Menopauza 1170x180

Le akarják állítani az LGT egykori gitárosáról szóló film bemutatását

2020/07/21  ·   Filmajánló   ·  koncert.hu

Ami elég fura ügy, hiszen egy éve szeptemberben már bemutatták... Megírtuk. Igaz, előtte pár nappal, nem a filmbemutató után, de nem értesültünk arról, hogy bármi akadály is felmerült volna.

Az elmaradt bemutató plakátja

A Bors szerint meg de. Aztán az is lehet, hogy a további vetítésekre vonatkozik a tiltási kérelem, amelyet egy ügyvéd jegyez – de ne fussunk ennyire előre.

Ebben a cikkünkben részletesen írtunk a filmről:

Az egészből annyit emelnénk ki, amennyi a mostani történések miatt fontos:

"Az LGT gitárosát 1982-ben két golyóval a mellkasában találták meg otthonában. Halálát öngyilkossággá nyilvánították. Mint ahogy az lenni szokott a látszólag magyarázat nélküli eseményekkel, utólag több "lehetséges verzió" is született Barta halálára."

Arról ebben a cikkben nem szóltunk – hiszen eddig nem is tudtunk róla –, hogy ez a két golyó egy másik magyar, Fekete Barna fegyveréből származott. Akkoriban maga is Amerikában élt és kö­zeli barátságot ápolt Bartával. A dokumentumfilmben meg is említi, hogy a fegyver miatt anno ő volt az első számú gyanúsított.

Egy bizonyos Anikó – egyszerűen nem tudunk hozzászokni, hogy a bulvár számára nincsenek vezetéknevek –,  akiről annyit lehet tudni, hogy az üzletember felesége (próbálj rákeresni a Fekete Barna névre...) azt nyilatkozta a Borsnak, hogy a film készítői úgy állították be a dolgot, mintha a férje lett volna az elkövető.

Nem láttuk, nem tudjuk megmondani, a producer, Mester Sándor (MS3) szerint nem ez a  film lényege, és bízik a bemutató megvalósulásában.

"A dokumentumfilm vetítését kizárólag bíróság tilthatja meg, ügyfelem a filmet bemutatni kívánó mozik részére azt a méltányolható kérést küldte el, hogy lehetőség szerint a jogvita megnyugtató rendezésig tekintsenek el a bemutatástól" – írta Fekete ügyvédje.

A Port.hu szerint a bemutató dátuma: 2020. július 23. A dokumentumfilm (leszámítva egy kisebb zártkörű bemutatót, feltehetően ez volt az, amiről mi írtunk a cikkünkben) március 14-én került volna a szélesebb nyilvánosság elé, az ismert okok miatt a vetítés azonban elmaradt.

Aki viszont látta a filmet, az ezt írta róla:

"... Ahelyett ugyanis, hogy a film csak erre a különlegesen dokumentált anya-fiú kapcsolatra koncentrált volna, úgy tesz, mintha az 1982 óta rejtélyes gyilkosságot is megoldaná. Egyetlen teóriát áldokumentarista, Frei Tamást megszégyenítő hatásvadász módszerekkel tényként beállítva. Így szó sem esik a ma már feltárt, a nyolcvanas évek elején Kaliforniában garázdálkodó magyar maffiáról, Bartáék üzleti húzásáról, a különös életbiztosításról, és a gyilkosság tényszerű momentumairól sem. Talán ennek is köszönhető, hogy a szolnoki bemutatón jelenlévő, a filmben tulajdonképpen feltételezett gyilkosként feltűntetett Fekete Barnát nem lincselték meg. Hajdú Eszter filmjének vége ugyanis nagyon sántít, és tulajdonképpen csak arra jó, hogy másfél órás legyen tőle a mozi." (Forrás)

Nem tudunk igazságot tenni, nem is akarunk – meg kell néznünk hozzá a filmet, így azonban nem tudjuk, mikor kerül erre sor.

 

Barta Tamás, LGT, dokumentumfilm

 

 

Szólj hozzá!


40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000 lótuszvirág Szegeden

40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000...

Közép-Európa legnagyobb virágzó indiailótusz-állománya (Nelumbo nucifera) mellett a Távol-Kelet íz-, illat- és dallamvilágát bemutató...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

The Most Wuthering Heights Day Ever: Budapesten is eltáncolják Kate Bush videóklipjét

Piros ruha, fekete öv, varázslat, jókedv! A The Most Wuthering Heights Day Ever egy olyan esemény, amelyet a világ különböző pontjain tartanak, s melyen a résztvevők újratáncolják Kate Bush 1978-as „Wuthering Heights” című dalának videóklipjét. Július végén szoktak lenni ezek a különleges táncesemények, mert az énekesnő...

A közönség feje felett csúszhatsz a Balatonba: STRAND fesztivál 2024

25 helyszínen közel 200 program: augusztus 22-én nyitja meg kapuit Zamárdiban a 12. STRAND Fesztivál, ahol felépül a Balaton legmagasabb tornya – innen aztán a közönség feje felett lehet majd belecsúszni a tóba.
Új koncertek