Eurovízió elődöntő percről percre

2018/05/10  ·   Zenei hír   ·  mmi

Őszintén szólva, még életemben nem néztem végig egy efféle közvetítést. Idén két dolog motivált: végre egy zenekar, és nem egy bármilyen másikkal összekeverhető dal jutott ki, másrészt az AWS-nek vokálozik majd a koncert.hu vendégszerzője, Schwartz Dávid. Izgulok.

Eurovízió elődöntő percről percre

Az LGT-feldogozással rajtol a Duna tévé hangoló műsora. Az igyekezet értékelhető, a koncepció hármas alá. James pedig úgy néz ki, mint a saját öregapja.

Az előműsort az A38-ról tolják. Én már bringáztam lefele a hídon, tényleg meredek. A kommentátor lazán veszi az akadályt. Felfele. Közben mondja a szöveget. Még mindig vannak a tévékben olyanok, akik úgy gondolják, hogy a sétálva beszélés menő. Rövid bejátszás után Freinreisz Károly csatlakozik hozzá. Ő is nagyon örül a rockzene térhódításának, bár megnevezni egyetlen zenekart sem tud (A Dal mezőnyéről van szó). Aztán jön a visszatekintés, a pillanat, amikor az AWS NEM fogta fel, hogy ők nyertek.

Kérdezi az ember, hogy az AWS "lazasága és hülyesége" nem üthet-e vissza, Frenreisz szerint nem. Jön az AWS portugáliai kirándulása, erről itt írtunk:

 

Az AWS tagjait leültették Portugáliában – egy metálkoncerten...

Az AWS egy medence mellett ejtőzik – kabátban.

Becsatlakozik a beszélgetésbe Pápai Joci. Arról beszél, hogy azt a körítést, amit az EV biztosított, valszeg soha nem fogja megtapasztalni. Szerinte a próbák bazifontosak, vagy 13x kellett a dalt elpróbálni, és legalább 23 kamera veszi a dolgot. Szerinte az elődöntő sokkal nagyobb stressz, mint a döntő maga. Ő így teljesítette a kihívást:

Pop-up koncert Lisszabonban: lelkes közönség a képernyőn, úgy tűnik, az AWS-t bírják a portugálok, noha nem minden hang volt a helyén.

A38. Pápai Joci azt tanácsolná a zenekarnak, engedjék el a dolgot, úgy jók, ahogy, csinálják azt, amihez értenek. Állítólag egész nap lazultak...

Feltűnik a képernyőn Dávid, ő nem izgul! A zenekar az energiát kéri, nem, mi, magyarok nem tudunk szavazni. Joci azt mondja, ő mindig imádkozott színpadra lépés előtt, és ő mindig nagyon izgult. Túlságosan is.

Reklám.

A 12 éven aluliak húzzanak a szobájukba.

Halak úsznak. Ember fut, autó megy. Lisszabon, életképek. Szeplős lány nagyot sóhajt. Azért ez bazijó város lehet...

A 63. EV Dalfesztivál 2. elődöntőjét is négy (!) hölgy vezényli, a kommentátor örül, hogy Daniela szoknyában van. Ebből arra következtetünk, hogy a gatya nem állt ennyire jól neki. OLA!

A sorrend:

1. Alexander Rybak – Norvégia
Belarusz származású norvég hegedűművész, énekes és zeneszerző a színpadon... Kicsit olyan a dala, mint ez (nagyon):

Nagyon nehéz feladat egy ekkora bulin elsőként fellépni. A nép még félig a ruhatárban van, amikor az előadó a dal hevében (max. hőemelkedés) közéjük vágja a kabátját. Csak visszakapja a végén... A koreográfia, á, inkább nem mondok semmit, a kommentátor szerint ez egy jó dal volt, én speciel egy taktusára nem emlékszem.

2. The Humans – Románia

Hú, bakker, tényleg az énekes mögé bújnak a táncosok? Ez mikor volt trendi, 80-ban? Cristina Caramarcu szépen énekel, de miért adtak a csellistának egy törpehangszert? Vagy a nő túl nagy?

3. Sanja Ilić & Balkanika – Szerbia

Ez világzene lesz! Meg egy kis világfájdalom... A dal arról az új nemzedékről szól, akik nem foglalkoznak sem a politikával, sem a bőrszínnel, viszont tehetségükkel, intelligenciájukkal jobbá, szebbé és boldogabbá teszik majd a világot... Világbéke! A kommentátor szerint a dal igéző volt, egészen addig, amíg meg nem jelent a modern hangzás. Igazat adunk neki.

3. Jessika feat. Jenifer Brening – San Marino

Hát, fura egy dal ez. Ráadásul egy robot a színpadon egy "Size doesn't matter" feliratú táblát lobogtat. Hova kerültünk? Ha tükörbe néznénk, ezt látnánk.

4. Rasmussen (ejtsd: raszmszn) – Dánia

Lájtos viking dal, komoly, szúrós nézéssel, a közönség zabálja. Zászlók, öt gyalogoló pasi, ez most valami Trónok harca izé? Komoly ellenfelünk lett.

6. Julija Szamojlova – Oroszország

Tavaly kimaradt a dobásból, most nem megyünk bele, miért. A hölgy mozgáskorlátozott, hangban egyáltalán nem, bár a mély regiszterek elvesznek. Egy táncos maratonit fut, fényorgia. A dal kicsit emlékeztet erre, csak nem ennyire jó:

7.  DoReDos – Moldova

Hú, a legrosszabb balkándiszkó. Jól indul, rémesen folytatódik, emberek pedig ajtók mögött bújkálnak. A ruha teljesen inadekvát. Átkerültünk egy másik dimenzióba. A közönség magától őrjöng, vagy kell nekik?

8. Waylon – Hollandia

Pihenés a fülnek. Nashville-i hangzás, semmi manír, ok. A nyolcadik dalnál kicsit kiengedni a dalparából – nem semmi.

8. Ne kérdezd, hogy kerül ide  Ausztrália és Jessica Mauboy

A dal – mint egy focivébé indulója. A csaj szuggesztív, a stylistot ütném. Az már kiderült, hogy a dobszóló nagyon bejön a népnek. Nincsenek táncosok, Jessica tolja egyedül a színpadon. Nem biztos, hogy jó döntés volt. De a dal elmegy. A focivébén.

9. Three Brothers Ethno-Jazz Band Iriao – Grúzia

A grúz torokéneklés három tenorba oltva. Különös. Miért fogja a fejét a gitáros? Már megint igaza van a kommentátornak, zene nélkül tök jók lennének.

10. Gromee feat. Lukas Meijer – Lengyelország

Ajjaj, ez tulképp hamis. Nem is egyszer. Pedig jóképű pasi. Már akinek. De az ének iskoláját újra kell járnia. És a dal is ismerős valahonnan. Sokhonnan.A vokálosok sem segítenek rajta sokat, pedig láthatóan igyekeznek. Ugorjunk.

11. Christabelle – Málta

Azt mesélik, a depressziójából a zene gyógyította ki. A szívét is kiteszi. Szó szerint. Odavetítették neki.  Az eddigi legérdekesebb színpadkép. Ha elfelejtették volna a tűzcsóvákat, nem is lenne vásári. De helyben biztos jobb. Ez eddig a legjobb dal. Pedig semmi extra. Ezerszer hallott, feldolgozott melódiák. Fura, hogy egy ország verseng a legjobb dalért, és eddig semmi egyedi nem hangzott el...

ELRONTOTTAM  A SZÁMOZÁST

13. AWS – Magyarország

Megszólalt! Jó a színpadkép! Sodor! Az intonáció nem az igazi, de hát gyalogol közben... (Ezen az estén mindenkinek krvasokat kell gyalogolnia. Valszeg a stylist és a koreográfus párt alkottak, aztán összebalhéztak.) Szeretik őket, de ezek mindenkit szeretnek. Pedig ez most télleg jó. Tuti továbbjutók.

Olvassátok el alatta a kommenteket!!

14. Tényleg azt mondták, hogy Laura Rizzotto? Lettország

Kissé eklektikus dal. Néha nem találja a hangot. Funny... De még az AWS pörög a fejemben.

15. Benjamin Ingrosso – Svédország

Nem úgy volt, hogy a 12 éven aluliak elmennek aludni? Vagy csak a hangja olyan, mint egy kisfiúé? Olyan, mint Hugh Grant kamaszkorában. A svéd minőség ezúttal csorbát szenvedett. Ez a dal itt maradt 2000-ből valahogy... Azt mondja a szpíker, valószínűleg mindenkit elcsábított az arénában. Hát, akkor azok pedofílok.

15. Vanja Radovanović – Montenegro

Valami nagy dráma van a színpadon, de télleg. Hangban mindenképpen, de látványban... A kettő együtt: epic. Négy nő fehér ruhában mutogat és egy nagyon nagy fülű úr a szívét emlegeti. Kész vagyok.

17. Lea Sirk – Szlovénia

Azért ez egy erősen innen-onnan lenyúlt dal. De először van értelme a táncosoknak. A stylist őt sem szerette különösebben. Jó, a táncosok rosszabbul jártak. Elszállt a zene szám közben? Fenét, ez így volt kitalálva. Erre tuti emlékezni fognak: a dal, amelyben áramszünet volt... Pedig nem is.

