Ed Sheeran az Egyesült Királyság leggazdagabb fiatal zenésze

2021/05/23  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

A The Sunday Times 1989 óta minden év tavaszán összeállítja listáját, ez az úgynevezett Rich List, amely a Nagy-Britanniában élő leggazdagabbak vagyonát becsüli meg.

Még mindig ők a leggazdagabb brit zenészek

A leggazdagabb brit zenészek és zeneszerzők idei listájának éllovasait – legalábbis anyagi szempontból – a tervezett turnék elmaradása ellenére sem viselte meg a járvány. A Rich List 2021 összeállítói szerint ez mindenekelőtt a nagy zenei világcégek – elsősorban a Sony, a Universal és a Warner – streaming-szolgáltatásai iránti megugró keresletnek köszönhető.

A lista szerkesztői példaként kiemelik Sir Mick Jaggert, a Rolling Stones frontemberét. Az együttes tavaly Észak-Amerikában turnézott volna, és ebből akár 150 millió dollár is befolyhatott volna, ám ez a járvány miatt elmaradt. Jagger vagyona azonban a Rich List 2021 szerint ennek ellenére 25 millió fonttal 310 millió fontra gyarapodott.

A zenei vagyonlistát mindazonáltal továbbra is Sir Paul McCartney vezeti. A Beatles egykori basszusgitárosa és dalszerzője a Rich List 2021 szerkesztőinek becslése szerint jelenleg 820 millió fontot tudhat bankszámláján, 20 millió fonttal többet, mint tavaly.

Lord Andrew Lloyd-Webber, a világhírű musicalszerző tavaly még McCartney-val holtversenyben szintén a zenei vagyonlista élén állt. Az idei kimutatás szerint azonban az elmúlt egy évben hatalmas összeget, 275 millió fontot veszített, és az így megmaradt 525 millió fontos vagyonával a harmadik helyre csúszott vissza, a U2 mögé, amelynek kollektív vagyonát az idei Rich List szerzői 620 millió fontra taksálják. Lord Lloyd-Webber a londoni West Enden hét színházat birtokol, ám ezek több mint egy éve zárva vannak. Lloyd-Webber nemrégiben elmondta: a teljes bevételkiesés mellett ezeknek a színházaknak a puszta fenntartása havonta egymillió fontba kerül.

Sir Elton John, a brit rock veterán szupersztárja a zenei vagyonlista negyedik helyére jött fel a tavalyi ötödikről. A Rich List 2021 szerkesztőinek becslése szerint Sir Elton vagyona 15 millió fontos gyarapodással jelenleg 375 millió font.

Ed Sheerant az Egyesült Királyság és Írország leggazdagabb fiatal zenészének is nevezték: a 30 éves gitáros-énekes a lista TOP 10-ében foglal helyet Harry Styles, a Little Mix, Niall Horan és Louis Tomlinson előtt. A Sunday Times szerint Sheeran "tökéletesen időzített", mert alighogy bejelentette a másfél éves szünetét, a Covid-járvány elérte a zeneipart, de a jogdíjai még így is bőven biztosítják a megélhetését. Mintegy 73 millió követője van a Spotifyon...

Sheeran tényleg komolyan vette az elvonulást, nem kamuzott: egyetlen hír jött közben róla, az sem verték nagydobra és a témája nem zenei, hanem jótékonykodási volt. Aztán 2020 júniusában a Mirrorban megjelent egy cikk, mely szerint Ed nem fordított hátat teljesen a zenének, mert új dalt írt Jeremy Loopsnak, nagyot lendítve a dél-afrikai énekes emelkedő csillagán. Szeptemberben  tudtuk meg, hogy apuka lett, újabb hónapok teltek el, miközben stúdiózott Amy Sharkkal és ajapán ONE OK ROCK bandával.

A zeneipart (is) megrengető járvány természetesen őt sem hagyta hidegen: Elton John, Sting, Peter Gabriel és mások mellett ő is felemelte a hangját azért, hogy a brit kormány segítse ki a könnyűzenei iparágat a pandémia idején, és aláírta azt a nyílt levelet is, amelyben a zenészek azt követelték, hogy a brit kormány érje el az Európai Uniónál az adminisztratív akadályoktól mentes turnézás lehetőségét.

Rich List, Mick Jagger, Paul McCartney, Andrew Lloyd-Webber, Elton John, Ed Sheeran

 

 

Szólj hozzá!


Ez a Vad Fruttik új dalának története

Ez a Vad Fruttik új dalának története

Nincs vissza címmel új dallal és a hozzá forgatott klippel jött ki a Vad Fruttik. A szám alkotói folyamata egészen rendhagyó módon történt,...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Egy tragédia miatt elhalasztották, most megvan a Call Me Karizma-koncert új időpontja

Bár tavaszi koncertturnéját egy, a dobosa életében bekövetkezett tragédia miatt halasztani kényszerült, Call Me Karizma betartotta ígéretét és itt az új dátum a budapesti koncertjére, úgyhogy mindenki átírhatja a naptárjában: Call Me Karizma – november 3., Turbina.

Bazi nagy majális a Bakáts téren: közös koncertet ad a Duckshell és a Besh o droM

Nem csak a munka ünnepét, hanem Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásának 20. évfordulóját is megünneplik 2024. május 1-én, szerdán a Ferencvárosban.
Új koncertek