A Queen gitárosa elérkezettnek látja az időt egy második Live Aid koncertre

2019/07/29  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Brian May abbéli reményét fejezte ki, hogy az 1985-ös legendás monstre koncerthez hasonló megmozdulás támogatni tudná a klímaváltozás elleni harcot.

Fotó: Live Aid, 1985

Azt már szinte mindenki tudja, hogy az immáron Oscar-díjas (legjobb férfi alakítás) Bohém rapszódia kapcsán újraforgatták a legendás Live Aid-et. Akik látták a filmet, megesküsznek rá, hogy szinte mozdulatra stimmelt a reprodukció. Most egy újrajátszásnál kicsivel többről lenne szó...

Azok számára, akiknek ez a nagyon távoli múltban történt, elmondjuk, hogy a LIVE AID egy világkampánnyá duzzadt segélykoncert volt, amelyet Bob Geldof hozott (két) tető alá. Az 1985-ös híres szuperkoncert célja az afrikai, ezen belül az etióp éhezők megsegítése volt. A koncertet a televíziós közvetítésnek köszönhetően mintegy másfél milliárd ember látta egyenes adásban 150 országban, így ez lett az emberiség egyik legnagyobb kollektív eseménye. Egyébként nem is egy buliról van szó, hanem rögtön kettőről: az egyik a londoni Wembley-ben folyt, a másik a philadelphiai JFK Stadionban. Az utóbbi himnusza a We are the world" volt (ez már ismerős, ugye?), az előbbié pedig Geldof és az Ultravox énekese, Midge Ure "Do They Know It's Christmas?" című közös száma volt.

A fellépők listája igen hosszú, nem is akarunk felsorolásszerűen kiemelni senkit belőle, annyit elmondanánk, hogy David Bowie és Mick Jagger eredetileg együtt, de két helyszínen adták volna elő közös dalukat, a Dancing In The Street-et, de technikailag nem sikerült megoldani a szinkronizálást, így egy előre felvett videón énekeltek együtt (élőben Bowie Londonban, Jagger Amerikában lépett fel). Jagger a Tina Turnerrel közösen előadott It's Only Rock And Roll alatt elszakította az énekesnő ruháját, aki szerencsére viselt alatta egy szűk tornadresszt, így abban fejezte be a dalt...

A teljes fellépőlistát a pár sorral lejjebb található Wikipédia-linken meg lehet tekinteni – érdemes –, a fenti történet is innen származik.

Most Brian May vetette fel az – egyébként abszolút támogatható –  ötletet, hogy a klímaváltozás elleni küzdelemben vessék be ezt a  "szuperfegyvert".

"Bármilyen módon segíthetnénk, de azt hiszem, ez az, amire szüksége lenne..." – mondta a CNN cikke szerint.

Igaz, Bob Geldof 1985-ben azt ígérte a fellépőknek, hogy az esemény egyszeri és megismételhetetlen lesz... ( A koncertről így nem készült teljes hivatalos hang- és képfelvétel, csupán a közvetítő tévétársaságok archiválták anyagaikat. Geldof kérésére az amerikai közvetítést adó ABC még az adásszalagokat is törölte, habár előtte készítettek néhány másolatot, amit a Smithsonian Institute-nak adományoztak, onnan azonban a felvételek elvesztek. Forrás: Wikipédia)

A dolog zenei értéke sem lenne elhanyagolható – talán ismét gazdagodnák egy-két örökbecsű dallal is –, mert biztos, hogy az ötletgazdához hasonló kaliberű zenészek állnának össze, de ami még mindezeknél is fontosabb, hogy egy efféle gigaprodukció talán azokat is belátásra (aztán cselekvésre) ösztönözne, akik jelenleg tagadják a klímaváltozás tényét.

A bolygónk megóvásának gondolata már megjelent a világ egyik leghíresebb fesztiválján, és a Sziget törekvései között is szerepel. Sőt, biztosan lenne még számos, elszigetelt példa a törekvés támogatására, de egyetértünk Brian May-jel: az igazi nagy durranás mégis csak egy ilyen hatalmas koncert lenne.

Az amerikai koncertet Joan Baez nyitotta meg ezekkel a szavakkal:

"Ez a ti Woodstockotok, ami már nagyon rég esedékes volt".

Tekintve, hogy idén van a szintén legendás fesztivál 50. évfordulója, mi sem lenne alkalmasabb időpont a szervezés megkezdésére... Kiváncsiak vagyunk, Bob Geldof mit szól mindehhez.

Gondolkoztál már azon, hogy mit fogsz csinálni, amikor fel kell adnod az eddigi életmódodat?

Brian May, Queen, Live Aid, klímaváltozás, környezetvédelem

 

 

Szólj hozzá!


A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13....

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Új Margaret-korszak indult a Magyar Zene házában

Nemrég debütált a Margaret Island ötödik stúdióalbuma, Minden levegővétellel újra megszületünk címmel. Az aktuális koncerteken már el is hangzott egy-egy új dal, azonban a lemez teljes anyagát először április 19-én játszotta el a zenekar a Magyar Zene Házában.

Kygo-show az MVM Dome-ban

A "legtöbb belépőt értékesítő" címre jogosult dance előadó 2018 óta most először indul turnéra, és körbeviszi látványos élő show-ját világon. A 26 állomásos turné szeptember 7-én indul Commerce Cityben, majd többek között Boston, Toronto, Chicago, Berlin, Amszterdam és Párizs érintésével december 13-án, Dublinban ér...
Új koncertek