Németh Róbert dalait áthatja a melankólia

2023/03/18  ·   Lemezbemutató   ·  koncert.hu, MTI

Vidéken is bemutatja közelmúltban megjelent harmadik lemezét Németh Róbert. A Heaven Street Seven basszusgitárosaként több mint két évtizeddel ezelőtt ismertté vált zenész áprilisban Pécsett és Szegeden ad koncertet.

Fotó: Kósa Péter

Előző lemezein gyakran nyúlt az idő, az űr, az égitestek szimbolikájához, ezúttal az időjárás és az égi jelenségek (fény, vihar, éjszaka, csillagok, telihold) kerültek előtérbe.

"Az én korosztályom, a negyvenesek-ötvenesek számára egy lemez még mindig egységes egészként működik. Szövegíráskor számomra meghatározó, milyen hangulatban vagyok, most azt éreztem, van remény, jó élni, és úgy alakult, hogy ezt az időjárás-változás kifejezéseivel tudtam a legjobban kifejezni.

 A zenész elmondta: az új lemezzel lezárt egy trilógiát (a Nincsen mozgás az eseményhorizonton 2016-ban, A kib...ott végtelen űr 2019-ben jelent meg). Hozzátette: eddig egyes szám első személyben írt, a jövőben ettől el akar távolodni.

"A Vihar után az ég az első olyan lemezem, amely igazi zenekari együttműködés eredménye. A dalok harmóniamenete és a szövegek tőlem származnak, de a számok összerakása teljesen csapatmunka volt. Ebben a kvartett felállásban az előző lemez bemutatása óta játszunk együtt" – mondta Németh Róbert az MTI-nek.

A zenekarban ő énekel és gitározik, Martinkó Tamás (ex-Pluto, Lidérc) a szólógitáros, Kalmár Tibor (Anton Vezuv) a basszusgitáros és Michael Zwecker (ex-Kispál és a Borz) dobol. A lemez zenei producere Lázár Domokos (Esti Kornél, Pegazusok Nem Léteznek, Lázár Tesók) volt, vendégzenészként közreműködött a zongorista Nagy Szabolcs, két fúvós, Subicz Gábor és Varga Nóri, a vokalista Kiss Flóra, valamint a billentyűs Csernovszky Márk.

"Az első dalok három évvel ezelőtt születtek a lemezre, az akkor beütő koronavírus-járvány nyilván hatással volt az anyag hangulatára. Aztán úgy alakult, hogy párhuzamosan Hajós Kristóf (ex-Unbending Trees) első szólóanyagán is elkezdtünk dolgozni, így a két album hangzásában van hasonlóság" – idézte fel Németh Róbert.

E hangzás kialakításában markáns szerepet játszott Martinkó Tamás, akinek gitárjátéka a Vihar után az ég egész textúráját meghatározza, és amerikai alternatív folktól a csilingelő britpopig sokféle hangulatot beemel.

"Rétegműfaj, amit csinálok, ráadásul húsz éven át basszusgitárosként mellékszereplő voltam, bele kellett tanulnom abba, hogy saját dalaimmal én álljak elöl a színpadon és még énekelek is. Most úgy érzem, eljutottam valahová, ahová szerettem volna, az új lemez kedvező visszajelzéseket kap" – fejtette ki.

A Vihar után az ég egyelőre digitális platformokon érhető el a Klinik kiadó gondozásában, idén a tervek szerint cédén is megjelenik. A budapesti lemezbemutató decemberben volt a Három Hollóban, azóta március elején a Robotban játszottak. Az első vidéki állomás április 8-án a pécsi Szabadkikötő lesz, majd április 21-én a szegedi Grand Café következik. Németh Róbert és csapata június végén a Fishing On Orfű fesztiválon is színpadra lép.

 

Könyvet írt a HS7 és a Pegazusok Nem Léteznek basszusgitárosa, Németh Róbert

Németh Róbert, Heaven Street Seven

 

 

Szólj hozzá!


A koncert, amelyen a tudósító még fejben is elfelejtett jegyzetelni

A koncert, amelyen a tudósító még fejben is...

Az [iLAND], a magyar progresszív rock hibrid zenekara elegánsan remek előadást produkált pénteken a Müpában.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Elmentek stúdiózni egyet Texasba, majd hazatértek egy albummal és egy fesztivál-fődíjjal – A NYUGHATATLAN-sztori

Stílusosan, a country és a rockabilly őshazájában rögzítette tizenegy dalos korongját az egyik legismertebb hazai country-rockabilly zenekar, a Nyughatatlan. Végül aztán nem csak az új anyaggal, hanem többek között a Texas Sounds Country Music fesztivál fődíjával tértek haza. A Restless megjelenésének apropóján a csapat...

Tökéletes hír Halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

Locsolkodás a Szentendrei Skanzenben

Húsvéti programokkal, koncertekkel, valamint természetesen hímestojás-készítéssel és locsolkodással várja a látogatókat április 9-én és 10-én a Szentendrei Skanzen.

Ki ne szeretne egy végtelen nyári vakációt?

A Flowers sikerei után Miley Cyrus március 10-én megjelent új stúdióalbuma, az Endless Summer Vacation is meghódította a világot.
Új koncertek