Zenészek figyelem: pályázatot írtak ki Petőfi-versek megzenésítésére

2023/04/20  ·   Pályázat   ·  koncert.hu, MTI

Nyílt zenei pályázatot hirdetett a Petőfi Kulturális Ügynökség Petőfi Felhő Projekt címmel, a megmérettetésre zenészek jelentkezhetnek Petőfi-versfeldolgozásokkal május 31-ig.

Illusztráció: petofi.hu

Demer Szilárd azon mondatát ugyan nem tudjuk értelmezni az indoklásból, hogy

"Örülnénk, ha visszatalálnák a szavalható és énekelhető költészethez, jobb lenne tőle a világ",

de a megzenésített verseknek kétségtelenül nagy hagyománya van hazánkban.

Az elkészülő dal lehet a teljes vers megzenésítése, de legalább négy sor szószerinti idézetét kell, hogy tartalmazza. Egy pályázatban kizárólag egy vers feldolgozására van lehetőség, amelyre bruttó 600 ezer forint alkotói támogatást lehet igényelni. Egy magánszemély maximum három dalra nyerhet támogatást bruttó 1 millió 800 ezer forint értékben.

A pályázók 200 előre kijelölt Petőfi-műből válogathatnak.

Pályázatot nyújthat be olyan magyarországi vagy szlovákiai, ukrajnai, romániai, szerbiai, horvátországi, szlovéniai, magát magyarnak valló, a pályázat benyújtásakor 18. életévet betöltött magánszemély, aki a felhívás megjelenését megelőzően legalább egy éve tevékenykedik a zeneiparban, valamint igazolni tudja, hogy minimum egy évvel a felhívás kiírása előtt megjelent legalább egy ISRC- (International Standard Recording Code) kóddal rendelkező zeneműve.

További információk és regisztráció a projekt oldalán érhető el.

Ez a megzenésített vers egy másik "Sándortól" (Weöres) származik és nagyon friss:

Volkova Krisztina így foglalta össze a költőhöz fűződő viszonyát:

Nagyon élvezem a verseinek megzenésítését, mert a szövegek már önmagukban is nagyon zeneiek, játékosak és sokszínűek. A gondolatok pedig egyetemes értékűek, melyekben a nyugati kultúra és kelet bölcsessége is jelen van, s ez utóbbi engem az elmúlt években különösen foglalkoztat, például a tao vagy a zen.”

Volkova a Weöres Projekt mellett is ontja magából a dalokat és a saját szövegeket. Aki szeretne élőben osztozni ezen a zenei élményen, annak ott a helye önálló fellépései valamelyikén. Az első bemutatkozó koncert a K11 Kulturális és Művészeti Központ ad otthont április 26-án, ahol vendégként Rendes Péter (Folkfonics) is színpadra lép (csatoltuk). Az énekesnő szólóprojektje a fővárosi esemény mellett több hazai fesztivál lineup-ját erősíti, játszik például a Művészetek Völgyében és a Happy Fisherman-en (mini Fishing on Orfű).

Petőfi Sándor, megzenésített vers, Felhő projekt

 

 

Szólj hozzá!


Ne várd a májust – áttették a Budapest Garden Party Zenei-Gasztrofesztivált őszre

Ne várd a májust – áttették a Budapest Garden...

A rendezvény 2024. május 10-12. dátumon szerepelt, de a szervezők ma közleményben tudatták, hogy módosítaniuk kellett: az esemény új időpontja...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Csak ő...

Falusi Mariann neve többször is felbukkan a koncertkínálatunkban, leginkább Sárik Péterrel, olykor Presser Gáborral egy színpadon emlegetjük, de ő az egyik sztárja a Menopauza című zenés darabnak is. De most csak róla van szó, el is meséli:

Senki sem tudja, kik ők – és idén sem fogjuk megtudni: Sleep Token az MVM Dome-ban

Amellett, hogy tagjai kilétét rejtély övezi, a Sleep Token híres a showszerű koncertjeiről – a zenekar első önálló bulijuk 2024. november 13-án lesz az MVM Dome-ban. Előzenekarként az amerika Bilmuri nyitja meg az estét.
Új koncertek