Menopauza 1170x180

A Kobuciban bukkan fel a pasi, aki megtalálta Paul McCartney elveszettnek hitt első basszusgitárját

2024/05/16  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

Idén már kilencedik alkalommal rendezik meg Budapesten az országos Beatles találkozót. Az esemény június 16-án lesz az óbudai Kobuci Kertben, a találkozó fővédnöke pedig az a Nick Wass, akinek vezetésével idén Angliában megtalálták Paul McCartney elveszettnek hitt első basszusgitárját.

Fotó: tn.com.ar

Az országos Beatles találkozó házigazdája ezúttal is a Bits, a legautentikusabb hazai Beatles tribute zenekar, amely kétszer is színpadra lép: előbb a gombafejűek idén 60 éves lemeze, A Hard Day's Night dalait adja elő élőben, majd az esemény zárásaként a Beatles-életmű legismertebb darabjait játssza el korhű hangzással.

A rendezvény vendégfellépője az Uncle Parrot Lonely Heart Club Band lesz, amely 17 órakor a programot indítja.

"Óriási megtiszteltetés, hogy idén elfogadta meghívásunkat és részvételi szándékát is jelezte Nick Wass, akinek vezetésével idén megtalálták Paul McCartney elveszett legendás első basszusgitárját, amely az első Beatles albumokon hallható. Nick sok izgalmas részletet fog megosztani a kalandos történetről és válaszol a rajongói kérdésekre is" – mondta Derecskei Zsolt, az országos Beatles találkozó főszervezője, a Bits alapítótagja.

Az ex-Beatle Höfner basszusgitárját egy furgonból lopták el 1972-ben, a hangszerre több mint ötven ével később egy sussex-i ház padlásán akadtak rá a hangszer megtalálására Lost Bass néven szerveződött projekt munkatársai. A basszusgitárt McCartney még a Beatles világhírűvé válása előtt, 1961-ben vásárolta Hamburgban, ahol a csapat hónapokon át különböző éjszakai klubokban zenélt. A hangszer végig kísérte pályafutását a Beatles-ben, olyan daloknál használta, mint például a Love Me Do vagy a She Loves You. Mint utóbb kiderült, a Höfner 500-ast a tettesek annak idején eladták egy pub bérlőjének, a hangszer ezután került Sussexbe, ahol évtizedeken át pihent egy családi ház padlásán. A hangszer ma többet ér, mint az eddigi rekordösszeg, amelyet árverésen hangszerért fizettek: ez Kurt Cobain gitárja volt, amelyért 2020-ban 6 millió dollárért kelt el.

A június 16-i országos Beatles találkozón a Kobuci Kertben lesz dalkitalálós kvízjáték is, a győztesek értékes ajándékkal gazdagodnak. Egy eredeti Höfner Beatles basszusgitár is gazdára talál a rendezvény szakmai támogatója, a világhírű Höfner Guitars felajánlásával.

Országos Beatles találkozó, Kobuci, Paul McCartney

 

 

Szólj hozzá!


Ez legyen a legjobb show, amit valaha csináltunk  – a Sum 41 Budapesten is elköszön a rajongóktól

Ez legyen a legjobb show, amit valaha csináltunk – a...

A kétezres évek egyik legmeghatározóbb pop-punk zenekara tavaly úgy döntött, befejezik a közös zenélést, és a rajongóktól egy ütős dupla...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Egy estényi Franciaország a Szegedi Szabadtéri Játékokon: Nouvelle Vague

Idén sem marad világsztár fellépő nélkül az igényes könnyűzene fellegvára, az Újszegedi Szabadtéri Színpad. A Szajna-parti éjszakák hangulata költözik a Tisza mellé egy estére, a Szegedi Szabadtéri 2024-es koncertprogramját megnyitó Nouvelle Vague-nak köszönhetően, június 19-én.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Visszatér a Pantera Budapestre

A legendás heavy metál banda bejelentette 2025 eleji európai turnéját, amely január 21-én kezdődik Helsinkiben, majd folytatódik többek között Stockholmban, Amszterdamban, Berlinben, Párizsban, Budapesten február 3-án lépnek fel az Arénában.

Nem is akart új lemezt Rudán Joe: most itt a Vasvitéz

"Megmondom őszintén, nem is akartam most lemezt csinálni. Nagyon jól elvoltam a korábbi albumaim és életművem 'árnyékában' " – nyilatkozta a zenész, akinek most jelent meg Vasvitéz című, 14+4 tételes CD-je.
Új koncertek