S akkor a zenekar kapott egy üzenetet...

2020/10/30  ·   Klippremier   ·  koncert.hu

Mesébe illő a Kodály Spicy Jazz legújabb videóklipjének története. A zenekar váratlan üzenetet kapott egy fiatal, 19 éves rajongójától, Nagy Bálinttól, aki engedélyt kért arra, hogy klipet készíthessen a Felülről fúj az őszi szél című népdalfeldolgozásukhoz. A végeredmény egy látványos animációs kisfilm lett.

S akkor a zenekar kapott egy üzenetet...

A zenekar a Kodály Zoltán halálának ötvenedik évfordulója tiszteletére rendezett Kodály emlékévben indította útjára zenei projektjét a Music Fashion kiadóval közösen. A profi muzsikusok a jazztől a pop-rockzenén át a metalig számos műfajban otthonosan mozognak és több hazai zenekarban szerepelnek. Ebben a formációban Kodály Zoltán által gyűjtött népdalokat gondolnak újra és hangszerelnek át.

A rajongók "klipjeit" nem annyira szeretjük, de évek tapasztalata az, hogy bizonyos, leginkább magyar előadóktól/zenekaroktól egyszerűen nincs más a videómegosztón. (A szerzői jog számunkra egyelőre követhetetlen kérdése is arra tart egyébként, hogy ne lehessen felhasználni saját célokra a zenéket.)

Ha viszont kollaborálsz a zenekarral vagy az előadóval, abból elég jó dolog sülhet ki.

Az úgy volt, hogy a Kodály Spicy Jazz a közelmúltban váratlan üzenetet kapott egy 19 éves fiatalembertől, a videóvágóként dolgozó Nagy Bálinttól, aki engedélyt kért arra, hogy animációs videóklipet készíthessen a egyik népdalfeldolgozásához.

"A tavaszi karantén alatt belekerültem egy Woody Allen-szerű spirálba, és nagyon sok jazzt hallgattam. Kíváncsi voltam, milyen újdonságok vannak a magyar jazz zenében, és a Spotify-on bukkantam rá a Kodály Spicy Jazz dalaira, amelyek nagyon megfogtak és inspiráltak. Régóta gondolkodtam már azon, hogy készítsek egy kisfilmet, ami valamilyen módon a magyarság témáját dolgozza fel, és amikor rátaláltam a népdalfeldolgozásaikra, adta magát, hogy az egyik dalukra csináljak egy animációs klipet. Ehhez kértem az engedélyüket, írtam nekik a Facebookon, ők pedig nagyon jó fejek voltak és rögtön igent mondtak. A Felülről fúj az őszi szél című dalra esett a választásom, és így született meg a Magyar Hipnózis című klip" – meséli Nagy Bálint."

A Kodály Spicy Jazz művészeti vezetője, Görögh Dániel trombitás pedig elmondta:

"Nagyon meglepődtünk, amikor megkaptuk Bálint üzenetét, ami annyira szimpatikus volt, hogy gyakorlatilag látatlanban bizalmat szavaztunk neki. Amikor megalapítottuk a zenekart, nem titkolt célunk volt, hogy a Kodály Zoltán által gyűjtött gazdag, magyar népdalkincset kicsit más, modern, de igényes jazz zenei köntösbe bújtatva közelebb vigyük és újra megszerettessük a mostani fiatalokkal. Jó értelemben vett hideglelős élmény, hogy ezek szerint ez sikerült, sőt Bálintot még alkotásra is inspiráltuk. Óriási boldogság ez a számunkra."

A Kodály Spicy Jazz legközelebb október 31-én koncertezik Bodrogkeresztúron, a Henye Borbárban a Keresztúri Napok rendezvénysorozat programjában.

 

Mindez egyébként egy lehetséges megoldás lenne arra, hogy normális klipek jelenjenek meg a régi nagyjaink számaival: nincs az a pénz, amivel a hátrányt be lehetne hozni, viszont van az a rajongó, aki képes lenne minőségi vizuált alkotni az örökzöldekhez. Még a legnagyobbak is rájöttek, hogy klipet forgatni sosem késő, így történhetett, hogy Iggy is megcsinálta a sajátját – egy '77-es ikonikus számához.

Fotó innen

Kodály Spicy Jazz, rajongó, klip, népzene, jazz

 

 

Szólj hozzá!


Egyelőre nyitott akta a pénteki rappergyilkosság Amerikában

Egyelőre nyitott akta a pénteki rappergyilkosság...

Bízhatunk az OFF Médiában: ők figyelemmel követik ezt a "rappergyilkolós" trendet, mi csak szemmel tartjuk – ők adták hírül, hogy újabb eset...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Zenészek figyelmébe: mindenképpen használjátok ezt a funkciót a Spotifyon!

Tavaly októberben indította el a Spotify a Canvas béta verzióját, most Magyarországra is kiterjesztették az elérhetőségét.

Nem a Kispi nyert! Lovasi András eredményt hirdetett

Mi is közzétettük szeptemberben a felhívás, miszerint pályázni lehet Lovasi András raktárkoncertes gázsijára. Mintegy egymillió forint értékben hangfelvétel(ek) készítésére lehet pályázni bárkinek.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek