Templomégetés, gyilkosság és black metal - Megnéztük a botrányhős Mayhem zenekar ihlette mozifilmet

2019/05/01  ·   Filmajánló   ·  Labancz Andrea

Május 2-től érkezik a hazai mozikba a kultikus Sundance Filmfesztiválon debütált Lords of Chaos – A sötétség gyermekei, amely minden idők valószínűleg leghírhedtebb zenekara, a – tragikus események után újjáalakult és ma is aktív, sőt magyar taggal is rendelkező – Mayhem történetét dolgozza fel, megdöbbentő, de megtörtént események alapján. Némi átköltéssel...

Sátán, légy a csicskám! - Megnéztük a botrányhős Mayhem zenekar ihlette mozifilmet

Metálosoknak egyenesen kötelező a film megtekintése, de attól függetlenül, hogy sajnos valóban megtörtént eseményeket dolgoztak fel, azoknak is bátran ajánlom, akik szeretik a drámai alkotásokat. Sok vérrel.

A Mayhem formáció alapjaiban írta át a norvég zenetörténelmet, hisz gyakorlatilag megjelenésüktől számítódik a black metal stílus tündöklése az országban. Bár nehéz eldönteni, hogy hírnevüket zenei munkásságuknak vagy botrányaiknak köszönhetik, tény, hogy nyomot hagytak maguk után. Ráadásul lenyomozhatót...

A film története gyakorlatilag az alapító gitáros Euronymous (született: Øystein Aarseth) szemszögéből mutatja meg az eseményeket a kezdetektől egészen a brutális végkifejletig. Bár Euronymoust a rendező egy kissé megtévedt, azonban valahol nagyon mélyen érző szívű fiatalnak mutatja be, a korábbi tagok, barátok elmondása szerint nem volt kifejezett angyal. Esetünkben szoros barátságot ápolt a hivatalos álláspont szerint öngyilkosságot elkövető Dead (született: Per Yngve Ohlin) néven futó énekessel, de sokan a mai napig megkérdőjelezik ártatlanságát a tragédia kapcsán. Mint ahogy későbbi barátjával-vetélytársával való, halálos késelésig jutó konfliktusáról is megoszlanak a vélemények. Bár Varg Vikernes aka Count Grishnackh (született: Kristian Vikernes) a mai napig azt állítja, hogy önvédelemből mártotta bele több mint húsz alkalommal egykori barátjába a nagykést, 1994-ben a bíróság 21 év letöltendővel jutalmazta tettét. A 2009 óta szabadlábon lévő Varg a film kapcsán se rejtette véka alá gondolatait. A rendező Jonas Åkerlundot konkrétan idiótának nevezte videóblogjában a filmben szereplő – szerinte – hazugságokért.

Bár az alkotók maguk is elismerik, hogy némileg felturbózták a forgatókönyvet, a probléma ott kezdődik, hogy akik ismerik a teljes igazságot, azok vagy meghaltak, vagy nem akarnak beszélni róla. Így a lényegi információkat leszámítva jobb, ha nem dokumentumfilmként, csupán egy szórakoztató mozifilmként kezeljük a produktumot.

Annak viszont tökéletes, hisz Jonas Åkerlund – akinek jó pár híres videóklipet köszönhetünk – mindent megtett annak érdekében, hogy kellőképpen látványos és élvezhető legyen a film. A szereplőgárda alakítása kapcsán sem maradt bennem hiányérzet, sőt! Az egykor agyon sztárolt gyermekszínész Macaulay Culkin kistesója Rory Culkin, aki a főhős szerepét kapta, hitelesen alakítja a csak a zenének élő, kispolgári lázadó tinédzserből templomokat gyújtogató címlapsztárrá váló, mindeközben önmagával is viaskodó áldozatot, aki tulajdonképpen a körülményeknek köszönheti, hogy így alakult az élete.

A film zenei alapját – a Mayhem – dalokon kívül a már hazánkban is megfordult Sigur Rós csapat jegyzi, ami már önmagában is érdekesség. Továbbá az sem elhanyagolható szempont, hogy rengeteg jelenetet forgattak Budapesten, magyar színészekkel, stábbal, és néhol a háttérben elsuhanó tipik magyar villamosokkal.

Ha értékelni kéne, én adnék rá 4 csillagot az ötös skálából, mert érdekes, izgalmas, elgondolkodtató – és egyben szórakoztató is. De az biztos, hogy a történet valódiságáról még évekig fognak vitatkozni az érintett felek és a rajongók is.

Lords of Chaos, A sötétség gyermekei, Pannonia Entertainment, Mayhem, Jonas Åkerlund, Euronymous, Dead, Varg Vikernes, black metal, mozi, film, 2019, premier

 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek