Amerikai segítséget kérnek nyomozásukhoz a Barta Tamás-film alkotói

2021/04/07  ·   Filmajánló   ·  koncert.hu

Barta Tamás halálának körülményei a mai napig tisztázatlanok. A világjárvány és a távolság miatt nem lehet, illetve nagyon nehéz kommunikálni az amerikai hatóságokkal. Az USA-n kívülről, pl. Európából nagyon nehéz jogokat érvényesíteni, kapcsolatot tartani. Az első Barta-film film készítői az új kurzus segítőkészségében bíznak.

Barta Tamás emléktáblája az Izabella utca 39/b számú ház falán (dka.oszk.hu)

Barta Tamás kelet-európai bevándorló volt, aki Kaliforniában vesztette életét. Annak idején Barta édesanyja, most pedig Barta édesanyjának fogadott lánya (a Barta-jogörökös és családja) + a film alkotói küzdenek azért, hogy kiderüljön az igazság, és többet megtudjunk Barta USA-beli életéről, halálának körülményeiről azzal a nem titkolt reménnyel, hogy a nyomozást újra fogják kezdeni.

Annak idején Friedman Edit, a fiát gyászoló édesanya is évekig próbálkozott azzal, hogy kiderítse, hogy mi történt egyetlen gyermekével, és kísérletet tett arra is, hogy a fia életbiztosítását, amit éveken át fizetett, visszaszerezze. A kártérítés és Barta vagyonának nagyobb része "elúszott" még Edit néni életében, hiszen azt csak pár évig lehetett volna behajtani – de a gyilkosság/öngyilkossági ügy feltárását bármikor újra lehet kezdeni, mert nem évül el. Ügyvédeken keresztül egy vagyonba kerül ennek az intézése, a Barta-film készítői pedig nagyon komoly anyagi problémákkal küzdenek a több mint egy éve tartó járványhelyzetben.

A Hajdú Eszter rendezésében készülődő ”Lost in Los Angeles” című filmhez (a Siess haza, vár a mama folytatása) rengeteg információt kaptak az elmúlt hónapokban, és állításuk szerint felelőtlenség lenne ezeket elhallgatni.

"Nagyon sokan kerestek meg minket magyarok, akik Los Angelesben éltek a 70-es és 80-as években és nem mondhatunk el részleteket, de azt látjuk, hogy minden egy irányba mutat. Többen névtelenséget kértek, mert a mai napig félnek" – írják az alkotók.

A második világháború után sok magyar, köztük szélsőjobboldali bűnöző emigrált az USA-ba, és sokan Los Angelesben, Kaliforniában telepedtek le. A los angeles-i rendőrség pedig legendásan korrupt volt az 1980-as években, több maffia-csoporttal is szoros kapcsolatban álltak. (Hogy a két dolognak mi köze van egymáshoz, arról csak sejtéseink vannak, a filmkészítők nem árulták el.)

Úgy döntöttek, hogy a los angeles-i rendőrséggel folytatott eredménytelen küzdelem helyett Anthony J. Blinkenhez, az USA külügyminiszteréhez, Merrick Brian Garlandhoz, az USA igazságügyi miniszteréhez és Eleni Tsakopoulos Kounalakishez, Kalifornia alkormányzójához fordulnak hivatalos formában segítségért, bízva abban, hogy ez egy könnyebben járható út lesz.

Az alkotók és a jogörökös arra számítanak, hogy a bevándorlók jogaira és a demokratikus jogokra érzékeny, a magyar gyökerekkel is rendelkező Blinken külügyminiszter és Eleni Tsakopoulos Kounalakis California alkormányzója (aki Barack Obama elnöksége alatt budapesti nagykövet volt) nagyobb figyelmet szentelnek majd Barta Tamásnak, aki – bárhogy is fordult az élete – a magyar rocktörténelem egyik legkiválóbb gitárosa.

Ezt a mondatot az LGT alapításának 50. évfordulóján írtuk le. Jó, egy nappal utána, de ebben a távlatban ez még belefér (1971. április 6.) Az alapító tagok: Frenreisz, Presser, Laux, Barta.

A filmről pedig írtunk már, nem is egyszer – annak sem volt valami egyszerű útja a bemutatásig, sőt utána sem:

 

Siess megnézni ingyen, mert úgy néz ki, betiltják az LGT egykori gitárosáról készült filmet

 

Le akarják állítani az LGT egykori gitárosáról szóló film bemutatását

 

Elkészült az LGT egykori gitárosáról szóló zenés dokumentumfilm

 

 

 

 

Barta Tamás, LGT, dokumentumfilm, Hajdú Eszter, Siess haza vár a mama

Képtár

  • Amerikai segítséget kérnek nyomozásukhoz a Barta Tamás-film alkotói  kép 87632
 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek