Ed Sheeran az Egyesült Királyság leggazdagabb fiatal zenésze

2021/05/23  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

A The Sunday Times 1989 óta minden év tavaszán összeállítja listáját, ez az úgynevezett Rich List, amely a Nagy-Britanniában élő leggazdagabbak vagyonát becsüli meg.

Még mindig ők a leggazdagabb brit zenészek

A leggazdagabb brit zenészek és zeneszerzők idei listájának éllovasait – legalábbis anyagi szempontból – a tervezett turnék elmaradása ellenére sem viselte meg a járvány. A Rich List 2021 összeállítói szerint ez mindenekelőtt a nagy zenei világcégek – elsősorban a Sony, a Universal és a Warner – streaming-szolgáltatásai iránti megugró keresletnek köszönhető.

A lista szerkesztői példaként kiemelik Sir Mick Jaggert, a Rolling Stones frontemberét. Az együttes tavaly Észak-Amerikában turnézott volna, és ebből akár 150 millió dollár is befolyhatott volna, ám ez a járvány miatt elmaradt. Jagger vagyona azonban a Rich List 2021 szerint ennek ellenére 25 millió fonttal 310 millió fontra gyarapodott.

A zenei vagyonlistát mindazonáltal továbbra is Sir Paul McCartney vezeti. A Beatles egykori basszusgitárosa és dalszerzője a Rich List 2021 szerkesztőinek becslése szerint jelenleg 820 millió fontot tudhat bankszámláján, 20 millió fonttal többet, mint tavaly.

Lord Andrew Lloyd-Webber, a világhírű musicalszerző tavaly még McCartney-val holtversenyben szintén a zenei vagyonlista élén állt. Az idei kimutatás szerint azonban az elmúlt egy évben hatalmas összeget, 275 millió fontot veszített, és az így megmaradt 525 millió fontos vagyonával a harmadik helyre csúszott vissza, a U2 mögé, amelynek kollektív vagyonát az idei Rich List szerzői 620 millió fontra taksálják. Lord Lloyd-Webber a londoni West Enden hét színházat birtokol, ám ezek több mint egy éve zárva vannak. Lloyd-Webber nemrégiben elmondta: a teljes bevételkiesés mellett ezeknek a színházaknak a puszta fenntartása havonta egymillió fontba kerül.

Sir Elton John, a brit rock veterán szupersztárja a zenei vagyonlista negyedik helyére jött fel a tavalyi ötödikről. A Rich List 2021 szerkesztőinek becslése szerint Sir Elton vagyona 15 millió fontos gyarapodással jelenleg 375 millió font.

Ed Sheerant az Egyesült Királyság és Írország leggazdagabb fiatal zenészének is nevezték: a 30 éves gitáros-énekes a lista TOP 10-ében foglal helyet Harry Styles, a Little Mix, Niall Horan és Louis Tomlinson előtt. A Sunday Times szerint Sheeran "tökéletesen időzített", mert alighogy bejelentette a másfél éves szünetét, a Covid-járvány elérte a zeneipart, de a jogdíjai még így is bőven biztosítják a megélhetését. Mintegy 73 millió követője van a Spotifyon...

Sheeran tényleg komolyan vette az elvonulást, nem kamuzott: egyetlen hír jött közben róla, az sem verték nagydobra és a témája nem zenei, hanem jótékonykodási volt. Aztán 2020 júniusában a Mirrorban megjelent egy cikk, mely szerint Ed nem fordított hátat teljesen a zenének, mert új dalt írt Jeremy Loopsnak, nagyot lendítve a dél-afrikai énekes emelkedő csillagán. Szeptemberben  tudtuk meg, hogy apuka lett, újabb hónapok teltek el, miközben stúdiózott Amy Sharkkal és ajapán ONE OK ROCK bandával.

A zeneipart (is) megrengető járvány természetesen őt sem hagyta hidegen: Elton John, Sting, Peter Gabriel és mások mellett ő is felemelte a hangját azért, hogy a brit kormány segítse ki a könnyűzenei iparágat a pandémia idején, és aláírta azt a nyílt levelet is, amelyben a zenészek azt követelték, hogy a brit kormány érje el az Európai Uniónál az adminisztratív akadályoktól mentes turnézás lehetőségét.

Rich List, Mick Jagger, Paul McCartney, Andrew Lloyd-Webber, Elton John, Ed Sheeran

 

 

Szólj hozzá!


A My Way-gyilkosságok, avagy sose énekelj Sinatrát hamisan!

A My Way-gyilkosságok, avagy sose énekelj Sinatrát...

A hétvégén a kezünkbe került az Interpress Magazin "Tudta-e" kiadása, ebben volt egy szócikk a My Way-gyilkosságokról, ennek a történetnek...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Megvannak a Cseh Tamás művészeti pályázat győztesei

A pályázat első díját Lévay Jenő "A telihold dalai - Egyszer használatos homokóra Cseh Tamásnak" című alkotása nyerte, a második helyen Tóth Xénia "Bárány az üres lakásban" című fotográfiája végzett, a harmadik pedig Mayer István "Cseh Tamás" című domborműve lett.

Az életben lesz még több móka: közeleg a Kispál on Orfű

Lovasiék anno egy Partizán-adásban jelentették be, hogy Orfűn lesz minifesztivál és koncert, valamint új dal is készült – mindezt rózsaszínben.
Új koncertek