Menopauza 1170x180

Pirkadattól alkonyatig – The Rose: Dawn To Dusk Tour (Papp László Aréna, 2024. március 17.)

2024/03/19  ·   Koncertbeszámoló   ·  Juhász Vali

Egy zenekar Dél-Koreából? Ó, csak egy újabb tinglitangli K-pop banda.... Ó, nem: ezek a srácok hangszereken játszanak, nem is rosszul, és mindezt kiválóan át is tudják adni.

Pirkadattól alkonyatig –  The Rose: Dawn To Dusk Tour (Papp László Aréna, 2024. március 17.)

A K-pop mostanra a táncoló-éneklő, csinos fiú- és lánybandák gyűjtőneve lett itthon, pedig alapvetően ezt ők, ott, Koreában az összes "hazai" zenére használják, ami nem klasszikus zene vagy népi zenekar.

Nem mondanám, hogy sok koreai bandát ismerek, de nyilván PSY, a BTS és még néhány előadó zenéje eljutott hozzám is. A The Rose például úgy, hogy a BTS fő rapper-producere, Suga (aki AgustD néven hozza létre a szólóprojektjeit) legutóbbi albumának (D-Day) egyik legfontosabb dalában az énekes részhez talált egy igen különleges fiút, akinek a hangja kifejezetten egyedi és nagyon illett a fájdalmas témákat feszegető dalhoz (a koncertet beharangozó írásomban megtekinthető a videó).  Woo-Sung volt az, és aki addig nem ismerte, akkor nyilván megtudta (már, ha utánanézett), hogy ő a fő énekes a The Rose-ban, amely egy hangszereken kiválóan játszó, izgalmas zenei irányzatot képviselő együttes. Indie-nek is mondják a műfajt a koncertszervezők, de nem zárnám be őket ebbe a dobozba egyértelműen.

Pontos kezdés, szép, a dalokhoz illő képek a kivetítőn, élő hangszerek és vokál, gondosan felépített setlist. A turné címe: Dawn to Dusk, ami szabad fordításban annyit tesz: pirkadattól alkonyatig. Ennek megfelelően a setlist dalai is sorban haladnak a holdfogyatkozástól (Eclipse) a hajnalon (Dawn) és az alkonyon (Dusk) át a csodáig (Wonder), először feltüzelve a közönséget, aztán kissé elgondolkodtatva, majd újra felperzselve a hangulatot. A rajongók persze főleg lányok, nők (fiúkból álló együttesnél ez normális), de ezzel együtt itt a zene volt a lényeg.

A már említett fő énekes Woo-Sung, akinek hangja senki máséval nem összekeverhető, tényleg nagyon egyedi - szólógitáron játszik, Do-Joon - a másik énekes, aki multiinstrumentalista: billentyűkön, gitáron és akusztikus gitáron is profi, Jae-Hyung a basszusgitár és Ha-Joon dobol. Vannak dalok, amelyben mindannyian énekelnek külön szólórészeket, és abszolút jól, nagyon szép vokálharmóniákat is bemutattak.

Izgalmas, eredeti zenét hallottunk, profik ezek a srácok, és őszintén szólva, nem is nagyon jutott eszembe a koncert közben, hogy milyen nemzetiségű fiatalemberek vannak a színpadon, csupán akkor, amikor hirtelen nem angol nyelvű szövegrészek jöttek, de a zene ereje (amiről Woo-Sung hosszan beszélt a vége felé a beszédében, amit szerencsére érthető angolsággal mondott el) ilyenkor is megtalált, és ez mindenképpen dicséri őket. Az ütemesebb, táncolós daloknál éppúgy, mint a pszichedelikus részeknél - ahol mindenki külön-külön és együtt is bemutatta hangszeres tudását - érezhető volt, hogy imádnak zenélni. Szeretik (de legalábbis sokat hallgatták) a The Cure-t, a U2-t és talán még a Coldplayt is, de szerencsére ez inkább hangulatban, mint konkrét zenei megoldásokban köszönt vissza és így jól is esett.

Kiemelném (ez valamiért nekünk, magyaroknak mindig fontos egy budapesti koncerten), hogy hazánk fővárosát Budapest-nek ejtették, erről külön meg is emlékeztek, hogy megtanulták, hogy nem Budapeszt-nek kell ejteni, hanem s-sel és ezt közben is sokszor ismételték - ez igazán jól esett a szívünknek. Tudhatják is, hiszen nem először járnak nálunk: egészen fiatal együttesként (kb fél éve működtek) az akkori első turnéjuk legelső állomása 2018-ban a budapesti Dürer Kert volt, ahol (ezen összevitatkoztak) 500 vagy 300 ember volt jelen.

Örülök, hogy visszatértek hozzánk, a közönség meg is hálálta ezt, együtt énekelt a fiúkkal végig. A legvégén pedig a magyar zászlóval való pózolás sem maradt el, annyival kiegészítve, hogy a zenekar kapott a rajongóktól egy teleírt magyar zászlót, így végül nem egy teljesen tisztával fényképezkedtek... Nem tudjuk, talán ezért nem tették (még) fel a FB-oldalukra, ahol már egy egész kis gyűjtemény van a nemzeti zászlós fotókból. Biztos még őrizgetik a szép emléket... Majd legközelebb, ha jönnek, megmutatják...

The Rose, koreai zenekar, Aréna

 

 

Szólj hozzá!


Rippl-Rónai Párizsban, avagy hogy kerül a Danubia Zenekar a Nemzeti Galériába?

Rippl-Rónai Párizsban, avagy hogy kerül a Danubia...

Zenei-képzőművészeti sorozat indult a Zene ünnepén a Magyar Nemzeti Galériában a Danubia Zenekar közreműködésével, melynek keretén belül...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Egy estényi Franciaország a Szegedi Szabadtéri Játékokon: Nouvelle Vague

Idén sem marad világsztár fellépő nélkül az igényes könnyűzene fellegvára, az Újszegedi Szabadtéri Színpad. A Szajna-parti éjszakák hangulata költözik a Tisza mellé egy estére, a Szegedi Szabadtéri 2024-es koncertprogramját megnyitó Nouvelle Vague-nak köszönhetően, június 19-én.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Girls Just Wanna Have Fun: Cyndi Lauper búcsúturnéja Budapestet is érinti

Egy évtizednyi szünet után egy utolsó lendületet vesz Cyndi Lauper: a Girls Just Wanna Have Fun búcsúturné budapesti megállója 2025. február 19-én a Budapest Arénában lesz.

Visszatér a Pantera Budapestre

A legendás heavy metál banda bejelentette 2025 eleji európai turnéját, amely január 21-én kezdődik Helsinkiben, majd folytatódik többek között Stockholmban, Amszterdamban, Berlinben, Párizsban, Budapesten február 3-án lépnek fel az Arénában.
Új koncertek