Mamma Mia!

Számos nagyvárosban törölték a szilveszteri bulikat – nálunk ismét engedélyezték a kutyások rémálmát

2021/12/27  ·   Társadalmi felelősségvállalás   ·  koncert.hu

Úgy tűnik, szilveszterkor lesz olyan hely (mármint szabadtéren), ahol 15 Celsius-foknál is többet mutathat a hőmérő – szóval kissé tavaszias hangulatban ünnepelhet az utcán az, akinek ez a vágya. Akadnak azonban Európában, akik hiába vágyakoznak. És lenne egy megjegyzésünk a petárdázáshoz is.

Számos nagyvárosban törölték a szilveszteri bulikat –  nálunk ismét engedélyezték a kutyások rémálmát

A HVG sajtóértesülésekre hivatkozva írta meg, hogy elmarad az évbúcsúztató központi buli Athéban, Berlinben (továbbá sok más nagy német városban), Edinburgh-ben, Londonban, Újdelhiben. Elmarad továbbá a Champs-Elysées fölé tervezett hagyományos újévi tűzijáték Párizsban, ahol tilos lesz a nyilvános bulik szervezése is. A briteknél legfeljebb hatan ülhetnek össze egy kocsmában, a szabadtéri eseményeken legfeljebb 50 ember tartózkodhat, az éjszakai szórakozóhelyek pedig zárva tartanak. Olaszországban január 31-ig tilosnak számítanak a szabadtéri tömörüléssel járó események, ünneplés, koncertek, és ugyancsak január 31-ig bezárják a diszkókat és a zenés-táncos szórakozóhelyeket. Átmenetet képez New York – okos lány módjára lesz is buli meg nem is: a Times Square-en rendezendő hagyományos szilveszteri ünnepségre sokkal kevesebb bulizót várnak és azokat is csak maszkban. De például Rióban és Fokvárosban például szabad a pálya, Dubaj, Las Vegas és Tajpej tűzijátékkal várja az új évet.

Ami a tűzijátékot illeti, nálunk a tavalyi tilalom után idén ismét szabad a szilveszteri tűzijátékvásárlás és az év utolsó napján történő fellövésük. Egy regionális oldalon végzett ad hoc felmérés szerint a válaszadók 80 százaléka véli úgy, hogy az egészet be kéne tiltani, a maradék szerint egy évben egyszer kibírható a dolog.

„Hogy a petárdázásban mégis mi a jó, azt én megérteni soha nem fogom. Évek óta okoz maradandó sérüléseket a meggondolatlanoknak és vétleneknek is, nagyon nehezen elviselhető sok autizmussal élő embertársunknak, a megrettent, sokkhatás alá kerülő, menekülő kutyákról és macskákról nem is szólva” – írta Budapest főlogármestere két éve a Facebook-oldalán, s nem hinnénk, hogy azóta bármit is változott volna a véleménye, amelyhez mindenféle politikai állásfoglalás nélkül csatlakozik a kutyások hatalmas és összetartó közössége. S noha két éve törvénymódosító javaslatot nyújtottak be a petárdázás és a pirotechnikai eszközök tiltása érdekében, a "panem et circenses" elve egyelőre még jobban érvényesül, mint a józan és empatikus hozzáállás.

Évente – világszerte – több mint 1 millió házikedvenc kezdi az új évet távol az otthonától... Ha valakire nem hatnak a számok és az észérvek, próbálunk a lelkére nyomást gyakorolni, ebben a Koncert.hu egykori (s reméljük jövőbeli) szerzőjének, Görögh Attilának a legújabb munkáját hívjuk segítségül, amit reggel a FB-on már félálomban bemutattunk. A DeadLens Pictures rövidfilmje a felelősségteljes állattartásra hívja fel a figyelmet – nem először.

 

Ami a magyarországi szilveszteri programokat illeti, a FB tanúsága szerint mindenki, aki csak teheti, szervez ilyet – nincs korlátozás.

 

 

szilveszter, buli, covid, petárdázás, állatvédelem

 

 

Szólj hozzá!


Jégkirálynő hamarosan elfoglalja trónját a Budapest Parkban

Jégkirálynő hamarosan elfoglalja trónját a Budapest...

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén is szélesre tárja kapuit a Budapest Park Jégvilága. Ennek az ékköve egy korcsolyapálya, ami idén még...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Tökéletes hír halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Idén nyáron is DÉJÀ VU-nk lesz

Ha valaki nem előz be, a 2023-as fesztiválszezon június elején kezdődik, méghozzá az ország legnagyobb retró bulifolyamával, a szegedi DÉJÀ VU fesztivállal, június 1-3-között, az újszegedi partfürdőn.

Négy Grammy-díjas előadó, közel 40 fellépő, több mint 50 koncert: Veszprém Blues Fesztivál

Koncertekkel, kiállításokkal, workshopokkal és beszélgetésekkel várja az érdeklődőket 2023. április 13. és 16. között a műfaj eddigi legnagyobb magyarországi eseménye, a Veszprém Blues Fesztivál.
Új koncertek