Pár nap alatt kiürült a zenészek számára létrehozott milliárdos segélyalap

2020/06/09  ·   Programtörlés   ·  koncert.hu

Pedig 2,5 millió fontról van szó. De nem csak az összeg nagyságából, hanem a valutanemből is sejteni lehet: mindez Nagy-Britanniában történt, nem itthon.

Fotó: Pexels.com

A múlt pénteken (június 5-én) megnyílt Help Musicians UK alap jelenleg azonban a kapacitása elérésének a küszöbén áll, ami azt jelenti, hogy lesz, aki nem jut pénzhez, bár már az első körben is csaknem 17 ezer zenészen segítettek. Most az alap feltöltésére buzdítják az adományozókat.

James Ainscough vezérigazgató, a BBC-nek azt nyilatkozta:

"Ez egy sokkal hosszabb válság, mint azt bárki hitte volna."

A szervezet által készített tanulmány azt is megállapította, hogy a zenészek 99%-a (tehát mindenki) aggódott a pénzügyi helyzete miatt a leállás során, további 46 százalékuk szerint a megélhetésükre is „komoly vagy súlyos” hatással voltak a programtörlések. S miközben kezdik feloldani a korlátozásokat, a zenészeket továbbra is a Covid-19 által leginkább sújtott szakmákba sorolják az elkövetkező hónapokban is, mert az élő zene minden bizonnyal az utolsó szektor lesz, ami normális módon el tud majd kezdeni működni, és rengeteg zenész azt sem tudja, hogyan fogja mindezt túlélni. S mivel az országban egyre több embert bocsájtanak el, egyre kevesebb lehetőségük van arra, hogy ideiglenes munkát vállaljanak.

Arról sajnos nem tudunk beszámolni, hogy milliárdnyi pénzt költenének a zenészek megsegítésére itthon, viszont meg tudjuk mutatni, hogyan próbálnak megélni:

 

 

Azoknak pedig – és videó kommentelői között is akad ebből pár –, akik nagy mellénnyel és ezzel fordítottan arányos jóindulattal azt üzenik a zenészeknek, hogy most akkor el lehet kezdeni dolgozni, mi azt üzenjük: attól, haver, hogy te szórakozol alatta, a zenésznek egy koncert ugyanolyan meló, mintha falat rakna. Csak még szöveget ír, dalt szerez, stúdiózik, próbál, közönségtalálkozik, klipet forgat, koncertet szervez, utazik is közben...

(nme.com)

programtörlések, zenészek, segélyalap, Nagy-Britannia

 

 

Szólj hozzá!


A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13....

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Új Margaret-korszak indult a Magyar Zene házában

Nemrég debütált a Margaret Island ötödik stúdióalbuma, Minden levegővétellel újra megszületünk címmel. Az aktuális koncerteken már el is hangzott egy-egy új dal, azonban a lemez teljes anyagát először április 19-én játszotta el a zenekar a Magyar Zene Házában.

Kygo-show az MVM Dome-ban

A "legtöbb belépőt értékesítő" címre jogosult dance előadó 2018 óta most először indul turnéra, és körbeviszi látványos élő show-ját világon. A 26 állomásos turné szeptember 7-én indul Commerce Cityben, majd többek között Boston, Toronto, Chicago, Berlin, Amszterdam és Párizs érintésével december 13-án, Dublinban ér...
Új koncertek