18. MELOVIN – Ukrajna

Vlad Dracul a színpadon? És mi az az izé, amiből kijön? Basszus, ég a  lépcső, az ember meg a tetején zongorázik. Akkor az az izé egy zongora. Ezt a dalt is hallottam párszor, de ahhoz képest elmegy.

***

Hű, ez húzós volt. Nagyon gyorsan lezavarták. Általánosságban a dalok gyengék voltak, a látvány uncsi, a jelmezőtervező meg bosszút állt Európán. Az AWS viszont meglepően jó volt, vagy bazira elfogult vagyok. De eléggé csodálkoznénk, ha a sok lopott melódia közül nem emelkednének ki, mert a leginkább eredeti nótát húzták el, lendülettel, önazonosan. Ők voltak talán egyetlenek, akiken nem lehetett érezni az eurovíziós izzadságot. Még talán a hollandokon...

Rajtuk kívül az utóbbiak, a máltai csaj meg az ausztrál vendégjátékos ért valamit.

Nem hinném, hogy életemben még egyszer végignézek egy eurovíziós közvetítést. Nem értem ugyanis. A fele angolul, a másik fele a saját nyelvén énekel; nem lényeg a nemzeti sajátosság feldolgozása a számokban, viszont a balkáni zene mindig betalál; ez a show manapság, a csillivilli stadionkoncertek korszakában igazán nem nagy kunszt – ahogy nézem, ez az egész elsősorban a résztvevők szórakoztatását szolgálja. Plusz turisztikai hírverés a döntőnek otthont adó országnak. A külső felvételeken mindenki egyébként sokkal normálisabbnak tűnik, mint a színpadon. De lehet, hogy ez nem az ő hibájuk. De hogy 120 millió ember miért nézi ezt, misztik.

És akkor jöjjön a szavazás.

...

DÖNTŐSÖK:

Szerbia (légy drámai, bent leszel a döntőben)

Moldova (a hihetetlenül tré produkció)

MAGYARORSZÁG Bent vagyunk a döntőben!!!

Ukrajna (ok)

Svédország (a másik...)

Ausztrália (ok)

Norvégia (hát)

Dánia (na, a vikingfeeling bejött)

Szlovénia (hagyjuk)

Hollandia (ok)

 

Viszlát, kedves nézők, viszlát nyár! :D

(Azt mondjuk nem annyira értem, hogy miért nincs kint egy stáb, akik most pölö megkérdeznék az AWS-t, hogy na, hogy vagytok, srácok. De biztos jól vannak :) Akár azt is el tudta volna képzelni az ember, hogy utána megkérdezik a dalos zsűri bármelyik tagját, pl. Frenreisz Károlyt, hogy mit szól a dologhoz, de ennyivel letudták, kész. )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Szólj hozzá!


A zenés, táncos rendezvényekre nem vonatkozik az enyhítés

A zenés, táncos rendezvényekre nem vonatkozik az...

A kormány úgy döntött, hogy az 5,5 millió oltás elérése után védettségi igazolvány nélkül is lehet szállodákba, éttermekbe, strandokra...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

500 fő felett is lehet rendezvényt tartani

Amennyiben az szabadtéren van, viszont kizárólag védettségi igazolvánnyal lehet részt venni rajta – írja a Magyar Közlöny. Megpróbáltuk értelmezni a legfrissebb szabályokat, reméljük, úgy értettük, ahogy kellett.

A Monarchia bálja, Európai Tánckaraván, Szalonna és Bandája: jubileumot ünnepel a Duna Karnevál

Idén hazai hivatásos és amatőr táncegyüttesek közreműködésével rendezik meg a Duna Karnevált. A 25 éves múltra visszatekintő rangos kulturális fesztivál június elején egy különleges 'Best of' gálaműsorral készül, valamint itt ad jubileumi koncertet a 15 éves Pál István Szalonna és Bandája. Június 11-én és 12-én a...

Moszkvában betiltották az 500 fősnél nagyobb rendezvényeket

Betiltotta az 500 fősnél nagyobb bel- és kültéri rendezvényeket az orosz fővárosban a koronavírus okozta járványhelyzet romlása miatt kedden Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester.

100 magyar zenekar: nagyon készül a nyár zárására a SZIN

A hazai zenekarok legnagyobb találkozója lesz idén a Szegedi Ifjúsági Napok. A szervezők eddig mintegy 100 magyar zenekart és előadót jelentettek be, de még jövögetnek majd új nevek. A SZIN idén egy napot még rá is húz, az így ötnapos buli augusztus 25-29 között lesz, a szegedi Partfürdőn.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek