5+1 zenész, akik a hallásukkal fizettek a rock 'n' rollért

2019/01/09  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Vannak olyan szakmák, amik komolyabb veszélyt jelentenek a hallásra, mint mások. Az építőiparban, a repülőtéren, vagy a gyárban dolgozó munkások mind olyan fokozott zajterhelésnek vannak kitéve, ami elengedhetetlenné teszi a profi zajvédelmet munkavégzés közben. Ám van egy olyan szakma is, ahol bár a benne dolgozók tudják, hogy veszélyben a hallásuk, általában nem tesznek semmit azért, hogy a károsodást elkerüljék. Ők a zenészek.

A fotó illusztráció (Pexels.com)

A rock and roll életstílus színes, mozgalmas és izgalmas, de azt is tudni lehet róla, hogy komoly veszélyeket rejt magában. Még abban az esetben is, ha egyébként egészséges életmódot folytat, egy zenész szervezetére erős negatív hatással van a rengeteg éjszakázás – és a zajártalom is. Ha pedig nem védekezik, akkor hangfalakból szóló hangos zene miatt akár a hallását is elveszítheti. Van is erre példa, nem kevés. Most ismerjünk meg 5 zenészt, akik halláscsökkenéssel, fülzúgással fizettek az szakmájukért és egy híres zeneszerzőt, aki nem maradhat ki egyik hasonló listából sem.  

Sting (Police)

Az angol zenész idén lesz 67 éves, zenei karrierje 1977-ben kezdődött. A The Police zenekar 1986-ban adta ki utolsó felvételét, azóta Sting szólókarrierje szárnyal: Oscar-díjra jelölték és tizenhatszor nyert Grammy-díjat. Az évtizedek óta tartó zenei karrier alatt számtalan koncertet zenélt végig, így a halláskárosodás őt sem kerülhette el. "Egy beszélgetést úgy hallok, mintha madarak csicseregnének egy távoli erdőben" – nyilatkozta pár éve egy interjúban. A halláskárosodása ráadásul egyre csak romlik, saját bevallása szerint attól fél, hogy idővel megsüketül. A tünetei óta a halláskárosodás aktivistája és a Hear The World kampány támogatója lett.

 

Roger Daltrey (The Who)

A The Who brit rockegyüttest 1964-ben alapította Pete Townshend és Roger Daltrey. Az évtizedekig aktívan koncertező zenekar kér alapítója egyaránt halláskárosodástól szenvednek. Roger Daltrey úgy nyilatkozott, hogy már szinte a saját hangját sem hangja éneklés közben, ami nagyon zavaró. 1989-ben a The Who a 25. évfordulójuk alkalmából turnézni indultak, a koncerteken pedig Townshend akusztikus gitáron és ritmus gitáron játszott, hogy minimalizálja a hallása további romlását. A turnén fúvószenekar és háttérénekesek is felléptek, hogy bővítsék a hangzást, miközben a hangerőt az előző turnéktól jóval lejjebb tekerték, így próbálva megóvni a tagok további halláscsökkenését.

 

Ozzy Osbourne (Black Sabbath)

A 70 éves Ozzy Osbourne is jó pár évtizedet eltöltött a szórakoztatóiparban, ráadásul bevallottan nem az egészséges életmód követőjeként. Neve egyet jelent a hangos zenével, még egy  Guinness-világrekordot is tart – a leghosszabb és leghangosabb sikítás világrekordját: egy perc és nyolc másodpercig tartó, több mint 105 decibeles hangot regisztráltak. Ezek után nem meglepő, hogy évtizedek óta halláskárosodásban szenved, az viszont különös, hogy ez a károsodás nem romlik. Valószínűleg csak a szerencsés genetikájának köszönheti, hogy a kábítószerhasználat, az alkohol és a zajterhelés nem tette teljesen tönkre a hallását...

 

Eric Clapton (Cream)

A 73 éves zenész a rock-korszak egyik leghíresebb és legelismertebb gitárosa. 1962 óta aktív, 1966-ban alakított meg a híres Cream zenekart, az utóbbi évtizedekben pedig egyéb zenekarokkal és a szólókarrierjének részeként koncertezik rendszeresen. Kezdetben csak fülzúgásról szóltak a hírek, de egy BBC Radio 2-nek adott interjúban úgy nyilatkozott, hogy a folyamatosa fülzúgása és a halláskárosodása már nemcsak a zenélésben, de a mindennapokban is hátráltatja. “Meg fogok süketülni, állandóan csöng a fülem és már a kezem is alig mozog. Azért remélem, hogy ettől még eljönnek majd az emberek és megnézik a koncertjeimet, esetleg kíváncsiságból, hogy ilyen állapotban hogyan játszom. Számomra is hihetetlen, hogy még itt vagyok” – nyilatkozta. 

 

 

Phil Collins (Genesis)

A 67 éves világsztár, a Genesis zenekar alapítója, aki szólóban is nagy sikereket ért el, hét Grammy-díjat kapott, és több százmillió lemezt adott el pályája során,  évekkel ezelőtt bejelentette, hogy örökre felhagy a koncertezéssel. Ugyan azóta sokan próbálják meggyőzni, hogy folytassa a turnézást, az évtizedek koncertjének köszönhető halláskárosodás miatt nehezen elképzelhető, hogy tovább folytatná a karrierjét. 

De, de, de: Phil Collins világjárása Ausztráliában kezdődik 2019 elején, és a nyárra ideér Európába is!A turné a beszédes MÉG ÉLEK! címet kapta

 

+1 Ludwig van Beethoven

Bár nem a rock ‘n’ roll életvitelnek köszönhette a halláskárosodását, nem marahad ki a zenészek sorából. A német zeneszerző, a bécsi klasszika nagy alakja már nagyon fiatalon, 25 éves kora körül észlelte a halláscsökkenés első tüneteit. A zenészként különösen megterhelő betegség komoly lelki terhet is jelentett, a zeneszerző időnként az öngyilkosság gondolatával is foglalkozott. Ekkor születtek legsötétebb művei is, a végleges hallásvesztéssel szembenézni nagyon nehéz volt számára. 1819-re teljesen megsüketült, de az elképesztő belső hallásnak köszönhetően folytatni tudta a komponálást.

hallás, süket, zenész, Sting, Roger Daltrey, Ozzy Osbourne, Eric Clapton, Neil Young, Phil Collins, Ludwig van Beethoven

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek