Csaknem fél évvel a Nagy Leállás után segítségért kiáltanak a rendezvényszervezők

2020/08/25  ·   Programtörlés   ·  koncert.hu, MTI

A kormánytól kérnek segítséget a rendezvényszervezők, mert az évi csaknem ezermilliárd forintot termelő iparág március óta a járvány miatt gyakorlatilag megszűnt – mondta Ganczer Gábor, a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége (MaReSz) elnöke az MTI-nek.

Csaknem fél évvel a Nagy Leállás után segítségért kiáltanak a rendezvényszervezők

A 2020-ra tervezett magyarországi rendezvények több mint 80 százalékát lemondták – ismertette az elnök, aki kiemelte, hogy a zenészekéhez hasonló, pályázható ágazati segítséget, valamint bértámogatást szeretnének. A szektorban dolgozó cégek utolsó tartalékaikból és a járulékkedvezményekkel igyekeznek megtartani a szakképzett munkaerőt. Többségük eddig el tudta kerülni az elbocsátásokat, a rendezvényekkel kapcsolatos bizonytalanság azonban hónapokon belül a munkahelyek drámai mértékű megszűnéséhez vezethet – mondta a MaReSz elnöke, aki szerint kormányzati segítség nélkül az ősszel a foglalkoztatottak 50-60 százalékának elbocsátásra kényszerülhet a rendezvényiparág. Ez mintegy 60 ezer munkahely megszűnését és számos magyar kis- és középvállalkozás csődjét jelentheti.

(A rendezvényszervezői szakma által szervezett üzleti események, kereskedelmi kiállítások eltérő szabályozás alá esnek, mint az egyéb tömegrendezvények, például fesztiválok, koncertek, ahol a résztvevők mozgása nem kontrollálható. A szabályok szerint ugyanis csak az 500 főt meghaladó zenés-táncos rendezvények szervezése tilos, ami nem jellemző a céges rendezvényekre.)

Ami zenészek támogatását illeti: egyes üzenőfali utalásokból arra következtethetünk, hogy megkezdődtek az úgynevezett raktárkoncertek felvételei. Ami azért is érdekes, mert eddig csak a fesztiválos zenekarok névsorát ismerhettük meg, rajtuk kívül van még egy zenei legendák csoport és egy népzenei válogatás is, plusz teljesen külön elbírálás alá esnek a cigányzenészek. Tehát összesen 4 szektorból válogatták össze a fellépőket. Viszont semmit sehol nem közöltek a három utóbbi kategóriából felkért előadókról.

Azért valamit találtunk – nincs nagy meglepi:

A Blikk értesülése szerint Szörényi Levente és Bródy János mellett Szikora Róbert és az R-GO, továbbá Geszti Péter, Charlie és Keresztes Ildikó is lehetőséget kapott.

Balázs Fecó raktárkoncertjéről fotók is készültek.

A háttérmunkásokról annyit tudunk, hogy őket sem mentegeti különösebben a kormány, de a raktárkoncertes zenekarok közül nagyon sokan a bizonyos ötszörös gázsijuk egy részét vagy egészét felajánlották a saját háttércsapatuk számára – vagy a Fábián Juli Alapítványnak, akik már egyszer egy jótékonysági akcióból szert tettek némi összegre, amit szétoszthattak közöttük.

 


   

rendezvényszervezők, Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége, MaReSz, kormány, támogatás

 

 

Szólj hozzá!


Az egész bázis minket bámult... – Quixotic a legújabb TopGun film előtt tiszteleg

Az egész bázis minket bámult... – Quixotic a...

Quixotic újabb klasszikust idéz meg, és Tom Cruise után szabadon, DeLorean és KITT helyett most igazi vadászgépekkel repít minket a 80-as évekbe a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

A Hellfest volt Lemmy egyik kedvenc fesztiválja – gigantikus szobrot avattak a tiszteletére

A francia Hellfest metálfesztivál egy hatalmas szoborral tiszteleg a Motörhead néhai alapítója, Lemmy Kilmister előtt, amelybe elhelyezték hamvainak egy részét is.

Az Omega dobosa nyitja meg az Azok a rockzenészek című fotókiállítást Óbudán

Szalay Zoltán életművéből nyolcvan könnyűzenei témájú fotó látható június 30-tól az Óbudai Társaskör Pincegalériájában. Az "Azok a rockzenészek - Ahogyan Szalay Zoltán látta őket" című tárlatot Debreczeni Ferenc, az Omega dobosa nyitja meg június 30-án.
Új koncertek