Bochkor szerint brutális a Tankcsapda új könyve

2019/06/17  ·   Könyvajánló   ·  mmi

A címben idézett kifejezés az új Tankcsapda-könyv bemutatóján hangzott el Bochkor Gábor, az esemény moderátora szájából. A brutális szót pedig ne úgy értsd, hogy "brutálisan jó" vagy valami ilyesmi: helyenként tényleg olyan kemény mondatok vannak benne, hogy felszisszen az olvasó...

Bochkor Gábor szerint brutális a Tankcsapda új könyve

Sérelmek, élmények, üzlet, marketing, a zenélés szép és csúnya dolgai, sztorizás, három zenész együttélése útközben, öltözőben, színpadon, a magánéletben. Efféle perspektívából az elmúlt harminc évben még nem született Tankcsapda-kötet, melyet ezúttal is Bakó Csaba – aki nem mellesleg a banda menedzsere és a könyv visszatérő szereplője – jegyez. (Eddig megjelent: Tankönyv - A Rock & Roll rugói, 2004; Tele a tankot – 12 év képekben, 2012.) A könyv társszerzője Kertész Tímea pszichológiai tanácsadó: az általa készített feltáró beszélgetések során nem igazán kíméli a tagokat, bőven akadnak kényes témák  – a magánéleten kívül – a szakmával és az egymás közötti „kémiával” kapcsolatban is.

A LILIPUT HOLLYWOOD (ez lesz egyébként a banda ősszel megjelenő albumának címe is) sajtóbemutatója múlt szerdán volt – a cikket a Facebookon korábbra ígértük, de idő kellett még ahhoz is, hogy a több mint 600 oldalas* könyvet átlapozzuk. Szóval, ez inkább csak ismertető, mert egy alapos elemzéshez azért ennél kicsivel több nap kellene.

Noha a zenekar idén ünnepli a 30. szülinapját, a kiadvány nem a teljes időszakot öleli fel, hanem attól a pillanattól veszi górcső alá a Tankcsapdát, ahogy Sidi belépett, tehát 2012-től, de ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy az előzmények kimaradtak. Rengeteg szó esik benne például Cseresznyéről – és a bandából történő távozásáról is.

Szerkezetét tekintve úgy épül fel, hogy a fejenként 5 feltáró beszélgetést egy-egy hosszabb, elbeszélő, vagy inkább elmesélő rész előz meg, közben irdatlan mennyiségű fotó és "újságkivágás" van, a végén az A-tól Z-ig rész egyfajta asszociációs gyakorlat, amelyből szintén minden tag kiveszi a részét, a legeslegvégén pedig a pszichoterapeuta összegzi a zenészekről kialakult véleményét – na, az aztán az igazán kemény sztori...

A szakember egyébként azt mondta a sajtóbemutató alkalmával, hogy az utolsó pillanatban került hozzá a zenekar, mert ˜a belső sérelmeket, az évek során összetorlódott, ki nem mondott dolgokat tekintve egy időzített bombán ültek... Beleolvasva a feltáró beszélgetésekbe (azért írjuk ki folyamatosan ezt a hosszú kifejezést, mert ezek az ücsörgések NEM pszichoterápiát jelentettek, ez utóbbinak van egy jól körbeírt problematikája, amely terápiás megoldásért kiált), az ember beleborzong egy-egy mondatnál, hogy vajon mit érzett a másik, amikor ezt elolvasta...

Havonta egyszer valamelyik csatornán lemegy egy habos-babos hollywoodi film, ha jól emlékszem, Amerika kedvencei a címe. Ebben van egy jelenet, amikor a 300 újságíró előtt sorra kerülő bemutatón nem a beharangozott filmet, hanem a rendező saját változatát kezdik levetíteni: azt a filmet, amelyet a forgatások szünetében, a kulisszák mögött, lesből rögzítettek. Túl sokat nem sikerül belőle megmutatni, mert a főszereplők leállítják a bemutatót...

Nos, a Tankcsapda az "egész filmet" bevállalta. Mondhatjuk, hogy mert megtehetik, mert nagyok, mert profik, mert úgysem változik ettől a rajongótáboruk hozzáállása, vagy, ha igen, csak pozitív irányba – a sajtóeseményen azért megjegyezte valamelyikük, talán Fejes Tomi, hogy szerinte lesznek, akik ez után után elfordulnak a zenekartól. A könyv alcíme – A kendőzetlen igazság – ugyanis nem pusztán egy jól kiválasztott, hangzatos mondat, ami jól néz ki fehérrel a kék borítóra nyomva, hanem pontosan tükrözi a tartalmat. Meg a szándékot.

Nem nagyon volt eddig olyan zenekar, amelyik bevállalta volna, hogy ilyen mélységig megmutatja magát, nemcsak zenekarként, hanem (helyenként gyarló) emberként is. Elolvasva egyes mondatokat, az ütött szöget az ember fejébe, hogy ezekből a mondatokból a bulvár évekig el tudna szemezgetni, címlaposan, vastaggal szedve. Reméljük, van bennük annyi, hogy nem emelik ki a mondanivaló szövetéből ezeket a dolgokat – s ez az, ami miatt mi sem idézünk belőle egy sort sem. Egészben tessenek nézni.

Innen nehéz felmérni van-e, és ha van, akkor mekkora a kockázata egy efféle kiadványnak. A Tankcsapda-rajongók rajonganak – persze. A rajongásuk tárgya leginkább a komplett zenekar (zene, szöveg, koncert icluding), továbbá egyik vagy másik zenész (mondjuk, leginkább Lukács Laci). A személyek iránti rajongási középpontja nem az ember maga, hanem a köré szándékosan épített kép. Na, ezzel a könyv alaposan leszámol. Lerombolja a mítoszt – és rak helyébe három embert. Nem nagyon lehet tudni, hogy ezzel tudnak-e mit kezdeni a népek, mivel az őszinte beszéd és a kendőzetlen valósággal történő szembenézés még családon vagy kapcsolaton belül sem mindig preferált megközelítési mód.

A Koncert.hu kérdésére, hogy szerintük lesz-e követője ennek a coming out-szerű megnyilvánulásnak, Sidi úgy válaszolt: a kirakatokat végre le kéne mosni, hogy az emberek benézhessenek az üvegen... Fejes Tomi valami olyasmit mondott, hogy ideje lenne megszüntetni a képmutatást a médiában (is), Lukács Laci ennél tömörebben fogalmazott, ő annyit mondott: nem.

Mondjuk, nem is azzal foglalkoznak éppen, hogy hátrafelé nézegessenek, ki jön vagy nem jön utánuk, elég nagy feladat előtt állnak: az óriási sikert aratott arénás körszínpados bulit turnéztatják meg év végén az országban. Aki nem érti, mi ez, mondjuk: a küzdőtér közepén van a színpad, ami ugyan nem kör alakú, de körbeveszik az emberek, tehát nincs mismásolás, függöny mögé szaladgálás – minden látszik. A korábbi körszínpados buliknál (Budapest/Aréna, Debrecen/Főnix Csarnok) már kiderült, hogy technikailag nem kis meló mindezt megvalósítani. Valamennyi város – csak ezeken a helyeken voltak meg a megfelelő körülmények – más és más technikai felkészültséget igényel, a hat helyszín építése pedig már napokkal korábban elkezdődik és több mint százötven ember munkáját igényli. A logisztikai szervezés, a tervezés már egy éve megy, de minden bizonnyal idén is megéri majd: a középre helyezett színpados koncertek különleges testközeli élményt ígérnek egy új, látványos show-val és hús-vér rockzenével.

Aztán majd a következő könyvben megírják, milyen volt nekik megélni mindezt... :)

(* A könyv utolsó számozott oldalára az 528-ast nyomták. Ne essen senki pánikba, nem veszett el csaknem 100 oldal: a fotókkal ellátott oldalak nincsenek beszámozva :) )

 

A KÖRSZÍNPADOS ARÉNA TURNÉ ÁLLOMÁSAI

NOVEMBER 16. GYŐR – AUDI ARÉNA

NOVEMBER 22. VESZPRÉM – VESZPRÉM ARÉNA

NOVEMBER 29. PÉCS – LAUBER DEZSŐ SPORTCSARNOK

DECEMBER 07. SZOMBATHELY – ARENA SAVARIA

DECEMBER 14. SZEGED – VÁROSI SPORTCSARNOK

DECEMBER 28. DEBRECEN – FŐNIX CSARNOK

 

Tankcsapda, könyv, LILIPUT HOLLYWOOD, körszínpad, turné

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek