Utánunk a törökök lépnek fel – a legszerethetőbb kisfesztivál foglalta el a hétvégén az egri várat a Pilisben

2023/06/05  ·   Fesztivál   ·  mmi

A hétvégén rendezték a harmadik Szeláví fesztivált, ebből immáron a második volt, amit a nem kis szervezési kihívást jelentő egri vár romjai közé applikáltak.

Utánunk a törökök lépnek fel – a legszerethetőbb kisfesztivál foglalta el a hétvégén az egri várat a Pilisben

Aki először jár itt, legyen az fesztivállátogató vagy fellépő, annak mindig eláll a szava, mert noha a műromot –  amely a legendás Egri csillagok film szintén legendás forgatásakor jött létre – és környékét  elég sokan ismerik, "fesztiválkontextusba" ágyazva azonban egészen más hatást vált ki az emberekből.  Az "elég sokan ismerik"-re csak egy példa: még az ír származású O'Sullivan is tudott a karórás-filmes bakiról, s koncert közben is elsütött néhány poént, "tízkor a törökök lépnek fel", "Egri Csillagok? Az valami zenekar?", de amikor a koncertje után megkérdeztük, teljesen komolyan gondolta hogy:

"Szeretek futni terepen, erdőben, sok helyen jártam már, de itt még nem voltam – egy tényleg különös és szép hely. Itt állok egy várban, látom a sziklákat és tudom, hogy mögöttem éppen megy le a nap – még sosem játszottam ilyen színpadon...".

De kezdjük a legelejéről.

A Szelávíra kijutni a világ legegyszerűbb – és legbonyolultabb dolga, mert a nagy fesztiválbizniszben, ahol komoly harc megy a látogatókért, minden szervező arra gyúr, hogy a legkényelmesebb megoldást kínálja fel, mert tudja, hogy az emberek alapjában véve ellustultak és öt lépést sem tesznek meg szívesen a koncerthelyszín megközelítése érdekében. Mi oda-vissza kb. tízezret léptünk – és egyetlen egyet sem sajnáltunk belőle, mert odafele a lenyűgöző látvány és a levendulás illata, visszafele az éjsötét erdőt bevilágító telihold látványa tette élvezetessé/izgalmassá a gyaloglást. Tökéletes nyáreleji kirándulás volt ez a séta magában is, de a szendvicsben a feltét volt az igazi nagy élmény.

Ennek ellenére nem voltunk sokan szombaton.

Ami persze nekünk félig-meddig jó, a szervezőknek meg a fellépőknek kevésbé, bár ezzel a kérdéssel mindenki másképp küzdött meg – tudjátok, az egyetemi előadásokon is a jelenlévőket cseszegetik, hogy kevesen vannak... holott ők azok, akik mindent megtettek. Szóval: nem értettük, hogy itt van ma Magyarországon egy igazán különleges helyszínen létrejövő, békés, barátságos (gyerek- és kutyabarát) , nem csak elhelyezkedésében, de gondolatiságában is természetközeli fesztivál remek koncertekkel – és mégis kevesen vagyunk.

Próbáltuk megfejteni, mi lehet az oka: a főváros szívébe szervezett ingyenes buli? a gyaloglás? a hájp hiánya?, de valójában nem sokra jutottunk, csak arra, hogy bizonyára sokkal több olyan ember van, akit egy efféle slow feszt – leterített plédekeken heverészve zenét hallgató, nyugis, de ha kell, önfeledten táncoló buli, tök jó fej pultosokkal  – szívből érdekelne, de vagy nem jut el hozzájuk a hír, vagy nem jutnak el idáig. Ha azt vesszük, regionális fesztivál, szívnia kellene magába a környékbelieket (a helyi lakosok pl. 25% kedvezményt kaptak az amúgy sem boros belépők árából), de az a sejtésünk – és a zeneipar képviselői közül is sokan így látják –,  hogy a rengeteg ingyenbuli ellehetetleníti a kis- és közepes, fizetős fesztiválokat. Ezt megoldani nem tudjuk, amit tehetünk, hogy közzétesszük: kedves Szeláví-hívek (aki egyszer is járt már itt, az beleragad az érzésbe), jövőre minden hozzon magával egy raklap embert :)

Amikor megérkeztünk, Egyedi Péter egyszálgitáros koncertje ment a kisszínpadon – ez volt a perfect belépő: a kőből rakott falakon lecsúszó napsugarak fénye, a lombok és az őrt álló sziklák látványa, a frissen csapolt sör íze és a fülbe tekeredő dallam együttese mindenféle tolakodás nélkül körbeölelt, és mind azt mondták: helló, örülük, hogy megjöttél, jó helyen vagy!

Amíg Subtones beállt, körbenéztünk a környezetvédők és a természetet jóra és jól használók standjai között, végül a Capsul Farm asztalánál cövekeltünk le, ahol egy újabb túlélőbajnokot avattunk a növényeket gyors egymás utánban kinyíró lakásunkba: ezúttal – remember Lost Of Us – egy olyan befőttes üveget tömtünk meg, amelyből reményeink szerint ehető gombák fognak kinőni, vagy, ha mégsem, nem ölnek meg minket.

Közben elkezdődött a koncert is, és persze MINDENHOL gyönyörű hangja van Jónás Verának és Kiss Flórának, de ebben a környezetben s amikor a nap az utolsó reflektorait is a romokra irányítja, egészen lenyűgöző élmény volt.

 

Amikor nem vagyunk olyan sokan, már egy kisebb tódulat is azonnal szemet szúr, mentünk is a civil ficakba, mi történik ottan, elszabadultak a gombák? Nyilván nem, csak megérkezett Jani papa, a borosjenői borász, a fesztivál partnere az elejétől fogva, s hozta magával az egész szortimentjét: aki odament, teljesen ingyen kóstolhatta végig a borait, és vagy harmincan éltünk is a lehetőséggel, akik közül páran az utána következő koncertet simán végigvihogták :)

Jó, a már emlegetett O'Sullivan tényleg mondott vicceseket, de nem csak ezért szerettük, jó a zenéje is – ismerjétek meg jobban és hallgassatok bele itt –, de amikor Kollár-Klemencz László dalát egyszálgitárral (amúgy zenekarral érkezett), elénekelte, hát az ebben a környezetben giccsesen-szívfacsaróan szép volt, idézet következik:

"iszom a bort, ölelem a babámat
úgysem érem keresztül a hazámat
úgysem érem keresztül az
erdő felett a csillagos eget
csak ebbe a kis gyertyába
lehozni tudom neked"
Hát, ez pont idevaló volt s meghatódásig jó. Amúgy ezek az emelkedett pillanatok a Szeláví programjai során nem egyedülállók: pénteken állítólag Szendrői Csabáék (Felefánt) ríkatták meg a közönséget, ami itt nem olyan nehéz... A környezet, a hangulat meg a miegymás egyszerűen lerombolja azokat a védőbástyákat, amelyekkel az erdőn kívül kénytelenek vagyunk körbevenni magunkat, de itt aztán lehet sírni-nevetni, elvégre fesztivál van és amúgy is az erdő közepén vagyunk, nem?
Az esti főfellépő hozta az elvártat: a Budapest Bár pillanatok alatt táncos-éneklős hangulatot teremtett, a lokálpatriótáknak köszönhetően ez alkalommal a borosjenői illetpőségű Németh Juci kicsivel nagyobb tapsot kapott, de tényleg kicsivel, még úgy is, hogy otthon hagyta a fellépő cipőjét... A zenekar ezúttal Jucin kívül Frenkkel, Keleti Andrással és Lovasi Andrással állt ki, ez utóbbi kedvet csinált egy pálinkához is, azóta csilisborosjenőnek hívjuk a helyet... egy próbát megért :)
Noha negyed kettőkor ment egy különjárat, mi szerettük volna elérni a 23.40-es menetrend szerintit, úgyhogy fájó szívvel otthagytuk a Freakin' Discót – de azért hatalmas fless úgy gyalogolni az amúgy koromsötét, de a telihold által alaposan bevilágított ösvényen, hogy a dallam még elkísér, aztán egyszer csak elenged...
Szóval, mi jövőre is ott leszünk, ahogy tavaly meg tavalyelőtt is,és szívből ajánljuka  figyelmetekbe szervezők következő nagy dobását:

 

 

 

 

 

 

 

Szeláví! fesztivál, egri vár, Pilis, Pilisborosjenő

 

 

Szólj hozzá!


A Tankcsapdának Pesten megjelent az isten

A Tankcsapdának Pesten megjelent az isten

Új dallal és a hozzá tartozó videóklippel jelentkezett a Tankcsapda. A ’Pesten megjelent Isten’ c. dalt élőben először, a Budapest Parkban...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Visszatér Budapestre Sir Rod Stewart

2018-ban ott voltunk az arénás koncertjén, aztán pár évvel később is erre járt: nem megerősített infók szerint énekelt egy puccos esküvőn mintegy 300 milláért – de most megint mindenkinek dalolni fog, nem csak az ifjú párnak: a legnagyobb slágerit hozza el 2024. június 22-én lép az MVM Dome-ba.

Ez egy Sunshine Day lesz – az Osibisa Budapestre jön

Osibisa és Colosseum közös koncert lesz az Erkel Színházban 2023. október 8-án a Krokodil Rock szervezésében, a „Nagy Generáció” című koncertsorozat keretében.

Tátrai Tibuszék beveszik a Parkot

A godfather. legközelebbi és idei utolsó fellépése a Budapest Parkban lesz, 2023. szeptember 27-én, szerdán.
Új koncertek