Év koncertje - szavazás

Túl nagy nekünk ez a fesztivál: Budapest Essentials maradék

2014. június 04.  ·   Fesztivál   ·  mmi

Egy helyben toporgás, majd fejvesztett rohanás jellemezte a BESS harmadik napját. Érthető tehát, hogy a komplett 4. napot a 306 Bar tetőteraszán töltöttük fekve, várva a vihart. Nem jött.

Túl nagy nekünk ez a fesztivál: Budapest Essentials maradék

Rögtön az elején találkoztunk Cseh Tamással, vagyis a szobrával, amelyről azt hittük, életnagyságú, de vagy 50 centi hiányzik, elfogyott a bronz? Ha attól eltekintünk, hogy az alkotás egyáltalán nem hasonlít koszorús dalnokunkra, ez a méretpara a legzavaróbb benne.

 Aztán battyogtunk át a hídon, a Nagyvásárcsarnokba meghirdetett koncertkezdés előtt egy órával. A terv az volt, hogy be akarunk férni a káposztafejek közé, noha elképzelni sem tudtuk, hogy lesz a színpad elhelyezése, de azt gondoltuk, annyira kúl a dolog, hogy erre bazisokan lesznek kíváncsiak.

 Aztán még egy órát lődörögtünk a környéken, mire beengedtek, és csak másodikra találtuk meg az igényeinknek megfelelő kocsmát. Ott megvitattuk a sorstársakkal, a helyzetet, elég pipa volt mindenki, hogy a szervezők elfelejtetteék közölni: lesz előzenekar, és a Gorillaz Sound System csak 9-kor lép a piacot jelentő deszkákra. Ezen kissé nekibúsultunk, de a zöldségek kitartottak helyettünk is.

 Tényleg sokra értékeltük az ötletet, nagy volt a várakozás is, ehhez mérten nagy volt a csalódás is, mert a headliner műsorából mindössze 13 percet sikerült megnéznünk, mert rohanhattunk tovább a hellóbébiről elnevezett helyre. Azért kicsit hagytuk, hogy a szívünket kitépje a helyéből a basszus és pofon öntsenek a savval – ha valaki azt várta esetleg, hogy a Gorillaz ismerős dallamait visszhangozzák majd a fokhagymafüzérek, annak volt némi meglepi. reméljük, a bottal közlekedő idős hölgy nem tartozott közéjük, és tudta mire jött. Ami meg anyitva tartó kofákat illeti – ha végigzúzták, legalább egy hétig csengeni fog a fülük, és rendületlenül suttogni fognak hozzájuk a répacsomók.

Az első napi PIM- Akvárium-távolság még belefért, de itt félórás utazási idővel kellett számolnunk, ami testvérek között is sokkal több, mint bármelyik nagyszínpad-kisszínpad távolság. Ekkor kezdtük igazán érezni a dolog lehetetlenségét, mert gyak. nem tudsz az egyik zenébe belehallgatni, aztán átcsavarni a másikra, mert az útidő sokkal hosszabb ahhoz, hogy ezt megtehesd. És minden  mindig egyszerre van, ahogy azt már megtanultuk. A villamoson azonban egy  – vélhetően legénybúcsús – társaság sokat dolgozott borús hangulatunk elűzéséséért, megfordult a fejünkben, hogy inkább hozzájuk csapódunk.

Az Andrássyn már sorban álltak az emberek, hogy bejussanak a George Ezra-bulira, ekkor a fél szerkesztőség a földhöz verte a kalapját, és hazament. A háromórás lődörgés után a sorbanállás már túl volt az ingerküszöbén. Azt később eltitkoltuk, hogy az érkezéshez képest negyed óra múlva már bent voltunk – leginkább külföldi rajongók szivárogtak szép lassan utánunk, ahogy kivettük, a vonat-turné résztvevői voltak.

George Ezra szerencsére hozta, amit ígért a YT-videók és a beharangozók alapján, nem többet , nem kevesebbet: szerettük. Az orgánuma lenyűgöző, a stílusa emberközeli, a személysiége szerény, a produkció sikeres. Kell ennél több? A közönség vokálozásáért mindig hálás volt, és a "BUDAPEST" című száma kezdetén kitört ovációt kisfiús büszkeséggel fogadta. Itt is bevallotta, amit már sok helyen máshol: úgy írta a számot, hogy még soha nem járt nálunk – "De most itt vagyok... ez milyen" – mondta. Bírtuk.

Még lett volna BESS-program, de már nem mertük6akartuk bevállalni a békávézást, a csúszást, a sorban állást, efféléket, úgyhogy biztonsági játékkal átmentünka  Dürerbe, ahol egy bazihosszú nevű esemény volt – tartalmazta mind a fellépők, mind az ünnepeltek névsorát, és nem csalódtunk. Csúszásról csak egészen más szövegkörnyezetben esett szó, mint eddig.

 

Másnap (érted: másnap) délben a Szépművészeti Múzeumban kezdtünk, ahol a BESS-karszalag birtokában féláron nézhettük meg a Lautrec-kiállítást, ami, tekintve, hogy alig pár órája feküdtünk le és 250 grafikából összállított gyűjtemény várt ránk, nem volt kis feladat, de megfeleltünk a kihívásnak.

Tervben volt még a Szecska és egy kör a hoponhopoff-fal, ezekre is érvényes volt a VIP-karszalag, de a kétórás kultúrkoncentrálás minden egyéb motivációnkat kiszívta, így fellifteztünk a 306 Bárba, elfoglaltuk az utolsó nyugágyakat, és innen aztán egész nap nem mozdultunk ki. A panoráma lenyűgöző, órákig bámultuk, körbe, tudod:360 fok, a helyszín azonban még nem tökéletes, tekintve, hogy akkor sem sikerült megoldani 10-15 perces limit alatt a kiszolgálást, ha sokkal többen (4) voltak a pultban, mint a másik oldalon (2). A kiszolgálókat érezhetően a vendégek zavarták a legjobban, bár a konyhasarok egész jól működött: az event címe "A legjobb másnap  a vasárnap" vagy valami ilyesmi volt, és egész áldott nap reggelit szolgáltak fel – isteni illat volt. A zene különös módon akkor volt a legélvezhetőbb, amikor a dj huzamosabb ideig távol volt a pultjától, így aztán követtük a mozgását mint GPS, és drukkoltunk a gépnek. Nem adtuk fel, annyira jó ez a tető, hogy újabb tesztek következnek.

Noha kajáért kivillamosoztunka  Bartók Bélára – csak a rend kedvéért, nehogy má' a közelben legyen –, a terv az volt, hogy este lecsekkoljuk a Gozsdu Sky teraszt is, ahol egy filmvetítés lett volna, de azt közben lemondták. Ami késik, nem múlik. eljön még ez az idő is, részünkről lezártuk a Budapest Essentials programfolyamát, a hétfői afterpartit már az ágyunkban, párnák közöt töltöttük.

Ami meg a véleményünket illeti: érdemes lenne sűrűbben csinálni efféle programcsomagokat, még csak nem is kell feltétlenül befoglalni dj-ket és zenészeket, van itt program elég, csak győzze az ember, de szerintünk elég sokan vállakoznának efféle városfelfedező eventekre, amelyek alkalmával a külföldi csinálja, ami a dolga, a pesti meg kicsit a külhoniak szemével láthatná a dolgot, már ami a látnivalók és a programok egy hétvégébe való összesűrítését illeti...Szóval, hajrá!

Fotók még itt!


 

 

Szólj hozzá!


Curtis befejezte a méregtelenítést

Curtis befejezte a méregtelenítést

Próbálunk visszalapozni a cikkeink köztt... Curtis...Curtis... Megvan: január 7-én adtunk arról hírt, hogy az utóbbi időben inkább csak a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Bonnie Tyler, Havasi Balázs és Rúzsa Magdi is koncertezik idén nyáron Tokajban

Idén nyáron újra rengeteg programmal vár mindenkit a Tokaj Fesztiválkatlan! A kínálatban a zenei programok mellett lesznek színházi darabok, és különféle előadások is. Külföldi sztárvendégként pedig érkezik Bonnie Tyler!

A Belau melegíti be a közönséget Mike Shinoda előtt az Arénában

Alig egy hónap múlva, március 12-én érkezik szólóprojektjével a Linkin Park egyik frontembere, Mike Shinoda az Arénába. Most már az is biztos, hogy felvezetésként a Belau csapat fogja szórakoztatni a közönséget.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek