Bejött a maszkos koncert Barcelonában – távolságtartás nélkül

2021/01/05  ·   Karanténban a világ   ·  koncert.hu

A Kreatív.hu értesülése szerint még december elején kísérleti koncertet tartottak Barcelonában, melynek jelentőségét (és az eredményhez fűződő nagy várakozást) az is mutatja, hogy az eseményt több barcelonai koncerthelyszín, kiadó és szponzor finanszírozta.

Bejött a maszkos koncert Barcelonában – távolságtartás nélkül

Német szakemberek már tesztelték élőben a tömegrendezvények fertőzésbiztosságát – ugyan a várt négyezer helyett csak 1500 ember jelentkezett a 3 minikoncertre résztvevőnek (tavaly augusztusban még jócskán benne voltunk a parában), de állítólag így is kellő mennyiségű és minőségű adat gyűlt össze, melyek alapján megállapították, hogy ha a látogatók számát az aktuális fertőzési esetszámokhoz igazítják, a terem levegőjét rendszeresen friss levegővel cserélik, ha betartják a higiéniai szabályokat, a távolságot és a maszkviselést, akkor nem lehet baj.

A német projektet Restart-19-nek hívták, a spanyolt PRIMACOV-ra keresztelték (nyilván van ehhez köze a fő támogatok között szereplő Primavera Sound fesztiválnak is), és kezdjük a végén: a 900 fős terembe beengedett 463 személyből a 2 élő koncert és a 2 dj-szett alatt egyetlen ember sem fertőződött meg az esemény után 8 nappal vett PCR-tesztek alapján (a kívül rekedt kontrollcsoportból 2). Itt is kötelező volt a maszkviselés, amelyet csak a külön helyiségben árult italok elfogyasztásához lehetett levenni – inni azonban a koncertteremben is lehetett, plusz ezúttal nem volt kötelező a távtartás, sőt: lehetett táncolni meg énekelni is – ez utóbbi az optörzs hasznos tanácsai szerint karácsonykor sem volt ajánlatos.

"A kutatás szerint a kísérletben alkalmazott biztonsági intézkedések könnyen alkalmazhatók más eseményeken is, ami reményt adhat a teljes rendezvényipar számára" – zárja cikkét a Kreatív.hu szerzője, hozzátéve, hogy a biztonsági intézkedések a közönség számára elviselhetők voltak.

A kísérletnek helyet biztosító Apolo klubban március óta nem volt rendezvény, és a FB-bejegyzéseik tanúsága szerint komolyan küzdenek a túlélésért. Számukra (is) megváltás lenne, ha engedélyeznék a bulik megtartását, kérdés, hogy nem kísérleti körülmények között, hogy nézne ki a dolog, mert egyrészt a fentiek során csak az mehetett be, aki átment a covid-gyorsteszten, másrészt efféle körülmények között nagyob a hajlandóság a fegyelmezett viselkedésre és a szabálykövetésre. Nem annyira látjuk, hogy miként lehetne a bulizókat a hétköznapokban is efféle kontroll alatt tartani, az év végi sajtóértesülések azt mutatták, hogy még az illegál bulikat sem sikerült felszámolni... De talán ha több kisebb rendezvény lenne, akkor a közönség is hozzászokna az új – bár semmiképpen sem kellemes – helyzethez, mert egyáltalán végre lenne helyzet...

koronavírus-járvány, tömegrendezvény, koncert, kísérlet, tesztkoncert, Spanyolország, Barcelona

 

 

Szólj hozzá!


A zenés, táncos rendezvényekre nem vonatkozik az enyhítés

A zenés, táncos rendezvényekre nem vonatkozik az...

A kormány úgy döntött, hogy az 5,5 millió oltás elérése után védettségi igazolvány nélkül is lehet szállodákba, éttermekbe, strandokra...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

500 fő felett is lehet rendezvényt tartani

Amennyiben az szabadtéren van, viszont kizárólag védettségi igazolvánnyal lehet részt venni rajta – írja a Magyar Közlöny. Megpróbáltuk értelmezni a legfrissebb szabályokat, reméljük, úgy értettük, ahogy kellett.

A Monarchia bálja, Európai Tánckaraván, Szalonna és Bandája: jubileumot ünnepel a Duna Karnevál

Idén hazai hivatásos és amatőr táncegyüttesek közreműködésével rendezik meg a Duna Karnevált. A 25 éves múltra visszatekintő rangos kulturális fesztivál június elején egy különleges 'Best of' gálaműsorral készül, valamint itt ad jubileumi koncertet a 15 éves Pál István Szalonna és Bandája. Június 11-én és 12-én a...

Moszkvában betiltották az 500 fősnél nagyobb rendezvényeket

Betiltotta az 500 fősnél nagyobb bel- és kültéri rendezvényeket az orosz fővárosban a koronavírus okozta járványhelyzet romlása miatt kedden Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester.

100 magyar zenekar: nagyon készül a nyár zárására a SZIN

A hazai zenekarok legnagyobb találkozója lesz idén a Szegedi Ifjúsági Napok. A szervezők eddig mintegy 100 magyar zenekart és előadót jelentettek be, de még jövögetnek majd új nevek. A SZIN idén egy napot még rá is húz, az így ötnapos buli augusztus 25-29 között lesz, a szegedi Partfürdőn.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek