miatt még mindig százezreket érdekel, és a visszatérő vendégek is bizonyítják, hogy nem távoznak csalódottan. Láttam szerda reggel egymást ölelgető sátorszomszédokat, búcsúzkodó új ismerősőket a visszatérés ígéretével. Vannak kritikus észrevételek, Zerge is készül egy összegzéssel még tőlünk, de alapjában véve akkor is ez az volt év bulija.

A Sziget közlése szerint az utolsó napon érkezett meg pédául a Sziget valaha volt 9 millilomodik látogatója. A svájci középiskolás lány először jött a Szigetre, sokat hallott a fesztiválról...

Idén három teltházas napot számlált a fesztivál, amelynek összesen 565.000 látogatója volt a hét nap alatt. Sokáig úgy tűnt, hogy az utolsó nap is megtelik, de az eső egy kicsit beleszólt. A szervezők már jövő évet tervezik, a főszervező tájékoztatása szerint az első nagy név már kb. egy hónap múlva ismert lehet.

A fesztivál ismét kicsalogatta a Budapesten forgató hollywoodi sztárokat, mint például itt volt maga Borat, azaz Sacha Noam Baron Cohen, brit komikus színész, aki feleségével, Isla Fisherrel érkezett Budapestre, és úgy érezte, nem hagyhatja ki a Szigetet. De akik felléptek, ők is jól érezték magukat: MØ például itt ünnepelte a születésnapját, Lianne La Havas a pasiját is elhozta, a War on Drugs ledöbbent, hogy milyen szuper a backstage vendéglátása, Kygo és Shawn Mendes a koncertjük után pedig úgy érezték, hogy szakmát kell váltaniuk és a backstage-ben beálltak bartendernek, koktélokat keverve és sört csapolva a helyi közönségnek. Mumford & Sons a koncertjük után megosztottak az Instán egy posztot: "Felébredve az elmúlt éjszakából – olyan volt, mint egy álom. Köszönjük @szigetofficial és köszönjük mindenkinek, akik megosztották velünk ezeket a pillanatokat. Szeretjük, amit csinálunk és nagyon hálásak vagyunk". Shawn Mendes ezt posztolta: "Ma este csordultig telt a szívem. Köszönöm Sziget!" Dua Lipa pedig így írt: "Az első nagyfesztiválos headline show-m. Micsoda álom!"

Szóval, itt van ez a hét nap egy orbitális svédasztallal – ha valaki éhen maradt, az sajáthibás lehet, bár az utolsó este megpróbálkoztunk egy pizzával – életemben nem ettem ilyen szart. Jövőre viszek szendvicset.

2019-ben veletek ugyanitt, viszlát!

 

Sziget 2018

 

 

Szólj hozzá!


Sziget 2022: Szeretlek is, meg nem is, tudod, így van ez

Sziget 2022: Szeretlek is, meg nem is, tudod, így van ez

Sokat töprengtem mi szépet és jót írhatnék az idei Sziget Fesztiválról, hogy ne egy szokásos fanyalgó cikk szülessen az ujjaim nyomán, de sajnos...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Egy nyárzáró fesztivál a tengerparton?

Ha valaki lemaradt volna Nina Kraviz szerdai szigetes fellépéséről, a techno-szupersztár fellép Montenegró homokos tengerpartján, a Budva melletti Buljarica strandon rendezett Sea Dance Fesztiválon is, augusztus 26-28. között.

Cseh Tamásra emlékeznek szombaton Bakonybélben

Az egész napos program során koncerteket hallgathat a közönség, s felcsendülnek korábban soha nem hallott Cseh Tamás dalok is.
Új koncertek