Levelet írtak nektek a legnagyobb koncerthelyszínek, fesztiválok!

2020/04/15  ·   Programtörlés   ·  koncert.hu

Az alábbiakban egy nyílt levelet olvashattok, amely a hazai élőzenei helyszínek, fesztiválok, koncertszervezők összefogásának eredményeként született meg.

A fotó ilusztráció (Pexels)

A kialakult járványhelyzet mindannyiunkat sok, eddig ismeretlen kihívás elé állított, ezért sajnos a megszokottól eltérő megoldásokban kell gondolkodnunk nekünk is. Tudjuk, hogy békeidőben programlemondás esetén a jegyárakat automatikusan vissza szokás téríteni, de jelen helyzetben ezt sokan nem tehetjük meg, mert ez azonnali csődhelyzetet eredményezne.

Szeretnénk elmondani, mi zajlik a kulisszák mögött és milyen gazdasági megfontolások állnak az esetenként eltérő döntéseink hátterében.

Legyen szó akár klubról, akár fesztiválról valamennyien az év 365 napján állandó stábbal azon dolgozunk, hogy minél magasabb színvonalú szórakozást nyújtsunk Nektek. Mindig innovatív megoldásokra törekszünk, ennek érdekében évről évre rengeteg új és sokszor költséges beruházást indítunk.

Mindannyiunk elsődleges bevételi forrása a jegybevétel, ezt egészíti ki a vendéglátás és a szponzorációs támogatás. Ezek adják ki azt az összeget, amelyből finanszírozni tudunk mindent: állandó stábunk munkabérét és járulékait, a terület- vagy helyiségbérleti díjakat, karbantartást, az előadói tiszteletdíjat/előleget, közműszámlákat, hang- és színpadtechnikai költségeket, kommunikációs felületek vásárlását, adókat és még sorolhatnánk. Ez azt jelenti, hogy a költségek egy komoly részét akkor is ki kell fizetnünk, ha egy-egy rendezvény nem valósul meg és emiatt nem jutunk bevételhez.

A jelenlegi helyzet hosszútávú hatásait még mi magunk sem tudjuk pontosan felmérni és számunkra most valóban a fennmaradás a tét. Ahhoz, hogy a következő bizonytalan hónapokban is legalább minimális fizetést tudjunk biztosítani a dolgozóinknak – itt olyan szakemberekről van szó, akiknek a tudása nélkül képtelenek lennénk a járvány után magas színvonalú rendezvényeket szervezni –, amíg újra koncerteket tudunk tartani, a bevett szokásoktól eltérően kell eljárnunk.

A helyzetet minden fesztivál, klub, szervező a saját gazdasági helyzetét felmérve próbálja kezelni, éppen ezért ezek a megoldások eltérőek lehetnek (például támogatói jegyek kibocsátása; utalványrendszer; halasztás esetén a jegyek automatikus érvényesítése a pótdátumra stb.)

Ebben a levélben a bizalmatokat és megértéseteket szeretnénk kérni: azt, hogy ne feltételezzetek semmilyen rossz szándékot döntéseink mögött.

Kizárólag a támogatásotokkal tudunk a járvány után is sokszínű és minőségi élőzenei eseményeket szervezni. Hiszen mindannyian azért küzdünk, hogy amint helyreáll a rend, újból azt tehessük, amit a legjobban szeretünk: önfeledt szórakozást biztosíthassunk számotokra. Előttünk ez a kép lebeg, ez az, ami nap mint nap erőt ad nekünk, és a támogatásotokért cserébe ígérjük, még nagyobb lelkesedéssel és szenvedéllyel vetjük bele magunkat a munkába.

A38 Hajó, AlteRába Fesztivál, Bánkitó Fesztivál, Budapest Park, Campus Fesztivál, Dürer Kert, Famous Management, Fekete Zaj, FEZEN Fesztivál, Fezen Klub, GetCloser Concerts, HALL Debrecen, Helynekem, Instant-Fogas Komplexum, Kolorádó Fesztivál, LÄRM, Livesound, Lovarda Egyetemi Kulturális és Konferenciaközpont, Nagyerdei Víztorony, New Beat, Petőfi Kultúrtanszék, Plázs Siófok, Pontoon, Raqpart, Rock Cafe Hajdúszoboszló, Szenes Klub, Szegedi Ifjúsági Napok, Tixa, Toldi Klub, Total Dance Festival, TrafoClub Gödöllő, TRIP

***

Kedves fent nevezettek,

ha már azt szeretnénk mindannyian, hogy minden a lehető legjobban működjön akkor, amikor végre visszaaraszolhatunk a sohanemleszmárolyan- régi életünkbe, talán megengedtek néhány megjegyzést a sajtó egyik képviselője részéről.

Mivel a Koncert.hu is eléggé függ a koncertektől (vö. jegyet értékesítünk mi is), egy(ik) cipőben járunk, a másik viszont külön életet él.

Szeretnénk, ha ez a helyzet arra is rámutatna, hogy együtt többre megyünk BÉKEIDŐBEN is, nem csak akkor, amikor valami oltári tré van, ezért :

– ha megkeresünk valamivel benneteket, kérünk szépen, válaszoljatok. Az úgy nem működik, hogy ha nektek kell valami, egyből megvan az e-mail címünk, de ha mi kérdezünk vagy kérünk, a REPLY gomb egyszerűen szublimál.

– Nem kötelező minket "beengedni"  a koncertjeitekre. De ha jóváhagyjátok levélben oder telefonon az akkreditációt, ne kelljen hosszasan magyarázkodni a kapuban, mert nagyon sokszor ennek ellenére nem vagyunk felírva, de megtörtént az is, hogy valamelyikőtök megalázta a kiküldött munkatársunkat, majd elküldte. Ha nincs jegy, lehetőség, megértjük. De ha már egyszer megígéritek, annak az adott szónak legyen értéke.

– Az sem egészséges hozzáállás, ha úgy vélekedik egy koncerthelyszín, hogy a nagy érdeklődésre számot tartó koncertekről "nem kell" írnunk/tudósítanunk, ellenben azokkal, amelyekre kevésbé tempósan fogynak a jegyek, foglalkozhatunk (lécci). Mi nem foglalkozunk a ti bevételetekkel, cserébe azt kérjük, ti pedig ne szerkesszetek helyettünk :)

– Nem megrendelésre dolgozunk, kivéve, ha ezért megfizettek minket. Azt hívják PR- vagy fizetett cikknek, és külön jelöljük. Nem biztos, hogy mindig azt írjuk, amit ti olvasni szeretnétek, sőt, az sem biztos, hogy azt írjuk, amivel a nagy többség egyetért – nem kritikákat közlünk, hanem a tudósító személyén, ízlésén és tapasztalatain átszűrt beszámolót.

– Ha felteszünk egy kérést, amit elsőre mondjuk nem értetek, akkor ne használjatok a válaszaitokban olyan hangnemet, amely sértő: vagy gondolkodjatok kicsit tovább a leírtakon, vagy kérdezzétek meg, mit is szeretnénk pontosan.

Kommunikájatok, és ha ez megtörténik, kezeljetek minket egyoldalú partnerként. Nem csak giga portálok léteznek, vannak közepes méretű zenei oldalak és egészen kicsi blogok is. És mindnyájan ugyanannak a szerelmesei vagyunk: a zenének. S ha átfogalmazzuk a szólást: aki a zenét szereti, rossz ember nem lehet... Legyünk mindannyian jó emberek.

Ezek feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy kollégaként tekintsünk egymásra.

És a közönségetek hangját is meg kell hallgatnotok, főképpen most, amikor éppen kértek tőlük.

 

 

 

 

nyílt levél, programtörlések, veszélyhelyzet, fesztiválok, koncerthelyszínek, koncertszervezők

 

 

Szólj hozzá!


Kiváló zenekarnak kiváló közönséget! BMTH-koncert az Arénában

Kiváló zenekarnak kiváló közönséget! BMTH-koncert...

Egy könnyed csütörtök esti mókának indult a Bring Me The Horizon turné-nyitó koncertje Budapesten, ami aztán nagyon hamar átváltott egy valódi...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

KOVACS lesz a VéNégy Fesztivál headlinere

Kovacs, Kraak & Smaak, Cari Cari, Ina West, Kill the Dandies, Lash & Grey – nemzetközi kínálattal és több mint félszáz zenei programmal vár június 22. és 25. között Nagymaroson a 10. VéNégy Fesztivál.

Öt év után visszatér a The Cult Magyarországra!

A hazai közönség is testközelből megismerheti a The Cult új albumát júniusban, a Budapest Parkban.

Tupac csillagot kap

Huszonhat évvel a halála utána csillagot kap a hollywoodi Hírességek sétányán Tupac Shakur amerikai rapper – jelentette a BBC hírportálja csütörtökön.

Megpihennek szárnyaid dokumentum(?)film – de kiről is? FRISSÍTVE

Kaptunk egy sajtóvetítésre szóló meghívót, miszerint: „Megpihennek szárnyaid – zenés dokumentumfilm Póka Egon és Szappanos György emlékének dedikálva” valamint: „egy 62 perces dokumentumfilmen keresztül is méltó módon emlékezhetünk a két zenészre”
Új koncertek