Levetítik a Diósgyőri Popfesztiválon 1973-ban forgatott egyetlen dokumentumfilmet

2024/01/31  ·   Filmajánló   ·  koncert.hu

A rocktörténetírók által csak "magyar Woodstockként" emlegetett fesztiválon olyan zenekarok/előadók léptek fel, mint az Ex Vér, Theatrum, V’73, Nonstop, M7, Delhusa Gjon, Neoton, Mini, Syrius, Corvina, P. Mobil, Generál, KITT-Egylet (Koncz-Illés-Tolcsvay), Bergendy.

Fotó: Urbán Tamás

Az 1973. június 10-én megtartott miskolci feszt meghatározó eseménye volt a hazai könnyűzenei életnek. A rendezvényt hazánk első fesztiváljaként tartják számon, amelyen – ahogy a bevezetőben is olvasható –  a kor legjelentősebb előadói léptek fel.

"... egyszerre volt ígéretes kezdet, csúcspont, legnagyobb tömeget vonzó esemény és keserű, botrányos befejezés" – idéztük 2023-ban a magyar Woodstock ötvenedik évfordulójára szervezett rockfesztivál kapcsán Peter Petrus Barcza írását.

A Miskolci Műszaki Egyetem Filmklubjának négy tagja 1973. június 10-én dokumentumfilmet forgatott a DVTK-stadionban rendezett fesztiválról. Az Első magyar popfesztivál című dokumentumfilm az 1975-ös amatőr filmes seregszemlén különdíjat kapott. Különlegessége azonban egyediségében rejlik, hiszen az eseményről nemcsak a nyomtatott sajtó hallgatott, de tévé- és rádiófelvételek sem készültek róla. (Viszont annál inkább kitüntetett figyelemmel követte a rendezvényt a rendőrség ahogy ezt egy akkori résztvevő is leírta.) Így a Rózsa Péter és diáktársai által készített film ugyanolyan fontos rocktörténeti kordokumentum, mint Urbán Tamás vagy Gyulai Gaál Krisztián fotói a Diósgyőri Popfesztiválról.

A Beatkorszak Szabadegyetem 7. szemesztere rendhagyó módon kezdődik, hiszen a film levetítése után az 1973-as eseményekről Rózsa Péterrel és Kurucz Attilával – a Diósgyőri Popfesztivál miskolci főszervezőjével – beszélget Bajnai Zsolt, a Beatkorszak Projekt
vezetője a Lumen Kávézóban február 7-én.

 

Diósgyőri Popfesztivál, magyar Woodstock, Rózsa Péter, Beatkorszak Szabadegyetem, NKA, HAngfoglaló

 

 

Szólj hozzá!


A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road feszten

A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road...

Az amerikai Ugly Kid Joe 5 év után tér vissza Magyarországra, pontosabban a Budapest Open Road Days fesztiválra, a Műegyetem rakpartra. A zenekar az...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Zsiráfok, tornyok, Buli színpad, Kyle Minogue – így változik meg idén a Sziget

Sam Smith, Liam Gallagher, Halsey, Martin Garrix, Fred again, Skrillex, Stormzy, Fisher, Tom Odell, Louis Tomlinson – és a tegnap bejelentett Kyle Minogue – ez lesz az idei Sziget sztársora, és lesz pár változás is a Sziget struktúrájában.

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.
Új koncertek