Levelet írtak nektek a legnagyobb koncerthelyszínek, fesztiválok!

2020/04/15  ·   Programtörlés   ·  koncert.hu

Az alábbiakban egy nyílt levelet olvashattok, amely a hazai élőzenei helyszínek, fesztiválok, koncertszervezők összefogásának eredményeként született meg.

A fotó ilusztráció (Pexels)

A kialakult járványhelyzet mindannyiunkat sok, eddig ismeretlen kihívás elé állított, ezért sajnos a megszokottól eltérő megoldásokban kell gondolkodnunk nekünk is. Tudjuk, hogy békeidőben programlemondás esetén a jegyárakat automatikusan vissza szokás téríteni, de jelen helyzetben ezt sokan nem tehetjük meg, mert ez azonnali csődhelyzetet eredményezne.

Szeretnénk elmondani, mi zajlik a kulisszák mögött és milyen gazdasági megfontolások állnak az esetenként eltérő döntéseink hátterében.

Legyen szó akár klubról, akár fesztiválról valamennyien az év 365 napján állandó stábbal azon dolgozunk, hogy minél magasabb színvonalú szórakozást nyújtsunk Nektek. Mindig innovatív megoldásokra törekszünk, ennek érdekében évről évre rengeteg új és sokszor költséges beruházást indítunk.

Mindannyiunk elsődleges bevételi forrása a jegybevétel, ezt egészíti ki a vendéglátás és a szponzorációs támogatás. Ezek adják ki azt az összeget, amelyből finanszírozni tudunk mindent: állandó stábunk munkabérét és járulékait, a terület- vagy helyiségbérleti díjakat, karbantartást, az előadói tiszteletdíjat/előleget, közműszámlákat, hang- és színpadtechnikai költségeket, kommunikációs felületek vásárlását, adókat és még sorolhatnánk. Ez azt jelenti, hogy a költségek egy komoly részét akkor is ki kell fizetnünk, ha egy-egy rendezvény nem valósul meg és emiatt nem jutunk bevételhez.

A jelenlegi helyzet hosszútávú hatásait még mi magunk sem tudjuk pontosan felmérni és számunkra most valóban a fennmaradás a tét. Ahhoz, hogy a következő bizonytalan hónapokban is legalább minimális fizetést tudjunk biztosítani a dolgozóinknak – itt olyan szakemberekről van szó, akiknek a tudása nélkül képtelenek lennénk a járvány után magas színvonalú rendezvényeket szervezni –, amíg újra koncerteket tudunk tartani, a bevett szokásoktól eltérően kell eljárnunk.

A helyzetet minden fesztivál, klub, szervező a saját gazdasági helyzetét felmérve próbálja kezelni, éppen ezért ezek a megoldások eltérőek lehetnek (például támogatói jegyek kibocsátása; utalványrendszer; halasztás esetén a jegyek automatikus érvényesítése a pótdátumra stb.)

Ebben a levélben a bizalmatokat és megértéseteket szeretnénk kérni: azt, hogy ne feltételezzetek semmilyen rossz szándékot döntéseink mögött.

Kizárólag a támogatásotokkal tudunk a járvány után is sokszínű és minőségi élőzenei eseményeket szervezni. Hiszen mindannyian azért küzdünk, hogy amint helyreáll a rend, újból azt tehessük, amit a legjobban szeretünk: önfeledt szórakozást biztosíthassunk számotokra. Előttünk ez a kép lebeg, ez az, ami nap mint nap erőt ad nekünk, és a támogatásotokért cserébe ígérjük, még nagyobb lelkesedéssel és szenvedéllyel vetjük bele magunkat a munkába.

A38 Hajó, AlteRába Fesztivál, Bánkitó Fesztivál, Budapest Park, Campus Fesztivál, Dürer Kert, Famous Management, Fekete Zaj, FEZEN Fesztivál, Fezen Klub, GetCloser Concerts, HALL Debrecen, Helynekem, Instant-Fogas Komplexum, Kolorádó Fesztivál, LÄRM, Livesound, Lovarda Egyetemi Kulturális és Konferenciaközpont, Nagyerdei Víztorony, New Beat, Petőfi Kultúrtanszék, Plázs Siófok, Pontoon, Raqpart, Rock Cafe Hajdúszoboszló, Szenes Klub, Szegedi Ifjúsági Napok, Tixa, Toldi Klub, Total Dance Festival, TrafoClub Gödöllő, TRIP

***

Kedves fent nevezettek,

ha már azt szeretnénk mindannyian, hogy minden a lehető legjobban működjön akkor, amikor végre visszaaraszolhatunk a sohanemleszmárolyan- régi életünkbe, talán megengedtek néhány megjegyzést a sajtó egyik képviselője részéről.

Mivel a Koncert.hu is eléggé függ a koncertektől (vö. jegyet értékesítünk mi is), egy(ik) cipőben járunk, a másik viszont külön életet él.

Szeretnénk, ha ez a helyzet arra is rámutatna, hogy együtt többre megyünk BÉKEIDŐBEN is, nem csak akkor, amikor valami oltári tré van, ezért :

– ha megkeresünk valamivel benneteket, kérünk szépen, válaszoljatok. Az úgy nem működik, hogy ha nektek kell valami, egyből megvan az e-mail címünk, de ha mi kérdezünk vagy kérünk, a REPLY gomb egyszerűen szublimál.

– Nem kötelező minket "beengedni"  a koncertjeitekre. De ha jóváhagyjátok levélben oder telefonon az akkreditációt, ne kelljen hosszasan magyarázkodni a kapuban, mert nagyon sokszor ennek ellenére nem vagyunk felírva, de megtörtént az is, hogy valamelyikőtök megalázta a kiküldött munkatársunkat, majd elküldte. Ha nincs jegy, lehetőség, megértjük. De ha már egyszer megígéritek, annak az adott szónak legyen értéke.

– Az sem egészséges hozzáállás, ha úgy vélekedik egy koncerthelyszín, hogy a nagy érdeklődésre számot tartó koncertekről "nem kell" írnunk/tudósítanunk, ellenben azokkal, amelyekre kevésbé tempósan fogynak a jegyek, foglalkozhatunk (lécci). Mi nem foglalkozunk a ti bevételetekkel, cserébe azt kérjük, ti pedig ne szerkesszetek helyettünk :)

– Nem megrendelésre dolgozunk, kivéve, ha ezért megfizettek minket. Azt hívják PR- vagy fizetett cikknek, és külön jelöljük. Nem biztos, hogy mindig azt írjuk, amit ti olvasni szeretnétek, sőt, az sem biztos, hogy azt írjuk, amivel a nagy többség egyetért – nem kritikákat közlünk, hanem a tudósító személyén, ízlésén és tapasztalatain átszűrt beszámolót.

– Ha felteszünk egy kérést, amit elsőre mondjuk nem értetek, akkor ne használjatok a válaszaitokban olyan hangnemet, amely sértő: vagy gondolkodjatok kicsit tovább a leírtakon, vagy kérdezzétek meg, mit is szeretnénk pontosan.

Kommunikájatok, és ha ez megtörténik, kezeljetek minket egyoldalú partnerként. Nem csak giga portálok léteznek, vannak közepes méretű zenei oldalak és egészen kicsi blogok is. És mindnyájan ugyanannak a szerelmesei vagyunk: a zenének. S ha átfogalmazzuk a szólást: aki a zenét szereti, rossz ember nem lehet... Legyünk mindannyian jó emberek.

Ezek feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy kollégaként tekintsünk egymásra.

És a közönségetek hangját is meg kell hallgatnotok, főképpen most, amikor éppen kértek tőlük.

 

 

 

 

nyílt levél, programtörlések, veszélyhelyzet, fesztiválok, koncerthelyszínek, koncertszervezők

 

 

Szólj hozzá!


Lovasival zár a MAI DAL, igyekezz!

Lovasival zár a MAI DAL, igyekezz!

Május 17-én zár a Mai Dal szervezésében létrejött mesterkurzus-sorozat, amely azt vállalta, hogy hat alkalommal hat különböző releváns...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A Sabaton egy későbbi időpontban hozza magával Budapestre a mongol folkmetalos kuriózumot, a THE HU-t

A Sabaton törölte a teljes turnéját, így nem érkeznek március 13-án az Arénába, s nem jön velük a Lordi és a The Hu sem – ez utóbbiakat nagyon vártuk. Az ok jól ismert.... nem is írjuk le. Azt olvastuk a közösségi felületükön, hogy a március-áprilisban törölt bulik pótlásának legkorábbi dátuma május 25., de majd még...

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Havasi, Edda, Follow the Flow, Demjén Ferenc az ingyenes Vál-Völgyi Zsúron

Június első hétvégéjén tartják a 6. Vál-völgyi Zsúrt az Alcsúti Arborétumban. Az ingyenes rendezvényen koncertek, gasztrobemutatók, gyerekprogramok, sportesemények várják az odalátogató családokat. Szombaton és vasárnap pedig sztárfellépők koncertjei koronázzák meg a napot.

Jövőre Ukrajna rendezi az Eurovíziót

"Véget ért a 2022-es Eurovíziós dalfesztivál. A fesztivált a fogadóirodák által régóta első helyre sorolt Ukrajna nyerte" – írta Magyarország legnagyobb Eurovízió-rajongója, az ESC blog.
Új koncertek