Ami egy Grammy-jelölt dal mögött van: egy film és egy varázsbusz

2020/06/20  ·   Filmajánló   ·  koncert.hu

Vannak hírek, amelyeknek napokig kering az online médiában a címük, már-már beragad az agyadba, de még mindig nem tudod, mi a fenéről van szó, aztán, amikor a kíváncsiság győz az elfoglaltság felett, végre rákattintasz.

Ami egy Grammy-díjas dal mögött van: egy busz...

Eltüntettek egy kultikus buszt, El kellett szállítani az Út a vadonba varázsbuszát, Biztonsági okokból eltávolították a vadonból az Út a vadonba című film híres buszát – ezek a főcímek, és beleolvasva a cikkekbe, kiderül, hogy hellyel-közzel már mi is írtunk a  történetről, csak nem fejtettük ki: ezen írásunk utolsó bekezdésében olvasható, hogy 2019 július végén egy orosz színésznő, Veronika Nikonova (The Brest Fortress) tragikus körülmények között életét vesztette Alaszkában, amikor a nászútján beleesett egy folyóba, és megfulladt. Később kiderült, hogy ők is a buszhoz tartottak vagy onnan jöttek éppen... Férje egyébként egy gyaloghíd építését kezdeményezte a Teklanika fölé, amit a helybéliek is támogattak, aztán a hatóságok a több halállal végződő próbálkozás és öt olasz turista kimenekítése után úgy döntöttek, hogy inkább a zarándokhellyé váló "úticélt" szállítják el.

Az emberek az életüket is hajlandók voltak kockáztatni, hogy elkészítsék annak a fotónak a saját változatát, amelyet a buszban fellelt fényképezőgépen találtak.

 

De mi ez a busz, amelynek felkeresése ennyi ember életébe került?

Egy sors, majd a belőle készült könyv és a könyv alapján forgatott film fontos és tragikus helyszíne: az "igazi" főszereplő, Christopher McCandless lakott és halt éhen benne  (pontosabban lassan megmérgezte magát egy olyan növénnyel, amelyet összekevert egy ehető másikkal). Holttestét vadászok találták meg.

Sean Penn állítólag a film forgatásakor a buszban hagyott egy levelet, amelyben arra kérte az odalátogatókat, hogy ne tegyenek kárt a járműben – ám a levél rövidesen eltűnt, és a buszt is megrongálták...

A Christopher nyomában járó film  – Út a vadonba (Into the Wild) – 2007-ben készült Jon Krakauer 1996-os, azonos című non-fiction regénye alapján.  A film rendezője és a forgatókönyvíró egyaránt Sean Penn volt, a főszerepben pedig Emile Hirsch látható. Feltűnik még epizódszerepben Marcia Gay Harden, William Hurt, Vince Vaughn és Hal Holbrook is.

A magyar premiert 2008. április 3-án tartották.

A film kísérőzenéjét Michael Brook szerezte, míg a betétdalokat Kaki King és Eddie Vedder, a Pearl Jam gitárosa és énekese írta. Vedder pusztán Sean Penn kérésére vállalta el a filmzenét, semmit nem tudván magáról a filmről. Azóta már biztos megnézte...

Megjelenik a filmben Kirsten Stewart is, egy szál gitárral két dalt is előad egy hippitábor színpadán. (Róla éppen testvérlapunkban írtunk a minap.)

A „Guaranteed” című, a film végefőcíme alatt hallható dal elnyerte a legjobb eredeti betétdalnak járó Golden Globe-ot és jelölték Grammy-díjra is.

(wikipédia) (travelo.hu) (színek és foltok blog) (petőfilive.hu)

Egyébként a film komplett zenéje kiváló és nagyon szerethető, ha valaki meghallgatná, itt találja. Legalábbis az Eddie Vedder által jegyzetteket, mert például ez a klasszikus is szerepet kap a filmben:

A filmet pedig a Netflixen is meg tudjátok nézni, két és fél órás, csak szólunk.  De sokaknak bejön majd, főleg most – pedig eltelt 13 év. A buszt pedig, ami több ember halálát kapcsolja össze, Christopher McCandless nevezte el feljegyzéseiben varázsbusznak.

busz, Alaszka, Út a vadonba, fil, filmzene, Christopher McCandless

 

 

Szólj hozzá!


A pillangó újra kibontja szárnyát: 12 év után visszatér a Bijou

A pillangó újra kibontja szárnyát: 12 év után...

12 év után friss számokkal és májusi újraalakuló koncerttel jelentkezik a magyar Bijou zenekar.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Akik a hátukon viszik a zenét – könyv jelent meg a rockkoncertek roadjairól

Roadlegendák, legendás roadok címmel könyv jelent meg a hazai pop-rock színtér jól ismert technikusairól, azaz a roadokról. A kiadványt szombaton mutatták be a Rockmúzeumban.

A Halott Pénz eddigi legnagyobb koncertjére készül a Puskás Arénában

A zenekar idén ünnepli a Halott Pénz-sztori 20 éves jubileumát – 20 éve annak, hogy Marsalkó Dávid megjelentette az első Halott Pénz-dalt. Miközben javában készülnek a stadionos ünneplésre, a stúdióban is aktívak maradtak, érkezett is egy új dal.
Új koncertek