Perfect Strangers az Arénában: tizenévesek és nyugdíjasok a Deep Purple-koncerten

2019/12/11  ·   Koncertbeszámoló   ·  Juhász Vali

A cím csak részben igaz, mert nem idegen számunkra a Deep Purple, hiszen számtalanszor jártak nálunk és generációk nőttek fel a zenéjükön. Az egyik olyan zenekar a Beatles, a Doors és a Led Zeppelin mellett, amit apu megmutat a gyereknek, aztán a gyerek az ő gyerekének és így tovább. Ez látszott is a közönség összetételén: tizenévesek, középkorúak, 60-as és 60+-os rockerek foglalták el a nézőteret.

Fotók: Mohai Balázs/MTI

A Monster Truck kezdte az estét, ők Kanadából érkeztek és kísérik néhány helyszínen a főzenekart. Ők is már több alkalommal jártak nálunk: volt, hogy a Nickelback előzenekaraként (bár azt nem is értem – de ez legyen az én gondom). A Deep Purple elé nagyon is illeszkedtek, jó kis stonert nyomtak, igazi bólogatós, fejrázós rockot, némi bluest. Nagyon lelkesek voltak és az énekesük egészen kiváló volt. Szerettük őket. Ami eszembe jutott közben, hogy igazából rettenetesen hálátlan dolog lehet egy ilyen Deep Purple-szintű banda előzenekaraként fellépni, hiszen a szűkös átszerelési idő, a pontos kezdési időpontok miatt csak egy bemutatkozó jellegű zenélésre van ilyenkor lehetőség, visszatapsolni sem lehet őket, így számukra (és igazából számunkra is) elmarad az igazi koncert élvezete, amikor kellően megünnepelhetnénk őket. Nyilván előfordulhat olyan, hogy az előzenekar jobb, mint a főzenekar, de ezt már csak a főzenekar után tudjuk meg (kivéve a Nickelbacknél – de ez egyéni szociális probléma). Bizarr helyzet, na mindegy.

Pontban 9-kor aztán beüzemelték az összes kivetítőt és egy igen hatásos intróval elindult a Deep Purple-show. Nekem tetszettek a vetített képek, olyan volt, mintha tényleg száguldottunk volna egy országúton, vagy éppen a világűrben kóboroltunk volna. Miután kicsit messzebb voltunk a színpadtól annál, hogy a zenészek arcvonásait is láthattuk volna, jól jött a 3 képernyő – szépen megkomponált volt az egész képi világ, hol a zenészeket mutatták, hol valamilyen elképzelt tripet.

A setlist nagyjából ismert volt, hiszen az eddigi összes helyszínen ugyanaz volt, az eltérést nagyjából a hangszeres szóló-improvizációknál lehetett várni.

Ami még sarkalatos pontja lehetett a koncertnek, az Ian Gillan hangja. A fanatikus rajongók tudják, hogy Ritchie Blackmore gitáros többek között azért szállt ki '93 környékén a zenekarból, mert szerinte Gillan hangja megkopott a túl sok alkohol és a dohányzás miatt. Bár egy év múlva az énekes is elhagyta egy időre a Deep Purple-t, de ő visszatért, míg Blackmore soha többet. A most 74 éves Gillan a korához képest egészen jó teljesítményt nyújtott, bár az elején, a közeli képeken úgy lehetett látni, hogy rettenetesen feszült és izgul. Ezen még a legdögösebb nyitószám evör (Highway star) sem segített igazán. Ám a többiek olyan lazák voltak, hogy kisvártatva ő is feloldódott és felpörgött a történet. És ezzel együtt a közönség is: mindenki táncolt (kivéve, akik folyamatosan sörért mászkáltak). Meg kell még emlékeznem a 2012-ben elhunyt eredeti billentyűs, Jon Lord emlékére előadott orgonaszólóról, amiben a virtuóz jazzes futamok mellett klasszikus zenei elemek is voltak. Ha már Magyarországon vagyunk, akkor egy Liszt: Magyar rapszódia- és egy Brahms: Magyar táncok-részlet is belefért. Én nagyon örültem ezeknek is.

A végefelé azért felrobbant az Aréna, azok is megálltak egy pillanatra, akik éppen elindultak sörért, hiszen felhangzott a Smoke on the Water híres riffje. Az egyik kolléga le is ejtett mellettem egy sörrel teli poharat (az ötből, amivel próbált előre menni) ennek örömére. Van az a két sor, amit mindenki tud a refrénből, hát azt ordítottuk is szorgalmasan.

Ezzel nagyjából vége is lett a bulinak, de hát mi még vártuk a Hush-t, és meg is jött a ráadásban (nagyon megszerettük ezt a dalt újra a Tarantino-film miatt), hogy aztán egy vidám válaszolgatós basszerszólóval és a Black Night-tal érjen véget ez a zeneileg nagyon erős este. Profi volt az egész, mégis volt egy örömzene feeling és ez nagyon jót tett a hangulatnak – és a telt ház is bizonyára felspannolta őket.

Azon gondolkoztam hazafelé, hogy vajon látjuk-e még őket valaha ilyen vállalható minőségben játszani Budapesten. Aki ugyanezt gondolta, annak ajánlom figyelmébe 2020 nyarát, amikor a szomszédos Ausztriában, Clam váránál lépnek fel, ami az egyik legszebb környezet, ahol valaha fesztivált rendeztek (itt volt tavaly és lesz jövőre is a Hollywood Vampires is). A Deep Purple július 3-án teszi ott tiszteletét olyan sztárokkal egy napon, mint a Sweet, a Uriah Heep és Dweezil Zappa. Plusz jó program felsétálni a várhoz, inni pár jóféle Ottakringert és eltölteni ott egy szép napot.



Deep Purple, Live Nation, koncert, Budapest Aréna, rock, Monster Truck

Képtár

  • Perfect Strangers az Arénában: tizenévesek és nyugdíjasok a Deep Purple-koncerten kép 80974
  • Perfect Strangers az Arénában: tizenévesek és nyugdíjasok a Deep Purple-koncerten kép 80975
  • Perfect Strangers az Arénában: tizenévesek és nyugdíjasok a Deep Purple-koncerten kép 80976
 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek