Újabb film készült Notorious B.I.G. életéről

2021/02/17  ·   Filmajánló   ·  koncert.hu

Egyet (többet is) már forgattak róla, ez volt a NOTORIOUS B.I.G. – A N.A.GY. rapper. A 2009-es fimben Jamal Woolard játszotta a címszerepet.

Notorious B.I.G. megosztó életéről most dokumentumfilm készül

Így ajánlották akkor a mozit:

"A nagy Wallace Brooklyn rossz hírű negyedében nőtt fel. A zenéhez való tehetsége azonban megváltoztatta az életét. Wallace, vagy ahogy mindenki ismerte: Notorious B.I.G. - viharos gyorsasággal emelkedett fel a rapzene világában, Brooklyn durva utcáiról a hiphop legendává nőtte ki magát. Dalai a valóságról szóltak, a nyers és kegyetlen világról, amelyben gyakorlatilag nincsenek játékszabályok. Népszerűségét annak köszönhette, hogy egy egész generáció életérzését testesítette meg."

Háááát..."tehetsége azonban megváltoztatta az életét"?

Notorious B.I.G. A.K.A. Biggie Smalls (Christopher Wallace) májusban lett volna 50 éves, de a 25. életévét sem érhette meg, mert 1997 februárjában San Franciscóban a saját autójában – egy piros lámpánál – lelőtték. Kicsit megakadt a szemünk a doku szerteszét olvasható promójában a "tragikus hirtelenséggel meghalt" kifejezésen, ezért néhány dolgot összeszedtünk róla, szándékosan olyan momentumokat, amelyek tudatában ez a hirtelenség nem annyira indokolt szóhasználat. Ki kardot ránt, kard által vész el...

Tizenhét évesen kirúgták az iskolából, ezután nagyon sok bűncselekményben vett részt. 1989-ben fegyverek miatt kapott öt év próbaidőt, azonban 1990-ben megszegte a próbaidőt, és letartóztatták. Egy évvel később megint letartóztatták, crack árusítása miatt. Kilenc hónapot töltött a rácsok mögött, mielőtt lerakták az óvadékot.

Wallace első gyermeke születése után is folytatta a drogárusítást.

1996. március 23-án letartóztatták egy manhattani szórakozóhelyen, mert megfenyegetett két autogramkérő rajongót, hogy megöli őket, betörte a taxijuk ablakát, kihúzta az egyiket és megütötte.

1996 közepén letartóztatták New Jersey-i házában drog- és fegyverbirtoklás miatt.

1996. szeptember 7-én meggyilkolták a nem kevésbé erőszakos Tupac Shakurt – kísértetiesen hasonló körülmények között, mint Wallace-t. Hat évvel a gyilkosság után a Los Angeles Times leleplező riportot közölt a rapper gyilkosáról, akit az újság szerint az énekes vetélytársa, Notorious B.I.G. bujtott fel – ez sosem nyert bizonyítást. Az biztos azonban, hogy Shakur és Wallace gyakorlatilag állandó háborúban állt a nyilvánosság előtt (is), folyamatosan sértegették egymást, ahol erre csak lehetőség volt. Mindez a komplett amerikai rapperközösségre hatással volt, ami így a Shakur vezette nyugati és a Wallace-hoz tartozó keleti parti részre bomlott.

1997 januárjában 41 000 dollár kártérítést kellett fizetnie egy koncertszervezőnek, akit Wallace és kísérete megvertek 1995 májusában. (wiki)

Ha e vázlatos felsorolás felénél valaki nem mondja azt, hogy ennek rossz vége lesz, akkor az vagy pacifista, vagy nem néz elég gengszterfilmet, esetleg mindkettő. Szóval, mi értjük, hogy a rap minden szempontból nagy formátumú képviselője volt, de ne írjuk át a valóságot azzal, hogy egy gyilkosságnak áldozatul eső ártatlan zenésznek állítjuk be. Ami tuti: a Rock & Roll Hall of Fame-be való bejutáshoz nem kell erkölcsi bizonyítvány.

Kíváncsiak vagyunk, hogy a március elsején debütáló Biggie: I Got a Story to Tell című doku mennyire lesz tárgyilagos, az előzetes kockáiból arra következtetünk, hogy kísérletet tesznek rá; fontos megjegyezni, hogy a film a sztárrá válását megelőző évekre koncentrál. Ahogy írják:

"A ritka felvételeket és mélyinterjúkat tartalmazó dokumentumfilm The Notorious B.I.G. előtt tiszteleg, aki kisstílű bűnözőből vált a rap királyává."

 

A két rapper meggyilkolása körül felvetődött kérdésekkel több film is foglalkozott már, egyik a szintén netflixes sorozat, a Megoldatlan (2017.), a másik pedig Nick Broomfield 2002-es dokuja, a Biggie & Tupac, de ott van még a Who Shot Biggie & Tupac (2017.) és a Murder Rap: Inside The Biggie And Tupac Murders (2015.) is. Többek között. Mint minden megoldatlan rejtély, ezek az esetek is számos megoldási verziót szültek, a legabszurdabb az Elvis-szindróma volt: Tupac él, és Malajziában héderel...

Azért van abban valami végzetszerű, hogy a két halálos ellenfelet pont a haláluk egyesítette, mindkettő mögött sokan Suge Knight-ot – amerikai zenei producer, üzletember, lemezkiadó-alapító és tulajdonos, valamint 2018-ban 28 évre elítélt bűnöző –, Tupac egykori kiadóját sejtették, de ez sosem nyert bizonyítást.

Ami azt illeti, Amerikában rappernek lenni nem egy életbiztosítás, legutóbb január 25-én írtunk egy 18 éves rapper lelövéséről, és ez volt az a pont, amikor elengedtük a dolgot: azóta még két rappernek lőttek Amerikában – ezeket a híreket csak megosztottuk...

Notorious B.I.G., dokumentumfilm, rapper, gyilkosság, erőszak, Tupac Shakur

 

 

Szólj hozzá!


A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13....

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Új Margaret-korszak indult a Magyar Zene házában

Nemrég debütált a Margaret Island ötödik stúdióalbuma, Minden levegővétellel újra megszületünk címmel. Az aktuális koncerteken már el is hangzott egy-egy új dal, azonban a lemez teljes anyagát először április 19-én játszotta el a zenekar a Magyar Zene Házában.

Kygo-show az MVM Dome-ban

A "legtöbb belépőt értékesítő" címre jogosult dance előadó 2018 óta most először indul turnéra, és körbeviszi látványos élő show-ját világon. A 26 állomásos turné szeptember 7-én indul Commerce Cityben, majd többek között Boston, Toronto, Chicago, Berlin, Amszterdam és Párizs érintésével december 13-án, Dublinban ér...
Új koncertek