Első fokon pert vesztettek a Barta-film alkotói

2021/04/30  ·   Filmajánló   ·  koncert.hu, MTI

A Siess haza vár a mama című zenés dokumentumfilm készítői és Barta Tamás jogörököse ellen jelenleg négy bírósági eljárás van folyamatban, melyeket a film egyik mellékszereplője, Barta Tamás egykori üzlettársa indított el. A kép- és hangfelvételhez való jog érvényesítése iránt folyamatban lévő eljárásban első fokon pert vesztettek az alkotók – az ítélet nem jogerős, ezért fellebbezést nyújtottak be a héten.

Hajdú Eszter filmjének középpontjában az anya-fiú kapcsolat áll.

Az alkotók szerint ez egy precedens értékű ügy, ami az egész dokumentumfilmes szakmát érinti: ha végül a filmet nem lehet többet jelenlegi formájában vetíteni, forgalmazni, akkor ez azt jelentheti, hogy Magyarországon nem lehet dokumentumfilmet gyártani és forgalmazni, hiszen bármikor, bármelyik szereplő meggondolhatja magát és letilthat egy filmet.

Az alkotók abban bíznak, hogy az igazság győz és mindent megtesznek azért, hogy a Barta Tamásnak emléket állító filmet ne tiltsák be.

Barta Tamás egykori, amerikai-magyar üzlettársa örömmel vett részt a kaliforniai forgatásokon 2018-ban Los Angelesben, majd a forgatások után aláírta a beleegyező nyilatkozatot*, ezt a jogi eljárás során tagadta. A per tárgya a filmben szereplő régebbi felvétel, amin Barta volt üzlettársa elmondja, hogy ő volt a gyilkosság első számú gyanusítottja, mert a gyilkos fegyveren rajta volt az ujjlenyomata. Most viszont azt állítja, hogy mindössze tanú volt és nem gyanúsított.  Mindezt, vagyis hogy rá terelődött a gyanú, elmondta már a sajtóban és a forgatások alkalmával is, tehát ez az információ tőle származik.

A filmben egyébként Barta Tamás halálának körülményei nincsenek kibontva, a filmben ez csak egy mellékszál, a film nem ezzel foglalkozik, ráadásul semmi új információ nem hangzik el Barta halálával kapcsolatban, ami ne lett volna köztudott eddig is. A Siess haza vár a mama! című film úgy zárul, hogy tovább kutatják az igazságot, hiszen rengeteg teória kering arról, hogy mi történt Barta Tamással 1982. február 16-án. A rendőrség öngyilkosságknént zárta le az ügyet.

Hajdú Eszter rendező és Mester Sándor producer közel nyolc éve élnek Portugáliában. A világjárvány alatt a repülőjáratok ritkasága, a be- és kiutazási korlátozások, karanténok miatt képtelenség utazni, nem tudtak ottlenni a bírósági tárgyalásokon és nem tudták megfelelően képviselni az érdekeiket a Fővárosi Törvényszéken. A több mint egy éve tartó világjárvány okozta gazdasági helyzetben a Siess haza vár a mama készítői sok más alkotóhoz, filmeshez hasonlóan igen nehéz pénzügyi helyzetben vannak, de dolgoznak a film második részén (munkacím: Lost in Los Angeles).

(*Mi mindezzel kapcsolatban azt nem értjük, hogy ha van aláírt beleegyező nyilatkozat, akkor mi a per tárgya, és ha nincs, akkor pláne. De persze messziről ugatjuk csak a jogot, ez egy teljesen józanparaszt felvetés volt.)

 

 

Barta Tamás, LGT, dokumentumfilm, betiltás, per

 

 

Szólj hozzá!


 KOVACS lesz a VéNégy Fesztivál headlinere

KOVACS lesz a VéNégy Fesztivál headlinere

Kovacs, Kraak & Smaak, Cari Cari, Ina West, Kill the Dandies, Lash & Grey – nemzetközi kínálattal és több mint félszáz zenei programmal vár...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Elmentek stúdiózni egyet Texasba, majd hazatértek egy albummal és egy fesztivál-fődíjjal – A NYUGHATATLAN-sztori

Stílusosan, a country és a rockabilly őshazájában rögzítette tizenegy dalos korongját az egyik legismertebb hazai country-rockabilly zenekar, a Nyughatatlan. Végül aztán nem csak az új anyaggal, hanem többek között a Texas Sounds Country Music fesztivál fődíjával tértek haza. A Restless megjelenésének apropóján a csapat...

Tökéletes hír Halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

Négy év szünet után magyar nyelvű dalokkal tér vissza a Minimyst

Minimyst egy új EP-t ígért idén tavaszra és be is tartják a szavukat: a Karton Monakó már teljes egészében meghallgatható, a zenekar pedig újra színpadra is áll április 14-én, a Dürer Kertben mutatja be új anyagát – és dobosát – a közönségnek.

Bemutatjuk a .jaXon. zenekart és első nagylemezét

A .jaXon. zenekar 2020 decemberében alakult. Az volt az elképzelés, hogy olyan zenét játsszanak, ami minden tag szívügye, de ugyanakkor könnyebben fogyasztható, azok számára is, akik inkább a vokális zenéket kedvelik.
Új koncertek