Bejött a maszkos koncert Barcelonában – távolságtartás nélkül

2021/01/05  ·   Karanténban a világ   ·  koncert.hu

A Kreatív.hu értesülése szerint még december elején kísérleti koncertet tartottak Barcelonában, melynek jelentőségét (és az eredményhez fűződő nagy várakozást) az is mutatja, hogy az eseményt több barcelonai koncerthelyszín, kiadó és szponzor finanszírozta.

Bejött a maszkos koncert Barcelonában – távolságtartás nélkül

Német szakemberek már tesztelték élőben a tömegrendezvények fertőzésbiztosságát – ugyan a várt négyezer helyett csak 1500 ember jelentkezett a 3 minikoncertre résztvevőnek (tavaly augusztusban még jócskán benne voltunk a parában), de állítólag így is kellő mennyiségű és minőségű adat gyűlt össze, melyek alapján megállapították, hogy ha a látogatók számát az aktuális fertőzési esetszámokhoz igazítják, a terem levegőjét rendszeresen friss levegővel cserélik, ha betartják a higiéniai szabályokat, a távolságot és a maszkviselést, akkor nem lehet baj.

A német projektet Restart-19-nek hívták, a spanyolt PRIMACOV-ra keresztelték (nyilván van ehhez köze a fő támogatok között szereplő Primavera Sound fesztiválnak is), és kezdjük a végén: a 900 fős terembe beengedett 463 személyből a 2 élő koncert és a 2 dj-szett alatt egyetlen ember sem fertőződött meg az esemény után 8 nappal vett PCR-tesztek alapján (a kívül rekedt kontrollcsoportból 2). Itt is kötelező volt a maszkviselés, amelyet csak a külön helyiségben árult italok elfogyasztásához lehetett levenni – inni azonban a koncertteremben is lehetett, plusz ezúttal nem volt kötelező a távtartás, sőt: lehetett táncolni meg énekelni is – ez utóbbi az optörzs hasznos tanácsai szerint karácsonykor sem volt ajánlatos.

"A kutatás szerint a kísérletben alkalmazott biztonsági intézkedések könnyen alkalmazhatók más eseményeken is, ami reményt adhat a teljes rendezvényipar számára" – zárja cikkét a Kreatív.hu szerzője, hozzátéve, hogy a biztonsági intézkedések a közönség számára elviselhetők voltak.

A kísérletnek helyet biztosító Apolo klubban március óta nem volt rendezvény, és a FB-bejegyzéseik tanúsága szerint komolyan küzdenek a túlélésért. Számukra (is) megváltás lenne, ha engedélyeznék a bulik megtartását, kérdés, hogy nem kísérleti körülmények között, hogy nézne ki a dolog, mert egyrészt a fentiek során csak az mehetett be, aki átment a covid-gyorsteszten, másrészt efféle körülmények között nagyob a hajlandóság a fegyelmezett viselkedésre és a szabálykövetésre. Nem annyira látjuk, hogy miként lehetne a bulizókat a hétköznapokban is efféle kontroll alatt tartani, az év végi sajtóértesülések azt mutatták, hogy még az illegál bulikat sem sikerült felszámolni... De talán ha több kisebb rendezvény lenne, akkor a közönség is hozzászokna az új – bár semmiképpen sem kellemes – helyzethez, mert egyáltalán végre lenne helyzet...

koronavírus-járvány, tömegrendezvény, koncert, kísérlet, tesztkoncert, Spanyolország, Barcelona

 

 

Szólj hozzá!


A Netflix-sorozat Lisa nővére jövő januárban az Akváriumban énekel

A Netflix-sorozat Lisa nővére jövő januárban az...

Megvan a Christmas Home című széria? A második évadban Dagny Norvoll Sandvik norvég dalszerző-énekesnő is feltűnik, mi több, Bye Bye Baby című...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Profi teniszezőnek készült, a színpadon kötött ki – ki lehet ő?

Valakik már gyermekként tudják, mivel szeretnének foglalkozni és elszántan küzdenek a céljaikért, míg mások a környezetük hatására kapnak olyan lökést, amelynek köszönhetően eldöntik, hogy milyen területen építenek karriert. Bár a tehetség a legtöbbször utat tör, viszont a sikerekhez vezető út sokszor göröngyös....

Budapest Klezmer Band: nincsen új év újévi koncert nélkül

2020-ban ünnepli a Budapest Klezmer Band a 30. születésnapját. A koronavírus járvány miatt az ünnepi koncertek sorban elmaradtak, de a zenekar úgy érzi, nem kezdődhet az újév klezmer koncert nélkül.

HVG: Lefújták az angliai Download és a barcelonai Primavera Sound fesztiválokat

A 2020-as után a világjárvány miatt másodszor is lefújják az angliai Donington Parkban meg (nem) rendezett, a jellemzően a rock és a metál legnagyobb neveit felsorakoztató Download fesztivált, és ugyanígy jártak el a populárisabb fellépőkről ismert barcelonai Primavera Sound fesztivál szervezői is – írja a hírportál.

Messze Mississippi – Az USA két államában már teljes kapacitással mehetnek az élő koncertek

Texas és Mississippi egyaránt feloldja a kötelező maszkviselést és 100 százalékra növeli az államokban működő vállalkozások és létesítmények kapacitását. Ez azt jelenti, hogy a tömegrendezvényeknek nem lesz akadálya, a stadionok, koncerttermek és más nagy helyszínek e két állam határain belül korlátozás nélkül...
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek