A véghajrában lemaradt az élmezőnytől az AWS – jövőre veletek Izraelben!

2018/05/13  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

Netta Barzilai izraeli énekesnő nyerte Toy című dalával a 63. Eurovíziós Dalfesztivált, amelynek döntőjét szombaton késő este rendezték Lisszabonban. A Magyarországot képviselő AWS Viszlát nyár című számával a 21. helyen végzett.

A véghajrában lemaradt az élmezőnytől az AWS – jövőre veletek Izraelben!

Siklósi Örs az AWS szereplését értékelve elmondta: "Megmutattuk a nézőknek, hogy a metál szubkultúra létezik, rengeteg új ember hallotta a zenénket, számunkra tökéletes az eredmény". Kiemelte, hogy az Eurovíziós Dalfesztiválon való szereplésük máris új fellépési lehetőségekhez juttatta az AWS-t: meghívást kaptak a világ egyik legjelentősebb metálzenei fesztiváljára, a németországi Wacken Open Airre és egy máltai fesztivál szervezői is megkeresték már őket. "Remélem, hogy a szereplésünknek köszönhetően más zenekarok is kedvet kapnak majd az induláshoz a nemzeti válogatókon, így A Dalban is és mostantól minden évben láthatunk metált az Eurovíziós Dalfesztiválon" - mondta Siklósi Örs, aki köszönetet mondott az MTVA-nak is, amelytől rengeteg segítséget és támogatást kaptak a lisszaboni szerepléshez.

A Magyarországot képviselő AWS, amely a csütörtöki második elődöntőből jutott a fináléba, huszonegyedikként lépett színpadra és végül 93 ponttal a 21, helyen végzett Viszlát nyár című dalával. Az AWS-sel Magyarország sorozatban nyolcadszor jutott be az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe. A modern metált játszó zenekar jó produkciót nyújtott, igazi koncerthangulatot teremtett. A csapatban Siklósi Örs (ének), Brucker Bence (gitár), Kökényes Dániel (gitár), Schiszler Soma (basszusgitár) és Veress Áron (dob) szerepel, őket Schwartz Dávid vokalista – a Koncert.hu vendégszerzője – egészítette ki a lisszaboni színpadon.

A 25 éves izraeli győztes 529 ponttal győzött a 26-os döntőben. A számát meghökkentő, különleges színpadi produkcióval adta elő. Ahogy azt az énekesnő korábban egy interjúban elmondta, a dal a női erő és a társadalmi igazság ébredéséről szól. Netta énekelt már az izraeli haditengerészet zenekarában, különböző klubokban, szerepelt zenés színházi darabokban, turnézott Izrael-szerte. Az orzság úgy került egy európai versengésbe, hogy az izraeli műsorsugárzó, az Israel Broadcasting Authority1957 óta tagja az Európai Műsorsugárzók Uniójának, és 1973-ban csatlakozott a versenyhez. Bár az EBU-nak több észak-afrikai és közel-keleti tagja is van, Marokkó egyszeri szereplését nem számítva Izrael az egyetlen, amely részt  is vesz. Ezt a Wikipédiából tudtuk meg. Azt meg egy sportfogadási portálból, hogy már május 2-án igen nagy volt az esélye annak, hogy Izrael nyer.

Mögötte a ciprusi Eleni Foureira lett a második a Fuegóval (436 pont),

az osztrák Cesár Sampson és a Nobody But You (342 pont) a harmadik.

A negyedik helyen a német Michael Schulte és a You Let Me Walk Alone végzett 340 ponttal, az olasz Ermal Meta és Fabrizio Moro (Non mi avete fatto niente) lett az ötödik 308 ponttal.

Ezek szerint a csütörtöki elödöntőből bejutottak nem nagyon végezték az élvonalban, amit – leszámítva talán az AWS-t – meg is értünk. Ami a nyertest illeti – a vicc kategória, nem azért, mert nevetséges, hanem gyakorlatilag egy Kína-paródiát adott elő a hölgy, tényleg elég vicces meg minden, csak nem értjük. Az ezüstérmet a stylist meg a koreográfus nyerte meg (úgy tűnik, kibékültek), no meg a hölgy áramvonalas teste és a hajzuhataga, mert a szám egyszerűen sz*r. Talán az osztrák pasi dala éri a legtöbbet ezek közül – de hát ízlések és pofonok – ám, ha valaki érti ennek az egész Eurovíziónak a lényegét, magyarázza el, lécci.

A végeredmény a nemzeti zsűrik pontszámának és a tévénézők szavazatainak az összeadásával alakult ki. A dalfesztivál történetében negyedszer született izraeli győzelem. Az idén All Aboard! (Mindenki a fedélzetre!) szlogennel zajlott az Eurovíziós Dalfesztivál. A 26-os döntő utolsó felében először az egyes országok nemzeti zsűrijének pontjai adták közre a helyi szóvivők, Magyarországról Forró Bence, majd a tévénézők által leadott telefonos/sms-es, applikációs voksokat, országonként, hátulról előre haladva mondták be a lisszaboni aréna műsorvezetői. A kétféle pontokat összeadták, így alakult ki a végeredmény, amely a hosszas ismertetés miatt az éjszakai órákba húzódott.

A zsűripontok után még az osztrák Cesár Sampson állt az élen, a közönségszavazatokkal azonban az addig csak harmadik Netta megelőzte őt. Az AWS 28 pontot kapott a zsűriktől - a legmagasabbat, 8 pontot az azeriektől -, 65-öt a közönségtől, így alakult ki a 93 pontja.

A ponttáblázat itt átböngészhető.

Mivel az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) által szervezett verseny szabályai szerint mindig az előző évi nyertes a rendező ország, jövőre Izraelben lesz az esemény.
Eddig 27 ország győzött Eurovíziós Dalfesztiválok 1956 óta zajló történetében, a legtöbb győzelem - hét - az íreké.

 


 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek