Mamma Mia!

Első fokon pert vesztettek a Barta-film alkotói

2021/04/30  ·   Filmajánló   ·  koncert.hu, MTI

A Siess haza vár a mama című zenés dokumentumfilm készítői és Barta Tamás jogörököse ellen jelenleg négy bírósági eljárás van folyamatban, melyeket a film egyik mellékszereplője, Barta Tamás egykori üzlettársa indított el. A kép- és hangfelvételhez való jog érvényesítése iránt folyamatban lévő eljárásban első fokon pert vesztettek az alkotók – az ítélet nem jogerős, ezért fellebbezést nyújtottak be a héten.

Hajdú Eszter filmjének középpontjában az anya-fiú kapcsolat áll.

Az alkotók szerint ez egy precedens értékű ügy, ami az egész dokumentumfilmes szakmát érinti: ha végül a filmet nem lehet többet jelenlegi formájában vetíteni, forgalmazni, akkor ez azt jelentheti, hogy Magyarországon nem lehet dokumentumfilmet gyártani és forgalmazni, hiszen bármikor, bármelyik szereplő meggondolhatja magát és letilthat egy filmet.

Az alkotók abban bíznak, hogy az igazság győz és mindent megtesznek azért, hogy a Barta Tamásnak emléket állító filmet ne tiltsák be.

Barta Tamás egykori, amerikai-magyar üzlettársa örömmel vett részt a kaliforniai forgatásokon 2018-ban Los Angelesben, majd a forgatások után aláírta a beleegyező nyilatkozatot*, ezt a jogi eljárás során tagadta. A per tárgya a filmben szereplő régebbi felvétel, amin Barta volt üzlettársa elmondja, hogy ő volt a gyilkosság első számú gyanusítottja, mert a gyilkos fegyveren rajta volt az ujjlenyomata. Most viszont azt állítja, hogy mindössze tanú volt és nem gyanúsított.  Mindezt, vagyis hogy rá terelődött a gyanú, elmondta már a sajtóban és a forgatások alkalmával is, tehát ez az információ tőle származik.

A filmben egyébként Barta Tamás halálának körülményei nincsenek kibontva, a filmben ez csak egy mellékszál, a film nem ezzel foglalkozik, ráadásul semmi új információ nem hangzik el Barta halálával kapcsolatban, ami ne lett volna köztudott eddig is. A Siess haza vár a mama! című film úgy zárul, hogy tovább kutatják az igazságot, hiszen rengeteg teória kering arról, hogy mi történt Barta Tamással 1982. február 16-án. A rendőrség öngyilkosságknént zárta le az ügyet.

Hajdú Eszter rendező és Mester Sándor producer közel nyolc éve élnek Portugáliában. A világjárvány alatt a repülőjáratok ritkasága, a be- és kiutazási korlátozások, karanténok miatt képtelenség utazni, nem tudtak ottlenni a bírósági tárgyalásokon és nem tudták megfelelően képviselni az érdekeiket a Fővárosi Törvényszéken. A több mint egy éve tartó világjárvány okozta gazdasági helyzetben a Siess haza vár a mama készítői sok más alkotóhoz, filmeshez hasonlóan igen nehéz pénzügyi helyzetben vannak, de dolgoznak a film második részén (munkacím: Lost in Los Angeles).

(*Mi mindezzel kapcsolatban azt nem értjük, hogy ha van aláírt beleegyező nyilatkozat, akkor mi a per tárgya, és ha nincs, akkor pláne. De persze messziről ugatjuk csak a jogot, ez egy teljesen józanparaszt felvetés volt.)

 

 

Barta Tamás, LGT, dokumentumfilm, betiltás, per

 

 

Szólj hozzá!


Thriller: 40 éves minden idők legnagyobb példányszámban elkelt albuma

Thriller: 40 éves minden idők legnagyobb...

Megjelenésének 40. évfordulóját ünnepli Michael Jackson (1958-2009) legendás albuma. Ebből az alkalomból a Sony Music az Estate of Michael Jackson...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Tökéletes hír halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Mit szólnál egy arénás Presser-nagykoncerthez?

A Fb oldalán közzétett bejegyzése szerint a legendás zenésznek nagyjából ugyanezt a kérdést tették fel... Vajon mit válaszolt? :)

A valaha celluloidra vitt leggyötrelmesebb jelenet – Hugh Grant utálta a táncolást az Igazából szerelemben

"Kiestem a ritmusból, főleg az elején, amikor a seggemet riszálom..." – sztár a mai napig morog amiatt, hogy táncolásra "kényszerítették" a filmben, amely nélkül 20 éve nincs karácsony.
Új koncertek