Számos nagyvárosban törölték a szilveszteri bulikat – nálunk ismét engedélyezték a kutyások rémálmát

2021/12/27  ·   Társadalmi felelősségvállalás   ·  koncert.hu

Úgy tűnik, szilveszterkor lesz olyan hely (mármint szabadtéren), ahol 15 Celsius-foknál is többet mutathat a hőmérő – szóval kissé tavaszias hangulatban ünnepelhet az utcán az, akinek ez a vágya. Akadnak azonban Európában, akik hiába vágyakoznak. És lenne egy megjegyzésünk a petárdázáshoz is.

Számos nagyvárosban törölték a szilveszteri bulikat –  nálunk ismét engedélyezték a kutyások rémálmát

A HVG sajtóértesülésekre hivatkozva írta meg, hogy elmarad az évbúcsúztató központi buli Athéban, Berlinben (továbbá sok más nagy német városban), Edinburgh-ben, Londonban, Újdelhiben. Elmarad továbbá a Champs-Elysées fölé tervezett hagyományos újévi tűzijáték Párizsban, ahol tilos lesz a nyilvános bulik szervezése is. A briteknél legfeljebb hatan ülhetnek össze egy kocsmában, a szabadtéri eseményeken legfeljebb 50 ember tartózkodhat, az éjszakai szórakozóhelyek pedig zárva tartanak. Olaszországban január 31-ig tilosnak számítanak a szabadtéri tömörüléssel járó események, ünneplés, koncertek, és ugyancsak január 31-ig bezárják a diszkókat és a zenés-táncos szórakozóhelyeket. Átmenetet képez New York – okos lány módjára lesz is buli meg nem is: a Times Square-en rendezendő hagyományos szilveszteri ünnepségre sokkal kevesebb bulizót várnak és azokat is csak maszkban. De például Rióban és Fokvárosban például szabad a pálya, Dubaj, Las Vegas és Tajpej tűzijátékkal várja az új évet.

Ami a tűzijátékot illeti, nálunk a tavalyi tilalom után idén ismét szabad a szilveszteri tűzijátékvásárlás és az év utolsó napján történő fellövésük. Egy regionális oldalon végzett ad hoc felmérés szerint a válaszadók 80 százaléka véli úgy, hogy az egészet be kéne tiltani, a maradék szerint egy évben egyszer kibírható a dolog.

„Hogy a petárdázásban mégis mi a jó, azt én megérteni soha nem fogom. Évek óta okoz maradandó sérüléseket a meggondolatlanoknak és vétleneknek is, nagyon nehezen elviselhető sok autizmussal élő embertársunknak, a megrettent, sokkhatás alá kerülő, menekülő kutyákról és macskákról nem is szólva” – írta Budapest főlogármestere két éve a Facebook-oldalán, s nem hinnénk, hogy azóta bármit is változott volna a véleménye, amelyhez mindenféle politikai állásfoglalás nélkül csatlakozik a kutyások hatalmas és összetartó közössége. S noha két éve törvénymódosító javaslatot nyújtottak be a petárdázás és a pirotechnikai eszközök tiltása érdekében, a "panem et circenses" elve egyelőre még jobban érvényesül, mint a józan és empatikus hozzáállás.

Évente – világszerte – több mint 1 millió házikedvenc kezdi az új évet távol az otthonától... Ha valakire nem hatnak a számok és az észérvek, próbálunk a lelkére nyomást gyakorolni, ebben a Koncert.hu egykori (s reméljük jövőbeli) szerzőjének, Görögh Attilának a legújabb munkáját hívjuk segítségül, amit reggel a FB-on már félálomban bemutattunk. A DeadLens Pictures rövidfilmje a felelősségteljes állattartásra hívja fel a figyelmet – nem először.

 

Ami a magyarországi szilveszteri programokat illeti, a FB tanúsága szerint mindenki, aki csak teheti, szervez ilyet – nincs korlátozás.

 

 

szilveszter, buli, covid, petárdázás, állatvédelem

 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek