Utánunk a törökök lépnek fel – a legszerethetőbb kisfesztivál foglalta el a hétvégén az egri várat a Pilisben

2023/06/05  ·   Fesztivál   ·  mmi

A hétvégén rendezték a harmadik Szeláví fesztivált, ebből immáron a második volt, amit a nem kis szervezési kihívást jelentő egri vár romjai közé applikáltak.

Utánunk a törökök lépnek fel – a legszerethetőbb kisfesztivál foglalta el a hétvégén az egri várat a Pilisben

Aki először jár itt, legyen az fesztivállátogató vagy fellépő, annak mindig eláll a szava, mert noha a műromot –  amely a legendás Egri csillagok film szintén legendás forgatásakor jött létre – és környékét  elég sokan ismerik, "fesztiválkontextusba" ágyazva azonban egészen más hatást vált ki az emberekből.  Az "elég sokan ismerik"-re csak egy példa: még az ír származású O'Sullivan is tudott a karórás-filmes bakiról, s koncert közben is elsütött néhány poént, "tízkor a törökök lépnek fel", "Egri Csillagok? Az valami zenekar?", de amikor a koncertje után megkérdeztük, teljesen komolyan gondolta hogy:

"Szeretek futni terepen, erdőben, sok helyen jártam már, de itt még nem voltam – egy tényleg különös és szép hely. Itt állok egy várban, látom a sziklákat és tudom, hogy mögöttem éppen megy le a nap – még sosem játszottam ilyen színpadon...".

De kezdjük a legelejéről.

A Szelávíra kijutni a világ legegyszerűbb – és legbonyolultabb dolga, mert a nagy fesztiválbizniszben, ahol komoly harc megy a látogatókért, minden szervező arra gyúr, hogy a legkényelmesebb megoldást kínálja fel, mert tudja, hogy az emberek alapjában véve ellustultak és öt lépést sem tesznek meg szívesen a koncerthelyszín megközelítése érdekében. Mi oda-vissza kb. tízezret léptünk – és egyetlen egyet sem sajnáltunk belőle, mert odafele a lenyűgöző látvány és a levendulás illata, visszafele az éjsötét erdőt bevilágító telihold látványa tette élvezetessé/izgalmassá a gyaloglást. Tökéletes nyáreleji kirándulás volt ez a séta magában is, de a szendvicsben a feltét volt az igazi nagy élmény.

Ennek ellenére nem voltunk sokan szombaton.

Ami persze nekünk félig-meddig jó, a szervezőknek meg a fellépőknek kevésbé, bár ezzel a kérdéssel mindenki másképp küzdött meg – tudjátok, az egyetemi előadásokon is a jelenlévőket cseszegetik, hogy kevesen vannak... holott ők azok, akik mindent megtettek. Szóval: nem értettük, hogy itt van ma Magyarországon egy igazán különleges helyszínen létrejövő, békés, barátságos (gyerek- és kutyabarát) , nem csak elhelyezkedésében, de gondolatiságában is természetközeli fesztivál remek koncertekkel – és mégis kevesen vagyunk.

Próbáltuk megfejteni, mi lehet az oka: a főváros szívébe szervezett ingyenes buli? a gyaloglás? a hájp hiánya?, de valójában nem sokra jutottunk, csak arra, hogy bizonyára sokkal több olyan ember van, akit egy efféle slow feszt – leterített plédekeken heverészve zenét hallgató, nyugis, de ha kell, önfeledten táncoló buli, tök jó fej pultosokkal  – szívből érdekelne, de vagy nem jut el hozzájuk a hír, vagy nem jutnak el idáig. Ha azt vesszük, regionális fesztivál, szívnia kellene magába a környékbelieket (a helyi lakosok pl. 25% kedvezményt kaptak az amúgy sem boros belépők árából), de az a sejtésünk – és a zeneipar képviselői közül is sokan így látják –,  hogy a rengeteg ingyenbuli ellehetetleníti a kis- és közepes, fizetős fesztiválokat. Ezt megoldani nem tudjuk, amit tehetünk, hogy közzétesszük: kedves Szeláví-hívek (aki egyszer is járt már itt, az beleragad az érzésbe), jövőre minden hozzon magával egy raklap embert :)

Amikor megérkeztünk, Egyedi Péter egyszálgitáros koncertje ment a kisszínpadon – ez volt a perfect belépő: a kőből rakott falakon lecsúszó napsugarak fénye, a lombok és az őrt álló sziklák látványa, a frissen csapolt sör íze és a fülbe tekeredő dallam együttese mindenféle tolakodás nélkül körbeölelt, és mind azt mondták: helló, örülük, hogy megjöttél, jó helyen vagy!

Amíg Subtones beállt, körbenéztünk a környezetvédők és a természetet jóra és jól használók standjai között, végül a Capsul Farm asztalánál cövekeltünk le, ahol egy újabb túlélőbajnokot avattunk a növényeket gyors egymás utánban kinyíró lakásunkba: ezúttal – remember Lost Of Us – egy olyan befőttes üveget tömtünk meg, amelyből reményeink szerint ehető gombák fognak kinőni, vagy, ha mégsem, nem ölnek meg minket.

Közben elkezdődött a koncert is, és persze MINDENHOL gyönyörű hangja van Jónás Verának és Kiss Flórának, de ebben a környezetben s amikor a nap az utolsó reflektorait is a romokra irányítja, egészen lenyűgöző élmény volt.

 

Amikor nem vagyunk olyan sokan, már egy kisebb tódulat is azonnal szemet szúr, mentünk is a civil ficakba, mi történik ottan, elszabadultak a gombák? Nyilván nem, csak megérkezett Jani papa, a borosjenői borász, a fesztivál partnere az elejétől fogva, s hozta magával az egész szortimentjét: aki odament, teljesen ingyen kóstolhatta végig a borait, és vagy harmincan éltünk is a lehetőséggel, akik közül páran az utána következő koncertet simán végigvihogták :)

Jó, a már emlegetett O'Sullivan tényleg mondott vicceseket, de nem csak ezért szerettük, jó a zenéje is – ismerjétek meg jobban és hallgassatok bele itt –, de amikor Kollár-Klemencz László dalát egyszálgitárral (amúgy zenekarral érkezett), elénekelte, hát az ebben a környezetben giccsesen-szívfacsaróan szép volt, idézet következik:

"iszom a bort, ölelem a babámat
úgysem érem keresztül a hazámat
úgysem érem keresztül az
erdő felett a csillagos eget
csak ebbe a kis gyertyába
lehozni tudom neked"
Hát, ez pont idevaló volt s meghatódásig jó. Amúgy ezek az emelkedett pillanatok a Szeláví programjai során nem egyedülállók: pénteken állítólag Szendrői Csabáék (Felefánt) ríkatták meg a közönséget, ami itt nem olyan nehéz... A környezet, a hangulat meg a miegymás egyszerűen lerombolja azokat a védőbástyákat, amelyekkel az erdőn kívül kénytelenek vagyunk körbevenni magunkat, de itt aztán lehet sírni-nevetni, elvégre fesztivál van és amúgy is az erdő közepén vagyunk, nem?
Az esti főfellépő hozta az elvártat: a Budapest Bár pillanatok alatt táncos-éneklős hangulatot teremtett, a lokálpatriótáknak köszönhetően ez alkalommal a borosjenői illetpőségű Németh Juci kicsivel nagyobb tapsot kapott, de tényleg kicsivel, még úgy is, hogy otthon hagyta a fellépő cipőjét... A zenekar ezúttal Jucin kívül Frenkkel, Keleti Andrással és Lovasi Andrással állt ki, ez utóbbi kedvet csinált egy pálinkához is, azóta csilisborosjenőnek hívjuk a helyet... egy próbát megért :)
Noha negyed kettőkor ment egy különjárat, mi szerettük volna elérni a 23.40-es menetrend szerintit, úgyhogy fájó szívvel otthagytuk a Freakin' Discót – de azért hatalmas fless úgy gyalogolni az amúgy koromsötét, de a telihold által alaposan bevilágított ösvényen, hogy a dallam még elkísér, aztán egyszer csak elenged...
Szóval, mi jövőre is ott leszünk, ahogy tavaly meg tavalyelőtt is,és szívből ajánljuka  figyelmetekbe szervezők következő nagy dobását:

 

 

 

 

 

 

 

Szeláví! fesztivál, egri vár, Pilis, Pilisborosjenő

 

 

Szólj hozzá!


Azahriah nem zárja skatulyába magát. Vagy de?

Azahriah nem zárja skatulyába magát. Vagy de?

Skatulya I. címmel megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Budapesten zárja tavaszi turnéját Dan Patlansky

A kiváló dél-afrikai blues rock gitáros immáron hatodik alkalommal tér vissza fővárosunkba. Dan Patlansky tavaszi turnéjának zárókoncertjére az Analog Music Hall koncerttermében kerül sor most szombaton (április 20.).

75 helyszín, 300 program: teljes a SopronFest kínálata

A SopronFest vérbeli „urbán fesztivál”, mert a soproni utcák, terek, klubok, éttermek, kávézók, illetve a fő helyszín, a Lővérek különleges hangulattal és pezsgő élettel telik meg május 11. és 19. között: városszerte közel 100 helyszínen 300 program várja a helyieket és a fesztiválozó turistákat az egész országból.
Új koncertek