Mamma Mia!

Egy évvel eltolták a Nightwish koncertjét

2021/11/22  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, mmi

2020. december 7-én adott volna koncertet a zenekar az Arénában – ezt végül áttették 2021. december 20-ra, s most pont egy évet ugrik: 2022. december 20-ra. A finnek egyébként már több mint tízszer jártak Magyarországon, kétszer például a Szigeten, háromszor a PeCSa-ban és ugyanennyiszer az Arénában léptek fel.

Énekes-basszeros nélkül maradt a Nightwish – május végén koncert az Arénában

A koncertre korábban már megváltott jegyek automatikusan érvényesek az új időpontra. Akinek nem felel meg az új dátum, visszaváltási kérelmét 2021. december 22-én éjfélig küldje el a ticketportal@ticketportal.hu e-mail címre.

Az egyre romló európai járványhelyzet és a kapcsolódó szigorítások miatt a Nightwish halasztani kényszerül a pár hete még megtarthatónak ítélt idei fellépéseit, így a budapesti koncertet is.

A helyszín továbbra is a Papp László Budapest Sportaréna. Változik a vendégzenekarok köre: a Sonata Arctica helyett a Beast In Black játszik majd, a Turmion Kätilöt szereplése változatlan, tette közzé a szervező az esemény FB-oldalán.

A finn szimfonikus metal banda 2020 tavaszán jelentette meg az új albumát, a Human. :II: Nature-t. A felvételek készítésének idején Floor Jansen énekesnő egy interjúban azt mondta, hogy nagyon örülnek annak, hogy végre ismét együtt dolgozhatnak és a turnéra is nagyon készülnek. Az album 2020. április 10-én jelent meg, ekkor már sejteni lehetett – bár a tényekkel csak később szembesültünk –, hogy a koncertezés akadályokba ütközik majd. Emlékezzünk vissza, 2020 tavaszán tele voltunk reménnyel, hogy a karanténnal mint afféle áldozással kiváltjuk a régi életünket...

A pandémia nagy kérdése, hogy vajon nem lesznek-e olyan zenészek, akik a hosszúra nyúlt, parákkal és tragédiákkal megtüzdelt kényszerszünet után (ha egyáltalán valaha a végére érünk...) azt mondják: nincs már kedvem újrakezdeni... Mert amikor lendületben van a zenészember, olyan akadályokon is átrepül, amelyek normál esetben min. elgondolkodásra késztetnék, de hát szalad a banda szekere: kiadó, új album, közönség, bulik, fesztiválok, pörgés... Aztán jön a karantén, amikor egyrészt nagyon-nagyon könnyű bepunnyadni, másrészt egy csomó olyan dolgora van idő, amire eddig sosem, például agyalásra... Majd amikor azt hiszed, végre vége az egész trének, akkor jön egy újabb hullám.

A Nightwishből például 2021 elején kilépett Marko Hietala, aki  20 évig volt a zenekar tagja – ő nem csak a bandának, hanem a zenélésnek is hátat fordított egy időre. A zenekar közösségi oldalán akkor megosztott közleményében Hiala keserűen nyilatkozott a zeneiparról, egyenesen azt mondja:

"Mi vagyunk a zeneipar banánköztársasága",

és hosszasan beszélt arról, hány bőrt nyúznak le a zenészekről, akik, noha kreatív alkotók, szinte nyolcórás munkarendbe kényszerülnek, hogy meg tudjanak felelni az elvárásoknak. Azt is írta, hogy az elmúlt egy évben volt ideje gondolkodni, és meglehetősen kiábrándult a jelenlegi helyzetből. 55 éves, úgy véli, leszolgálta az idejét. A depresszióval küzdő zenész mindenkit megnyugtatott, hogy noha vannak sötét gondolatai, mellette van a családja és nincs szándékában teljesen kilépni... Tisztelettel megkérte a médiát és mindenkit, hagyják őt békén, s bár van néhány terve 2021-re, ezt senki se vegye ígéretnek.

Hát, ehhez kevés dolgot lehet hozzáfűzni. Talán annyit háttérinfóként, hogy a szőke óriás nyerte – cápauszonyos pestisdoktorként (Tohtori)... – tavaly év végén a finn Álarcos énekest. Valójában nem tudjuk (...), mi visz egy metálzenészt arra, hogy egy efféle  tévéshowban bohóckodjon, de a végeredményt tekintve, biztos nem csinálta rosszul, ráadásul a rövid bejátszásból az ember arra a felületes következtetésre juthat, hogy a finn műsor nem ment el annyira a debilitás irányába. A hatalmas médiaérdeklődés után – amiből nyilván a zenekar is profitált  – Marko magára húzza az ajtót, amire kitette a táblát is: "Ne zavarjanak!" Kivéve:

"P.S. Tony Lommi (Black Sabbath – aszerk.) kivételt képez a „senki ne zavarjon” alól. A gyermekkori hősök előnyt élveznek...".

A zenekar akkor így kommentálta a döntést:

"Marko kilépésével nehéz döntések és választások elé kényszerültünk. Hosszas gondolkodás és megfontolás után, teljes egyetértésben úgy döntöttünk, hogy a készülő Human. :II: Nature világturnét a tervek szerint, de egy session basszusgitáros közreműködésével megtartjuk. Tiszteletben tartjuk Marko döntését és a legjobbakat kívánjuk neki. A továbbiakban a dolgot nem kommentáljuk."

Később közölték, hogy Jukka Koskinen veszi át a basszusgitárt Hietalatól.

 

 

 

 

 

Nightwish, Marko Hietala, kilépés, zeneipar, Álarcos énekes, Finnország, szimfonikus metal

 

 

Szólj hozzá!


Jégkirálynő hamarosan elfoglalja trónját a Budapest Parkban

Jégkirálynő hamarosan elfoglalja trónját a Budapest...

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén is szélesre tárja kapuit a Budapest Park Jégvilága. Ennek az ékköve egy korcsolyapálya, ami idén még...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Tökéletes hír halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Idén nyáron is DÉJÀ VU-nk lesz

Ha valaki nem előz be, a 2023-as fesztiválszezon június elején kezdődik, méghozzá az ország legnagyobb retró bulifolyamával, a szegedi DÉJÀ VU fesztivállal, június 1-3-között, az újszegedi partfürdőn.

Négy Grammy-díjas előadó, közel 40 fellépő, több mint 50 koncert: Veszprém Blues Fesztivál

Koncertekkel, kiállításokkal, workshopokkal és beszélgetésekkel várja az érdeklődőket 2023. április 13. és 16. között a műfaj eddigi legnagyobb magyarországi eseménye, a Veszprém Blues Fesztivál.
Új koncertek