Érdemes ilyen rövid időre kinyitni a szabadtéri koncerthelyszíneket? A Barba Negra válaszol

2020/05/06  ·   Programtörlés   ·  koncert.hu

Meg sok más kérdésünkre is – amit ezennel is köszönünk. A hely szlogenje: "12 hónap zene". Ebből már 2 hónap elment a csendre, és előttünk van még kábé három ilyen... Mi lesz utána? A Koncert.hu felvetéseire Szűcs Mihály, a Barba Negra vezetője reagált.

Fotó: Barba Negra Track

Mivel jelentős szereplői vagytok a hazai élő zenének, szeretnénk megtudni, hogy bárkitől érkezik-e hozzátok megkeresés, mielőtt egy húsba vágó kérdésről kormányzati döntés születik.

Nem tudom pontosan, mi a "húsba vágó kérdés", de a politika oldaláról nem szokták kikérni a véleményünket.

Van-e egyeztetés a szakma és a kormányzat között, van-e egyeztetés a szakmán belül: az elején összefogásról beszéltél, megvalósult-e mindez?

Azt gondolom, hogy van egyeztetés a szakma és a kormányzat között egy bizonyos szinten, de mi nem tartozunk ebbe a körbe. Ebből sajnos kikövetkeztethető, hogy nem történt meg a nagy összefogás.

Azok a hírek, amelyeket az anyagi támogatásokról közlünk, csak a zenészeket, max. a technikai személyzetet illetik, de vannak még pultosok, biztonságiak, mások – hallottatok-e tervről, ami a helyszíneknek segít? Az eddigi intézkedések jelentettek-e könnyebbséget?

Sajnos a helyszínek konkrét támogatásáról továbbra sincsenek hírek. Bevételeink március 11. óta nincsenek, sajnos a kiadásaink maradtak. Ezt nem lehet sokáig tartani.

Ha augusztus 15. után "felszabadul" az ország, érdemes-e ilyen rövid időre kinyitni a szabadtéri koncerthelyszíneket?

Bízzunk abban, hogy akkora már jobban ismerjük a vírus okozta „új lehetőségeket”. Azt gondoljuk, hogy nem most van itt az ideje a mérlegelésnek, hogy mit szabad, mit nem. A mi véleményünk, hogy a vendégek érdekében mindent meg kell tennünk, amit a józan ész diktál. Sok hónap lesz mögöttünk, a vendégek és a zenészek is ki lesznek éhezve a bulira!

Azt írjátok a közösségi oldalon, bíztok abban, hogy menet közben feloldják a tiltást, a Sziget meg azt mondja, a rossz hír is jobb, mint a bizonytalanság. Meddig és hogyan lehet térdelőrajtban állni?

A bizonytalanság valóban nem túl jó érzés, de azt gondoljuk, hogy ez nem csak a mi szakmánkban van így. Az egész világ bizonytalanságban él, és nem tudjuk mikor, minek lesz vége, valóban vége lesz-e vagy időszakosan tűnik el majd a járvány, és mikor kezdhetünk újra, de ezért okolni sem lehet senkit a véleményünk szerint, mert ilyen helyzetben még nem voltunk soha. Reménykedünk, hogy rohamosan javulni fog a helyzet, és a gazdasági szempontok miatt is ésszerűen enyhítenek.

Mit tapasztaltok: a közönség mennyire bátor? Amerikában 40% csak akkor menne koncertre/fesztiválra, ha lesz vakcina.

A véleményünk szerint a fiatalabbak – akik szeretik azt a stílust, amit mi képviselünk a piacon – igényelnék a koncerteket. Tudomásul kell venni mindenkinek, hogy a szórakozás már nagy valószínűséggel hosszú ideig nem lesz olyan felhőtlen, mint 2020 januárja elött volt. Az emberekben mindig ott lesz a „kontaktálás elkerülése”, ezért a vendégek komfortzónája is meg fog változni a koncerteken. Reméljük, hogy figyelmesebbek leszünk.

Egy videóinterjúban azt mondtad, hogy te az újraindulástól jobban tartasz. Miért?

Azt gondolom, hogy az újraindulás nagyon sok kockázatot rejt magában. Túlkínálat, nulla átgondoltság – csak gyorsan keresni pénzt! –, ami bevételi szinten a zenekaroknál kellemetlen mínuszokat is hozhat. Mindenki stúdiózik, hegyekben fog állni a sok új album és mindenki lemezbemutató turnét fog tartani. Fontosnak tartom, hogy előrelátónak, átgondoltnak kell lenni.

Mennyire jellemző nálatok a jegyvisszaváltás?

A törölt eseményekre elővételben vett jegyek árát kérdés nélkül utaljuk vissza a vendégeinknek. Nem én kezelem a jegyrendszert, de az emberek, mármint a vendégeink nagyon türelmesek. Ezért is köszönettel tartozunk nekik.A visszaváltásoknál támogató szavakat, üzeneteket kapunk – és a vártnál kevesebb jegy árát kellett eddig visszaadnunk.

Hogy vagytok, hogy van a Barba Negra team?

Lelkileg nagyon rossz helyzetben vagyunk. A hullámzó szakaszokon már túl vagyunk – az sem volt könnyű. A kilátástalanság felemészt minket, mert nagyon ragaszkodunk a személyzethez. Ez a megnevezés nem is megfelelő, mert a barátaink. Remélem, hogy a nyitásnál mindenki ott lesz, és ezzel nagy segítséget kapunk az egész rémálom feldolgozásához.

Úgy legyen – mi ott leszünk!

 

Barba Negra Music Klub, Covid 19, veszélyhelyzet, járvány, Szűcs Mihály

 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek