S akkor a zenekar kapott egy üzenetet...

2020/10/30  ·   Klippremier   ·  koncert.hu

Mesébe illő a Kodály Spicy Jazz legújabb videóklipjének története. A zenekar váratlan üzenetet kapott egy fiatal, 19 éves rajongójától, Nagy Bálinttól, aki engedélyt kért arra, hogy klipet készíthessen a Felülről fúj az őszi szél című népdalfeldolgozásukhoz. A végeredmény egy látványos animációs kisfilm lett.

S akkor a zenekar kapott egy üzenetet...

A zenekar a Kodály Zoltán halálának ötvenedik évfordulója tiszteletére rendezett Kodály emlékévben indította útjára zenei projektjét a Music Fashion kiadóval közösen. A profi muzsikusok a jazztől a pop-rockzenén át a metalig számos műfajban otthonosan mozognak és több hazai zenekarban szerepelnek. Ebben a formációban Kodály Zoltán által gyűjtött népdalokat gondolnak újra és hangszerelnek át.

A rajongók "klipjeit" nem annyira szeretjük, de évek tapasztalata az, hogy bizonyos, leginkább magyar előadóktól/zenekaroktól egyszerűen nincs más a videómegosztón. (A szerzői jog számunkra egyelőre követhetetlen kérdése is arra tart egyébként, hogy ne lehessen felhasználni saját célokra a zenéket.)

Ha viszont kollaborálsz a zenekarral vagy az előadóval, abból elég jó dolog sülhet ki.

Az úgy volt, hogy a Kodály Spicy Jazz a közelmúltban váratlan üzenetet kapott egy 19 éves fiatalembertől, a videóvágóként dolgozó Nagy Bálinttól, aki engedélyt kért arra, hogy animációs videóklipet készíthessen a egyik népdalfeldolgozásához.

"A tavaszi karantén alatt belekerültem egy Woody Allen-szerű spirálba, és nagyon sok jazzt hallgattam. Kíváncsi voltam, milyen újdonságok vannak a magyar jazz zenében, és a Spotify-on bukkantam rá a Kodály Spicy Jazz dalaira, amelyek nagyon megfogtak és inspiráltak. Régóta gondolkodtam már azon, hogy készítsek egy kisfilmet, ami valamilyen módon a magyarság témáját dolgozza fel, és amikor rátaláltam a népdalfeldolgozásaikra, adta magát, hogy az egyik dalukra csináljak egy animációs klipet. Ehhez kértem az engedélyüket, írtam nekik a Facebookon, ők pedig nagyon jó fejek voltak és rögtön igent mondtak. A Felülről fúj az őszi szél című dalra esett a választásom, és így született meg a Magyar Hipnózis című klip" – meséli Nagy Bálint."

A Kodály Spicy Jazz művészeti vezetője, Görögh Dániel trombitás pedig elmondta:

"Nagyon meglepődtünk, amikor megkaptuk Bálint üzenetét, ami annyira szimpatikus volt, hogy gyakorlatilag látatlanban bizalmat szavaztunk neki. Amikor megalapítottuk a zenekart, nem titkolt célunk volt, hogy a Kodály Zoltán által gyűjtött gazdag, magyar népdalkincset kicsit más, modern, de igényes jazz zenei köntösbe bújtatva közelebb vigyük és újra megszerettessük a mostani fiatalokkal. Jó értelemben vett hideglelős élmény, hogy ezek szerint ez sikerült, sőt Bálintot még alkotásra is inspiráltuk. Óriási boldogság ez a számunkra."

A Kodály Spicy Jazz legközelebb október 31-én koncertezik Bodrogkeresztúron, a Henye Borbárban a Keresztúri Napok rendezvénysorozat programjában.

 

Mindez egyébként egy lehetséges megoldás lenne arra, hogy normális klipek jelenjenek meg a régi nagyjaink számaival: nincs az a pénz, amivel a hátrányt be lehetne hozni, viszont van az a rajongó, aki képes lenne minőségi vizuált alkotni az örökzöldekhez. Még a legnagyobbak is rájöttek, hogy klipet forgatni sosem késő, így történhetett, hogy Iggy is megcsinálta a sajátját – egy '77-es ikonikus számához.

Fotó innen

Kodály Spicy Jazz, rajongó, klip, népzene, jazz

 

 

Szólj hozzá!


Figyelem, a kapuk előbb nyílnak!

Figyelem, a kapuk előbb nyílnak!

A nagy érdeklődésre tekintettel, a kényelmes bejutás érdekében a meghirdetettnél korábban, 16 órakor megnyitják a kapukat a szombati 65 éves...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Szimfonikus zenekarral kísért fizika bemutató is lesz a Kutatók éjszakáján

Összesen mintegy 70 különleges programmal, köztük szimfonikus zenekarral kísért fizika bemutatóval várják a kutatók a tudomány iránt érdeklődőket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) szeptember 30-án és október 1-jén a Kutatók éjszakája alkalmából, amelyen megnyitja a kapuit az egyetem számos...
Új koncertek