Számos nagyvárosban törölték a szilveszteri bulikat – nálunk ismét engedélyezték a kutyások rémálmát

2021/12/27  ·   Társadalmi felelősségvállalás   ·  koncert.hu

Úgy tűnik, szilveszterkor lesz olyan hely (mármint szabadtéren), ahol 15 Celsius-foknál is többet mutathat a hőmérő – szóval kissé tavaszias hangulatban ünnepelhet az utcán az, akinek ez a vágya. Akadnak azonban Európában, akik hiába vágyakoznak. És lenne egy megjegyzésünk a petárdázáshoz is.

Számos nagyvárosban törölték a szilveszteri bulikat –  nálunk ismét engedélyezték a kutyások rémálmát

A HVG sajtóértesülésekre hivatkozva írta meg, hogy elmarad az évbúcsúztató központi buli Athéban, Berlinben (továbbá sok más nagy német városban), Edinburgh-ben, Londonban, Újdelhiben. Elmarad továbbá a Champs-Elysées fölé tervezett hagyományos újévi tűzijáték Párizsban, ahol tilos lesz a nyilvános bulik szervezése is. A briteknél legfeljebb hatan ülhetnek össze egy kocsmában, a szabadtéri eseményeken legfeljebb 50 ember tartózkodhat, az éjszakai szórakozóhelyek pedig zárva tartanak. Olaszországban január 31-ig tilosnak számítanak a szabadtéri tömörüléssel járó események, ünneplés, koncertek, és ugyancsak január 31-ig bezárják a diszkókat és a zenés-táncos szórakozóhelyeket. Átmenetet képez New York – okos lány módjára lesz is buli meg nem is: a Times Square-en rendezendő hagyományos szilveszteri ünnepségre sokkal kevesebb bulizót várnak és azokat is csak maszkban. De például Rióban és Fokvárosban például szabad a pálya, Dubaj, Las Vegas és Tajpej tűzijátékkal várja az új évet.

Ami a tűzijátékot illeti, nálunk a tavalyi tilalom után idén ismét szabad a szilveszteri tűzijátékvásárlás és az év utolsó napján történő fellövésük. Egy regionális oldalon végzett ad hoc felmérés szerint a válaszadók 80 százaléka véli úgy, hogy az egészet be kéne tiltani, a maradék szerint egy évben egyszer kibírható a dolog.

„Hogy a petárdázásban mégis mi a jó, azt én megérteni soha nem fogom. Évek óta okoz maradandó sérüléseket a meggondolatlanoknak és vétleneknek is, nagyon nehezen elviselhető sok autizmussal élő embertársunknak, a megrettent, sokkhatás alá kerülő, menekülő kutyákról és macskákról nem is szólva” – írta Budapest főlogármestere két éve a Facebook-oldalán, s nem hinnénk, hogy azóta bármit is változott volna a véleménye, amelyhez mindenféle politikai állásfoglalás nélkül csatlakozik a kutyások hatalmas és összetartó közössége. S noha két éve törvénymódosító javaslatot nyújtottak be a petárdázás és a pirotechnikai eszközök tiltása érdekében, a "panem et circenses" elve egyelőre még jobban érvényesül, mint a józan és empatikus hozzáállás.

Évente – világszerte – több mint 1 millió házikedvenc kezdi az új évet távol az otthonától... Ha valakire nem hatnak a számok és az észérvek, próbálunk a lelkére nyomást gyakorolni, ebben a Koncert.hu egykori (s reméljük jövőbeli) szerzőjének, Görögh Attilának a legújabb munkáját hívjuk segítségül, amit reggel a FB-on már félálomban bemutattunk. A DeadLens Pictures rövidfilmje a felelősségteljes állattartásra hívja fel a figyelmet – nem először.

 

Ami a magyarországi szilveszteri programokat illeti, a FB tanúsága szerint mindenki, aki csak teheti, szervez ilyet – nincs korlátozás.

 

 

szilveszter, buli, covid, petárdázás, állatvédelem

 

 

Szólj hozzá!


Mennyit ér neked a kultúra? Június 3-án annyit fizetsz a jegyért a Városmajorban, amennyit gondolsz

Mennyit ér neked a kultúra? Június 3-án annyit...

Először május elején indított kampányt a Városmajori Szabadtéri Színpad azzal a felhívással, hogy határozza meg maga a néző a jegyárat. „A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Így osztoznak a magyar és külföldi fellépők a VOLT nagyszínpadán

Egy hónap van már csak hátra és a fesztiválozó közönség a soproni Lővérek felé indul, ahol a hosszúnak tűnő két év szünet után június 21 és 25 között ismét lesz VOLT Fesztivál – világsztárokkal és a hazai zenei élet krémjével. A szervezők ígérik, hogy hamarosan jönnek majd újabb nevek is.

100 éve a Városmajorban – a szabadtéri színpad zenei programjai

A Városmajori Szabadtéri Színpad fennállásának 100. évfordulóját még az eddiginél is gazdagabb programkínálattal és meglepetésekkel ünnepli 2022-ben. A nyár folyamán a legkülönbözőbb műfajokban alkotó előadók, s változatos dallamok, komoly- és könnyűzenei, jazz-, indie-, tradicionális, crossover és világzenei koncertek...
Új koncertek