Menopauza 1170x180

Dallamos rock, kellemes, családias hangulat, szerethető zenekar: PVRIS

2018/07/05  ·   Koncertbeszámoló   ·  Simonyi Éva

A PVRIS (ejtsd: Paris) egy 2012-ben alakult amerikai rockegyüttes, fantasztikus női karakterrel az élén: a Lynn Gunn, Alex Babinski és Brian MacDonald alkotta triónak eddig két lemeze jelent meg, de egyre nagyobb tömegek ismerik és szeretik meg zenéjüket. Az A38-on láttuk-hallottuk őket.

Fotó: PVIRS

A dalok nagy részének már stúdiófelvételen is van egy kis Paramore-hangzása, élőben viszont ez hatványozottan igaz: nemcsak a dalok emlékeztettek a Misery Business-re és az egyéb korai szerzeményekre, de az énekesnő Lynn hangja is sokszor egészen hasonlóan szólalt meg, mint az említett együttest vezető Hayley Williamsé. Akkor ezt meg is említettem annak a barátnőmnek, aki elkísért a koncertre, (és aki régebb óta szereti a bandát - igazából mindkettőt-), és megtudtam, hogy valóban a Paramore-t hallhatom ki a dalokból (akiknek nemrég azonos című lemeze aranylemez lett), ugyanis ők inspirálták Lynn-t, hogy bandát alapítson. Időközben utánaolvastam ennek a történetnek, és megtudtam, hogy nem sokkal a PVRIS alakulása után azt nyilatkozta, hogy egy koncerten látta Hayley-t a színpadon olyan szenvedéllyel játszani, hogy elhatározta: ő is ezt akarja csinálni, és képes is rá. Össze is jött neki, hiszen manapság az egyik legnépszerűbb női frontember: elképesztő kedves és szerény, ugyanakkor nagyon vagány, laza, és pörgős. Többször ragadott gitárt a koncert során, de attól sem riadt vissza, hogy a zongora mögé üljön, és akusztikusan játsszon el egy dalt, bár utóbbinál megjegyezte: már egy ideje nem játszotta, úgyhogy lehet, hogy el fogja szúrni (nem szúrta).

Az alábbi dalt hallhattuk akusztikusan, zongorával:

Jófej volt, imádta a közönséget, és rendkívül hálás volt, hogy ennyien elmentünk őt megnézni. Az “ennyien” viszont számomra meglepően kevés volt: tippelve nem lehettünk többen 300-nál, pedig egy, a youtube-on több milliós nézettségű, és manapság rendkívül ismert és népszerű együttesnél teltházat tippeltem volna. De ez nem vett el a kedvükből: a meghitt hangulatú klubkoncert stílusa is nagyon feküdt nekik, hiszen remek koncertet adtak. A zenészek egy szót sem szóltak egész este (nem meglepő módon, általában a zenekari tagok nem túl beszédesek koncerten), Lynn viszont többször is megszólította a rajongókat, többek között megjegyezte, hogy két dologra is most van először példa: először járnak Budapesten, és először koncerteznek hajón.

 

Aki ismeri a zenekart, annak nem meglepő, hogy az énekesnőnek (Lynn Gunn) fantasztikus hangja van, de élőben hallani egészen felemelő érzés volt. Minden gond nélkül énekelte ki azokat a hangokat is, amiket tudat alatt az autotune mesterkedésének hihettünk (legalább részben), most viszont élőben hallhattuk, hogy Lynn éneklésre született.

Az eddig megjelent 2 lemezről vegyesen szólaltak meg dalok, egyik sem volt túlsúlyban, illetve a közönség túlnyomó részét olyan rajongók alkották, akik az összes dal szövegét kívülről fújták, szinte meg sem lehetett mondani, mik a nagy slágerek, mert mind annak tűnt. Na jó, a My House-nál azért kicsit mégiscsak érezhető volt.

Reméljük, hamar viszontláthatjuk őket, szerintem érdekes lenne látni a bandát szabadtéren is. Mindazonáltal ilyen hangot élőben hallani egészen biztos, hogy maradandó élmény volt.

PVRIS, Paramore, Lynn Gunn, A38

 

 

Szólj hozzá!


40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000 lótuszvirág Szegeden

40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000...

Közép-Európa legnagyobb virágzó indiailótusz-állománya (Nelumbo nucifera) mellett a Távol-Kelet íz-, illat- és dallamvilágát bemutató...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

The Most Wuthering Heights Day Ever: Budapesten is eltáncolják Kate Bush videóklipjét

Piros ruha, fekete öv, varázslat, jókedv! A The Most Wuthering Heights Day Ever egy olyan esemény, amelyet a világ különböző pontjain tartanak, s melyen a résztvevők újratáncolják Kate Bush 1978-as „Wuthering Heights” című dalának videóklipjét. Július végén szoktak lenni ezek a különleges táncesemények, mert az énekesnő...

A közönség feje felett csúszhatsz a Balatonba: STRAND fesztivál 2024

25 helyszínen közel 200 program: augusztus 22-én nyitja meg kapuit Zamárdiban a 12. STRAND Fesztivál, ahol felépül a Balaton legmagasabb tornya – innen aztán a közönség feje felett lehet majd belecsúszni a tóba.
Új koncertek