Köszönjük, Mr. Duchovny, it was great! Vagy nem...

Hétfő este kíváncsian ültünk be a MOMSportba meghallgatni a színészet után az énekléssel is próbálkozó David Duchovny koncertjét, ráadásul ketten is tiszteletünket tettük, így dupla szemszögből vizsgáltuk az estét. Ebből született egy lelkes és egy kevésbé lelkes verzió.

Foró DD/FB

A mérsékelten lelkes verzió

Őszintén szólva nem nagyon követtem David Duchovny zenei pályafutását, így azt sem mondhatom, hogy nagy rajongója lennék. Mint színész természetesen elismerem a tehetségét, de előzetesen belehallgatva a dalaiba, nem lobbantam azonnal szerelemre. Többek közt ezért is voltam kíváncsi arra, hogy mit tud nyújtani élőben. Ha nagyon gonoszkodni akarnék, így utólag azt mondanám, hogy valójában semmit.

De ez azért így nem teljesen igaz. Ha csak a körítésre koncentrálok, azaz azt kellene értékelni, hogy mennyire élvezte maga a művész a produkciót, hány százalékot nyújtott, mennyire volt kommunikatív a közönséggel, akkor 10-ből 10-es lenne a végeredmény. De sajnos ezt az arányt nálam erősen lehúzta, hogy Mr. Duchovny – bármennyire is próbálkozik – nem tud énekelni. Az, hogy nem életem legjobb férfi hangját hallottam, kevésbé zavart volna, viszont időnként komoly hamisságokba csúszott szegény, és a háttérvokál csak ráerősített a problémára. Saját szerzeményeire sem mondanám, hogy világslágerek, de hát ez már ugye ízlés kérdése.

Mentségére legyen mondva, hogy a gyengécske éneklést zseniálisan ellensúlyozta a színpadi mozgásával és a közönséggel való kokettálással. Azért látszott, hogy nem ma kezdte a színész szakmát, no meg az is, hogy imádja, ha imádják! David határozottan nem az a típus, aki a színpadon középen megállva, fejét lehajtva, csukott szemmel dalolászik. Őt az éltette, ha közelebb kerülhet a közönséghez, és ennek legjobb példája volt az a "tiszteletkör", amit koncert közben futott a lelátó tetejéig és vissza, miközben folyamatosan pacsizott, ölelkezett és időnként megállva közös örömtáncot is lejtett a publikummal.

A kissé hiperaktív David nem félt beszólni az illetlenül viselkedőknek, akikből sajnos volt elég a koncerten. Számomra teljesen érthetetlen, hogy mi volt annyira fontos néhány embernek, hogy koncert közben folyamatosan ki-be mászkáljanak. Mint egy felbolydult méhkas, úgy festett a nézőtér fentről. A biztonsági erőknek is akadt elég munkája ezen az estén, ugyanis az eredetileg ülősre tervezett bulin a nézők már az elején csoportosan rohamozták meg a színpad előtti kis területet. Miután sikerürt rendet teremteni, beindult az ingázás, és volt olyan rendkívül illedelmes úriember is, aki a dal közben indult útjának a színpad előtt, majd mikor középre érezett, hirtelen felindulásból dobott egy hátraarcot, és a mögötte 3 lépésnyire éneklő Daviddel csinált egy közös szelfit, majd ezután szépen ki is sétált a teremből. Azt gondolom, hogy a pofátlanságnak is van határa, amit ezen az estén elég sokan átléptek. Nem csoda, ha időnként maga David is reagálta a hasonló esetekre a maga módján – persze kellő iróniával. Azért erősen remélem, hogy nem ezek az emlékek maradnak meg benne.

***

Az este, amikor megfogtam Hank Moody és Fox Mulder kezét, miközben ő azt énekelte, hogy I said I'd live you forever 

Már szeptemberben megvettem az amúgy erősen túlárazott jegyeket a Mom Sportba meghirdetett koncertre, és csodálkoztam már akkor is, hogy miért gondolták azt a szervezők, hogy ezen a koncerten ülni fognak a népek.

Tulajdonképpen számunkra az első dalnál eldőlt, hogy üldögélésről szó sem lehet. Mivel nagy energiákkal indult a buli, ezeket David Duchovny hozta be magával a színpadra – már emeltük is fel a fenekünket, és mentünk előre. Nemcsak mi, hanem többen is (bár sokan csak selfizni akartak a színpadon éneklő sztárral). A biztonsági őr aztán egyszer csak szólt, hogy menjünk a helyünkre, úgyhogy egy rövid időre visszaültünk.

Aki már hallotta a nálunk főként Mulder ügynökként vagy Hank Moodyként ismert színész eddig megjelent két nagylemezét, körülbelül tudta, mire készüljön. Kissé melankolikus, sajátos humorú dalok, amik elgondolkodtatják az embert, de közben vannak bennük fülbemászó dallamrészletek, amiket szívesen dúdolgatunk. Én tavaly, egy Kaliforgia-maraton (értsd: az összes évad megnézése esténként szépen sorban) után kezdtem el az - akkor még csak egyetlen - albumát hallgatni és nagyon tetszett. Aztán kijött a következő is, ésnekem  az is rendben volt.

Persze David Duchovny nem énekes, a válása után hirtelen keletkezett szabadidejében tanult meg gitározni, dalokat írni és énektanárhoz is járt, hogy ezeket a bizonyos dalokat egy hallgatható szinten el is tudja énekelni. Ez többé-kevésbé sikerül is neki. Van, aki szerint kevésbé, de én kedvelem a hangszínét, és nagyon bírtam, amit tolt az igen kiváló hangszeresekből álló zenekarával ezen az estén.

Az pedig, ahogy a közönséggel kommunikált – azt kell, hogy mondjam, tanítani való. Nem elég, hogy úgy kezdte a koncertet, hogy érthetően azt mondta magyarul: A nevem David Duchovny, és többször is magyar mondatokkal szórakoztatott minket – kért magának egy lépcsőt a színpadhoz, hogy ha olyanja van, le tudjon jönni a közönséghez némi közvetlen kontaktra is. Ahhoz képest, hogy a beengedésnél még egy táskaellenőrzés sem volt, ez elég bátor vállalkozásnak tűnt. Volt, aki a nyakába ugrott, de erre is egy barátságos mosollyal reagált, volt olyan, akivel kezet fogott – és folyamatos kontaktust tartott a közönséggel, mi pedig imádtuk ezt.

A végén már elég sokan előrementünk újra, akkor már nem szólt ránk senki, hiszen az est főszereplője is mozgásra és bulizásra buzdított.

Talán ennek alapján a szervezőknek máskor át kellene gondolniuk, hogy Suzanne Vega koncertjén indokolt volt, hogy ültünk, de egy kvázi rockkoncerten ez nem elvárható a rajongóktól.

Köszönjük Mr. Duchovny, it was great, see you next time!

David Duchovny, koncert, 2019

 

 

Szólj hozzá!


Robbie Williams márciusban visszatér Budapestre

Robbie Williams márciusban visszatér Budapestre

Robbie Williams – immár szélesebb körben megünnepelve 25 éves szólókarrierjét – bejelentette XXV elnevezésű európai turnéja állomásait. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Szabad a Színpad! 2022 - Zenei tehetségkutatót indít az ERöMŰVHÁZ és a K11

Az ERöMŰVHÁZ Nonprofit Kft. a VII. kerületi K11 Művészeti és Kulturális Központ szervezésében pályázatot ír ki Budapesten működő, feltörekvő, fiatal zenekarok és egyéni előadók részére. Jelentkezési határidő: 2022. október 30. (vasárnap).

Hit és rajongás – megjelent a nagy Depeche Mode-könyv

A Helikon Kiadó zenei sorozata, a Trubadúr Könyvek gondozásában került a könyvesboltokba a Depeche Mode sztorija Hit és rajongás címmel, amely a legkorábbi, essexi fellépésétől a negyvenedik évforduló előestéjéig kíséri el a zenekart.
Új koncertek