Első fokon pert vesztettek a Barta-film alkotói

2021/04/30  ·   Filmajánló   ·  koncert.hu, MTI

A Siess haza vár a mama című zenés dokumentumfilm készítői és Barta Tamás jogörököse ellen jelenleg négy bírósági eljárás van folyamatban, melyeket a film egyik mellékszereplője, Barta Tamás egykori üzlettársa indított el. A kép- és hangfelvételhez való jog érvényesítése iránt folyamatban lévő eljárásban első fokon pert vesztettek az alkotók – az ítélet nem jogerős, ezért fellebbezést nyújtottak be a héten.

Hajdú Eszter filmjének középpontjában az anya-fiú kapcsolat áll.

Az alkotók szerint ez egy precedens értékű ügy, ami az egész dokumentumfilmes szakmát érinti: ha végül a filmet nem lehet többet jelenlegi formájában vetíteni, forgalmazni, akkor ez azt jelentheti, hogy Magyarországon nem lehet dokumentumfilmet gyártani és forgalmazni, hiszen bármikor, bármelyik szereplő meggondolhatja magát és letilthat egy filmet.

Az alkotók abban bíznak, hogy az igazság győz és mindent megtesznek azért, hogy a Barta Tamásnak emléket állító filmet ne tiltsák be.

Barta Tamás egykori, amerikai-magyar üzlettársa örömmel vett részt a kaliforniai forgatásokon 2018-ban Los Angelesben, majd a forgatások után aláírta a beleegyező nyilatkozatot*, ezt a jogi eljárás során tagadta. A per tárgya a filmben szereplő régebbi felvétel, amin Barta volt üzlettársa elmondja, hogy ő volt a gyilkosság első számú gyanusítottja, mert a gyilkos fegyveren rajta volt az ujjlenyomata. Most viszont azt állítja, hogy mindössze tanú volt és nem gyanúsított.  Mindezt, vagyis hogy rá terelődött a gyanú, elmondta már a sajtóban és a forgatások alkalmával is, tehát ez az információ tőle származik.

A filmben egyébként Barta Tamás halálának körülményei nincsenek kibontva, a filmben ez csak egy mellékszál, a film nem ezzel foglalkozik, ráadásul semmi új információ nem hangzik el Barta halálával kapcsolatban, ami ne lett volna köztudott eddig is. A Siess haza vár a mama! című film úgy zárul, hogy tovább kutatják az igazságot, hiszen rengeteg teória kering arról, hogy mi történt Barta Tamással 1982. február 16-án. A rendőrség öngyilkosságknént zárta le az ügyet.

Hajdú Eszter rendező és Mester Sándor producer közel nyolc éve élnek Portugáliában. A világjárvány alatt a repülőjáratok ritkasága, a be- és kiutazási korlátozások, karanténok miatt képtelenség utazni, nem tudtak ottlenni a bírósági tárgyalásokon és nem tudták megfelelően képviselni az érdekeiket a Fővárosi Törvényszéken. A több mint egy éve tartó világjárvány okozta gazdasági helyzetben a Siess haza vár a mama készítői sok más alkotóhoz, filmeshez hasonlóan igen nehéz pénzügyi helyzetben vannak, de dolgoznak a film második részén (munkacím: Lost in Los Angeles).

(*Mi mindezzel kapcsolatban azt nem értjük, hogy ha van aláírt beleegyező nyilatkozat, akkor mi a per tárgya, és ha nincs, akkor pláne. De persze messziről ugatjuk csak a jogot, ez egy teljesen józanparaszt felvetés volt.)

 

 

Barta Tamás, LGT, dokumentumfilm, betiltás, per

 

 

Szólj hozzá!


Két év szünet után ismét ingyenes fesztiválra gyűlnek össze a RoCkányok

Két év szünet után ismét ingyenes fesztiválra...

A Békés megyei Okányban 2019-ben első – és akkor még egyszerinek tervezett – alkalommal jött létre a RoCkány Feszt, de a kedvező...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. március 16-án a Budapest Arénában, és – most először – 2022. március 17-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad.

Dühterápiás hardcore-punk kezelés a Dürerben

Akik egy igazi hardcore-punk buliban vezetnék le az elmúlt időszak felgyülemlett dühét, azoknak szerencséjük van, ugyanis július 7-én a Dürer Kert színpadát a Scowl és a One Step Closer veszi birtokba.

Füstös klubokból indult, mára a legelismertebb koncertszínpadok sztárja: Kurt Elling

A bársonyos hangú és utánozhatatlan eleganciájú énekes SuperBlue címmel ezúttal egy funkos, hiphopelemekkel dúsított albumot készített a gitárfenomén Charlie Hunterrel, amelynek dalait Európában először a budapesti közönség hallhatja élőben július 5-én, a Müpában.
Új koncertek
Máté-passió
Máté-passió
Budapest 
Parsifal
Parsifal
Budapest 
Parsifal
Parsifal
Budapest 
Parsifal
Parsifal
Budapest 
YBL209
YBL209
Budapest