Barba Negra: Ez nem játék – egy rossz döntés teljes összeomlást okozhat

2020/07/23  ·   Interjú   ·  koncert.hu

Nekünk is vannak kedvenc helyeink, hisz emberből vagyunk, bár néha úgy érezzük, hogy magunk is mutálódunk a vírussal... S vannak kedvenc helyeink, ismét: azok, akikkel mindig le tudunk ülni beszélgetni arról, ami éppen van, és azért éppen velük, mert legalább annyira érdekli őket a zeneipar jelene és jövője, mint minket. Sőt, talán jobban. Ráadásul el is mondják, amit gondolnak... Ismét Szűcs Mihályt, a Barba Negra vezetőjét kérdezgettük.

Fotó: Barba Negra

A zenei piacot felháborították mostanában bizonyos dolgok. Gulyás Gergely azt mondta például, hogy egy koncert veszélyesebb, mint egy focimeccs. Mi a véleményed erről?

Nem értek egyet vele. Szeretem a focit, nem is fogok róla rosszat mondani, mint ahogy azt egyes kommentekben olvastam. A koncert egy kulturális forma, és igen, tömegeket vonz, ezzel együtt azt gondolom, hogy a megoldást kell keresni arra, miként lehet egy koncertet biztonságosabbá tenni, és nem egy huszárvágással lezárni anélkül, hogy nem vizsgáljuk meg, milyen nehézségek alakulhatnak ki egy hátrányos helyzetet teremtő döntés miatt. Ha együtt gondolkodnánk, akkor a nagy felháborodást kiváltó kijelentések, vélemények, a felesleges hangulatkeltések elkerülhetők lennének. Nem hiszem, hogy rosszat akarnának a zenei piacnak, hiszen abban biztos vagyok, hogy a zenét mindenki szereti.

Demeter Szilárd egy interjúban azt mondta, hogy egyeztetést folytatnak. Kivel?

Én nem találkoztam Demeter Szilárddal, személyesen nem egyeztettünk, de megtörtént az első lépés: a kapcsolatfelvétel velünk és másokkal is. Felkértek, hogy ha van észrevételem, javaslatom, ami a zenei piacnak jót tesz, akkor azt osszam meg velük. A javaslataimat pedig elküldtem abban a reményben, hogy elég fontos az együtt gondolkodás és az összefogás.

Te nem csak Magyarország egyik legnagyobb koncerthelyszínét üzemelteted, de több zenekar menedzsere is vagy – egyértelmű, hogy van rálátásod. Elárulnál részleteket a javaslataidból?

Nagyon sok olyan ember van ezen a piacon, akik jól gondolkodnak és nagyon sok hasznos észrevételük, ötletük van rajtam kívül is. Én egy mindenre kiterjedő javaslatot tettem. A zenei piac jelenleg nagyon rossz, mondhatni kilátástalan helyzetben van. Zenészekre, helyszínekre, technikai szolgáltatókra vonatkozóan írtam le a támogatási javaslataimat, amelynek célja, hogy a zenei piacon ne következzen be a teljes összeomlás. A munkahelyeket meg kell őrizni, a háttérben dolgozóknak, a helyszínek személyzetének is segítség kell. Leírtam a gondolataimat az újraindulás veszélyeiről is. Készítettem egy forgatókönyvet 2021. márciusig: ha korlátozások mellett kell működni, mik lehetnek az alternatívák. Mi lenne az a létszám, ami még gazdaságos. Hogyan lehet biztonságosan működni – természetesen a megfelelő óvintézkedések mellett és ha fegyelmezettek vagyunk, hiszen minden esetben az emberek biztonsága és egészsége a legfontosabb. De az élet nem állhat meg, működni kötelező, mert ezzel nemcsak szórakoztatunk, hanem munkahelyeket is biztosítunk.

Mi a véleményed a tűzijáték lemondásáról?

Azt gondolom, hogy a kormány jó döntést hozott a tűzijátékkal kapcsolatban. Egy ilyen nehéz évben minden összeget olyan célokra kell fordítani, amik az embereket és a vállalkozásokat támogatják.

Több politikus is elmondta a véleményét, hogy augusztus 15. után nem engedné az 500 fő feletti rendezvényeket.

Nem vagyok orvos vagy virológus. Először az ő véleményüket hallgatnám meg, mielőtt bármit kijelentenék. Az biztos, hogy a világon jelenleg töröltek minden nagy fesztivált, amelyek több tízezres tömeget vonzanak. Viszont szerintem az 500 főről feljebb emelhető lenne a létszám. Erről is írtam a javaslataimban.

Véleményed szerint a Barba Negra mennyi embert engedhetne be a jelenlegi helyzetben vagy augusztus 15. után?

Elfogultság és részrehajlás nélkül mondhatom, hogy a Track – a mérete miatt – 1000-1500 embert be tudna biztonságosan fogadni (egyébként 6000 férőhelyes). Természetesen más a számítás szabadtér esetén, és más a zárt kluboknál. A létszám megfelelő meghatározása abban is segíthet, hogy a helyszínek kigazdálkodják a programjaikat, és így például még támogatásra sem lenne szükségük ahhoz, hogy életben maradjanak. Ez azért is fontos lenne, mert akkor a támogatásra szánt pénzt olyan területre lehetne csoportosítani, ahol nagyobb szükség van rá. Szerintem, ha az egészségügyi helyzet megfelelő, akkor a javasolt és betartott óvintézkedések mellett meg lehet határozni, hogy egyes rendezvények milyen létszámmal valósulhatnának meg. Ez nemcsak a Barba Negrának fontos, hanem minden egyes rendezvényhelyszínnek, zenekarnak és zenésznek.

A rendezvényszervezők és menedzsmentek milyen helyzetben vannak?

Pokoli nehéz... Szerintem 10 évet öregedünk. Brutális munkát végez mindenki, mindemellett nagyon nehéz lelkileg feldolgozni, ami történik. Semmilyen segítség nem érkezett eddig. Látni a kollégákat, barátainkat, zenészeket, megrendelőket a teljes bizonytalanságban... Aki nem dolgozik ebben a szakmában nem is tudja azt felmérni, miről beszélek. Mint menedzserek és mint menedzsment óriási munkát végzünk – 0 Ft bevétellel. Megnyugvás lenne a piacnak is, ha a kormány a menedzsereket és a menedzsmenteket is bevonná mint tanácsadókat.

Mit gondolsz, mi lesz a klubszezonnal?

Na, ettől tartok. Én mindig 12 hónapban gondolkozom, nem csak a nyár számít. Nincs még vakcina, gyógyszer, télen jön az influenzaszezon... Ha az egészségügyi helyzet nem mutatna drámai számokat, akkor olyan működési szabályokat találnánk ki és olyan, az aktuális helyzethez alkalmazható javaslatokat tennénk szakmailag, hogy ne kelljen bezárni vagy olyan létszámot meghatározni, ami semmire nem elég és nem is életszerű. Egy újabb, több hónapos zárás – főleg segítség nélkül – szinte a teljes zenei és vendéglátói piac összeomlását eredményezné. Ez társadalmilag is katasztrófa lenne. Ha ez bekövetkezne, évek telnének el, hogy az óriási veszteségek után a piac észhez térjen. S nem csak a zenei piacot érintené mindez.

Említetted az újraindulás veszélyeit. Mit értesz ezen?

Azt gondolom, hogy az újraindulás nagyon sok kockázatot rejt magában. Túlkínálat, átgondolatlanság...Kérdés az is, hogy a fesztiválok és más rendezvények milyen kerettel számolhatnak, hiszen az önkormányzatok vagy a pályázatok most biztos sokkal szolidabb lehetőségeket fognak kínálni. Az italforgalmazók ugyanúgy elmaradnak a termeléssel 2020-ban, ezért sokkal kisebb szponzorációs kerettel mennek neki a 2021-es évnek szerintem. Azt gondolom, ha erre nem lesz támogatási terv, biztos, hogy 35-45%-kal csökkenhet a rendezvények száma, mert nem tudják az anyagi forrás kiesése miatt megrendezni, vagy alacsonyabb színvonalú rendezvények lesznek, mert nem marad elég pénz a fellépőkre, ebben az esetben a jegyvásárlás eshet vissza. Szóval csapdába kerülhet a szervező. Ez kapcsoltan mindenkit érinthet: zenészek, stáb, menedzsmentek, helyszínek, technikai szolgáltatók, önkormányzati bevételek, iparűzési- és idegenforgalmi adóból származó bevételek... Mindezek következményeit most még felmérni sem lehet.

Mit gondolsz, lesz visszaesés a jegyvásárlásoknál?

Rengeteg rendezvény átkerült 2021-re, ez már magában rejt egyfajta visszaesést, mert nem lesz ennyi pénzük az embereknek. Mellette, a munkanélküliség emelkedésével, kevesebb az aktív vásárló. A másik dolog a vírushelyzet miatti bizonytalanság: a rendezvények elmaradnak, tolódnak, így nem érzik az emberek stabilnak – és lelkileg is elfáradtak – ahogy mi is –, és ez kihat a jegyvásárlásra is. Rengetegen kitartottak mellettünk, és bízunk benne, hogy más rendezvények és helyszínek is így vannak ezzel. Ezért nagyon hálásak vagyunk közönségünknek.

Mire számítasz a kormány részéről?

Optimistán szeretnék gondolkozni. Szeretném azt hinni, hogy nem hagynak hátra minket. A zenei műfajok közül a rockon is lenne mit támogatni és segíteni. Örülnék, ha meghallgatnának minket, sok hasznos dolog születne belőle.

A Barba Negra készül valamire?

Egy sokkal könnyebb, jobb érzésű évre – és persze készülünk sok dologgal, mert álmodni mi is szeretünk – s ezt mind meg is kell valósítanunk.

 

A Barba Negra kiáltványa

 

Érdemes ilyen rövid időre kinyitni a szabadtéri koncerthelyszíneket? A Barba Negra válaszol

 

Az első 12 óra nagyon kemény volt – a Barba Negra vezetője a kialakult helyzetről

 

 

Barba Negra, Szűcs Mihály, koronavírus-járvány, korlátozások, programtörlések, kormány, állami támogatás, klubszezon, létszámhatár

 

 

Szólj hozzá!


Hölgyeim és uraim, ő SLASH!

Hölgyeim és uraim, ő SLASH!

A Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators a "The River Is Rising – Rest of the World Tour ’24" keretében – 21 ország 32 városában lépnek fel...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Azahriah nem zárja skatulyába magát. Vagy de?

Skatulya I. címmel megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.
Új koncertek