Szerintem k...a vicces, hogy Krúbi nyerte meg...

2019/05/13  ·   Koncertbeszámoló   ·  mmi

Ezt ByeAlex nyilatkozta a 24.hu-nak, amikor a Fonogram-díjról kérdezték annak kapcsán, hogy mit szól Majka hisztijéhez.

Fotó: Krúbi/FB

Ha lemaradtatok volna róla, a mindössze 2017-ben rajtolt Krúbi két kategóriában is nyert az idei díjátadón, vitte az év hazai rap vagy hip-hop albuma vagy hangfelvétele és az év felfedezettje elismerést is, Majka az előbbi miatt fakadt ki, ami, szigorúan szerintem, nem volt egészen elegáns dolog.

Ahogy ByeAlex fogalmazott a 24-hu-nak:

"Peti helyében azt mondanám, hogy na egy ilyen csávóval csinálok egy közös dalt. Mert én vagyok a nagy öreg, felkarolom a fiatal tehetséget és megmutatom neki, hogy figyelj, egy napon ez a tiéd lehet, ha tudsz vele élni.(...) Neki még egy Fonogram, vagy még egy magyar tévés díjátadó már mindegy, mert ő már a Majka."

Ezt most nem rágcsálnánk tovább, mindenki döntse el maga, mit gondol. Amit meg mi gondolunk, az az, hogy Krúbi egy oltári jó koncertet adott szombaton az Akváriumban. Eleve ott kezdődött a dolog, hogy a bulit a KisHallba hirdették meg, aztán úgy elmentek a jegyek, hogy áttették a NagyHallba. Mire mi odaértünk, már ment a koncert, és egy pillanatig tátott szájjal hallgattunk, mert ahhoz képest, hogy az év felfedezettje, a komplett küzdőtér ordítva fújta a szövegeket, ami, valljuk be, egy rapnél azért nem kis teljesítmény, mert bazi sok szó van benne, ráadásul gyors egymásutánban... Szóval, a fiatalok már jóval előbb felfedezhették magunknak, mint a szakma, s az előbbit nyilván nem lehetett figyelmen kívül hagyni. Azóta pedig vírusként terjednek a Krúbi-számok, a kortársaim most fedezik fel maguknak: "Ez k*rva jó!" – hallom mindenfelől.

Töredelmesen bevallom, a rap-szcénát nem ismerem elég jól. Életemben talán most voltam először direkt efféle koncerten, leszámítva azokat az eseményeket, amikor egy-egy fesztiválon beléjük botlottam. Valahogy nem jön be a mentális-rap, a belehalás meg a most jöttem fel a csatornából, szeressetek-feeling, sokkal jobban bírom a  társadalomkritikát és a szarkazmust, de tökre elfogadom, hogy sokaknak amaz jelenti a reményt meg a biztatást a továbbiakhoz.

Amit viszont Krúbi csinál, az egyfajta tűpontos látlelet a jelenlegi Magyarországról. Végig az járt a fejemben, hogy a politikusoknak (oldalirányultságtól függetlenül) nem közönségtalálkozókra, hanem Krúbi-koncertre kellene járniuk, ha meg akarják tudni, hogy ez a generáció mit gondol róluk. Hát, nem sok jót. És ezt kórusban is képesek kifejteni. Jó, megvan benne a faszagyerek-vonal, az a jelenség, amikor a színpadról olyan kifejezések hangoznak el, amit mondjuk meló vagy óra közben még akkor sem szerencsés kimondani, amikor tényleg komolyan gondoljuk, de koncerten, üvöltve roppant felszabadító tud lenni, gondoljunk csak a Belga Egy-két-há-jára...

Egyébként nagyon vicces volt, amikor Krúbi oldalát nézegetve rábukkantam Kapócs Zsóka kommenjére:

"Szia! Meg kell irnom, hogy a gyomrom kifordul a zenedtol, sajnalom, hogy ez atment Magyarorszagon. Buszke lehetsz magadra!

Akit esetleg érdekel a kisebb kommentháború, itt megtalálja:

Ezen a nyelvezet-kérdésen el lehet vitatkozgatni, de minek, én sem teszem, pedig üres óráimban könyveket szerkesztek. Igen, helyenként erős meg prosztó. Erről az a polémia jut az eszembe, hogy szabad-e a színházban meztelenkedni (mármint nem a nézőknek). A hivatalos álláspont szerint igen, ha a dramaturgia indokolja. Hát kérem, a magyar berkekben elég nagy a dráma ahhoz, hogy gyak. bármilyen kifejezés használható legyen...

A koncertre magammal cipeltem a barátnőmet is – árnyaltan fogalmazva: nem tartozunk a törzsközönség korosztályába –, ezért eléggé feszengtem, hogy mi lesz, de amikor láttam, hogy a számok végén lelkesen tapsol, akkor már tudtam, hogy tuti nem fogok kapni a hülye ötleteimért. Végén aztán megállapítottuk, hogy az alap rendben, a szövegek pláne, az ember meg hiteles, ráadásul remek előadó, az előbbiekből következően meg imádja a közönsége. Mi kell még?

Ráadásul házi feladatot is kaptam, mert az őrültebe kergetett a zárószám melódiája: tudtam, hogy ismerem, hogy feltehetően mindenki ismeri, de akkor sem jöttem rá, honnan van, bár megpróbáltak rábeszélni a Don Quijote-ra, pedig nem... Amikor megvolt a megoldás, kissé elszégyelltem magam, mert kb. 4 ezerszer kellett végignéznem anno a gyerekemmel. Aki egyébként Krúbi osztálytársa volt 8 évig.

S ha mára Belgát emlegettük: Krúbi legközelebbi nagykoncertje éppen velük lesz a PLÁZS-on 2019. június 8-án.

Krúbi, Akvárium, ByeAlex, Majka, Kapócs Zsóka, Fonogram-díj

 

 

Szólj hozzá!


Senki sem tudja, kik ők – és idén sem fogjuk megtudni: Sleep Token  az MVM Dome-ban

Senki sem tudja, kik ők – és idén sem fogjuk...

Amellett, hogy tagjai kilétét rejtély övezi, a Sleep Token híres a showszerű koncertjeiről – a zenekar első önálló bulijuk 2024. november...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Azt mondjuk: május 1. – te azt mondod: Tabán!

A Tabán az 1970-es évektől a hazai könnyűzenei élet egyik meghatározó helyszíne. Török Ádám és a Mini az LGT-vel közösen indították el a május 1-jei tabáni koncertek hagyományát, sajnos, már egyikük sem lehet ott, de mutatjuk, kik igen!

Csak magyar zeneszámok hangzanak majd el a Tour de Hongrie május 9-i szakaszán

Az Él a Zene! elnevezésű kezdeményezés keretén belül május 9-én bizonyos üzletekben és rádióadókon – valamint liftekben – csak magyar dalok szólnak majd, reflektorfénybe helyezve ezáltal a magyar szerzőket és előadókat.
Új koncertek