Egy évvel eltolták a Nightwish koncertjét

2021/11/22  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, mmi

2020. december 7-én adott volna koncertet a zenekar az Arénában – ezt végül áttették 2021. december 20-ra, s most pont egy évet ugrik: 2022. december 20-ra. A finnek egyébként már több mint tízszer jártak Magyarországon, kétszer például a Szigeten, háromszor a PeCSa-ban és ugyanennyiszer az Arénában léptek fel.

Énekes-basszeros nélkül maradt a Nightwish – május végén koncert az Arénában

A koncertre korábban már megváltott jegyek automatikusan érvényesek az új időpontra. Akinek nem felel meg az új dátum, visszaváltási kérelmét 2021. december 22-én éjfélig küldje el a ticketportal@ticketportal.hu e-mail címre.

Az egyre romló európai járványhelyzet és a kapcsolódó szigorítások miatt a Nightwish halasztani kényszerül a pár hete még megtarthatónak ítélt idei fellépéseit, így a budapesti koncertet is.

A helyszín továbbra is a Papp László Budapest Sportaréna. Változik a vendégzenekarok köre: a Sonata Arctica helyett a Beast In Black játszik majd, a Turmion Kätilöt szereplése változatlan, tette közzé a szervező az esemény FB-oldalán.

A finn szimfonikus metal banda 2020 tavaszán jelentette meg az új albumát, a Human. :II: Nature-t. A felvételek készítésének idején Floor Jansen énekesnő egy interjúban azt mondta, hogy nagyon örülnek annak, hogy végre ismét együtt dolgozhatnak és a turnéra is nagyon készülnek. Az album 2020. április 10-én jelent meg, ekkor már sejteni lehetett – bár a tényekkel csak később szembesültünk –, hogy a koncertezés akadályokba ütközik majd. Emlékezzünk vissza, 2020 tavaszán tele voltunk reménnyel, hogy a karanténnal mint afféle áldozással kiváltjuk a régi életünket...

A pandémia nagy kérdése, hogy vajon nem lesznek-e olyan zenészek, akik a hosszúra nyúlt, parákkal és tragédiákkal megtüzdelt kényszerszünet után (ha egyáltalán valaha a végére érünk...) azt mondják: nincs már kedvem újrakezdeni... Mert amikor lendületben van a zenészember, olyan akadályokon is átrepül, amelyek normál esetben min. elgondolkodásra késztetnék, de hát szalad a banda szekere: kiadó, új album, közönség, bulik, fesztiválok, pörgés... Aztán jön a karantén, amikor egyrészt nagyon-nagyon könnyű bepunnyadni, másrészt egy csomó olyan dolgora van idő, amire eddig sosem, például agyalásra... Majd amikor azt hiszed, végre vége az egész trének, akkor jön egy újabb hullám.

A Nightwishből például 2021 elején kilépett Marko Hietala, aki  20 évig volt a zenekar tagja – ő nem csak a bandának, hanem a zenélésnek is hátat fordított egy időre. A zenekar közösségi oldalán akkor megosztott közleményében Hiala keserűen nyilatkozott a zeneiparról, egyenesen azt mondja:

"Mi vagyunk a zeneipar banánköztársasága",

és hosszasan beszélt arról, hány bőrt nyúznak le a zenészekről, akik, noha kreatív alkotók, szinte nyolcórás munkarendbe kényszerülnek, hogy meg tudjanak felelni az elvárásoknak. Azt is írta, hogy az elmúlt egy évben volt ideje gondolkodni, és meglehetősen kiábrándult a jelenlegi helyzetből. 55 éves, úgy véli, leszolgálta az idejét. A depresszióval küzdő zenész mindenkit megnyugtatott, hogy noha vannak sötét gondolatai, mellette van a családja és nincs szándékában teljesen kilépni... Tisztelettel megkérte a médiát és mindenkit, hagyják őt békén, s bár van néhány terve 2021-re, ezt senki se vegye ígéretnek.

Hát, ehhez kevés dolgot lehet hozzáfűzni. Talán annyit háttérinfóként, hogy a szőke óriás nyerte – cápauszonyos pestisdoktorként (Tohtori)... – tavaly év végén a finn Álarcos énekest. Valójában nem tudjuk (...), mi visz egy metálzenészt arra, hogy egy efféle  tévéshowban bohóckodjon, de a végeredményt tekintve, biztos nem csinálta rosszul, ráadásul a rövid bejátszásból az ember arra a felületes következtetésre juthat, hogy a finn műsor nem ment el annyira a debilitás irányába. A hatalmas médiaérdeklődés után – amiből nyilván a zenekar is profitált  – Marko magára húzza az ajtót, amire kitette a táblát is: "Ne zavarjanak!" Kivéve:

"P.S. Tony Lommi (Black Sabbath – aszerk.) kivételt képez a „senki ne zavarjon” alól. A gyermekkori hősök előnyt élveznek...".

A zenekar akkor így kommentálta a döntést:

"Marko kilépésével nehéz döntések és választások elé kényszerültünk. Hosszas gondolkodás és megfontolás után, teljes egyetértésben úgy döntöttünk, hogy a készülő Human. :II: Nature világturnét a tervek szerint, de egy session basszusgitáros közreműködésével megtartjuk. Tiszteletben tartjuk Marko döntését és a legjobbakat kívánjuk neki. A továbbiakban a dolgot nem kommentáljuk."

Később közölték, hogy Jukka Koskinen veszi át a basszusgitárt Hietalatól.

 

 

 

 

 

Nightwish, Marko Hietala, kilépés, zeneipar, Álarcos énekes, Finnország, szimfonikus metal

 

 

Szólj hozzá!


Lovasival zár a MAI DAL, igyekezz!

Lovasival zár a MAI DAL, igyekezz!

Május 17-én zár a Mai Dal szervezésében létrejött mesterkurzus-sorozat, amely azt vállalta, hogy hat alkalommal hat különböző releváns...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A Sabaton egy későbbi időpontban hozza magával Budapestre a mongol folkmetalos kuriózumot, a THE HU-t

A Sabaton törölte a teljes turnéját, így nem érkeznek március 13-án az Arénába, s nem jön velük a Lordi és a The Hu sem – ez utóbbiakat nagyon vártuk. Az ok jól ismert.... nem is írjuk le. Azt olvastuk a közösségi felületükön, hogy a március-áprilisban törölt bulik pótlásának legkorábbi dátuma május 25., de majd még...

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Havasi, Edda, Follow the Flow, Demjén Ferenc az ingyenes Vál-Völgyi Zsúron

Június első hétvégéjén tartják a 6. Vál-völgyi Zsúrt az Alcsúti Arborétumban. Az első pillantásra is magas költségvetésű ingyenes rendezvényen koncertek, gasztrobemutatók, gyerekprogramok, sportesemények várják az odalátogató családokat. Mindkét napon koncertek is lesznek, népszerű fellépőkkel.

Jövőre Ukrajna rendezi az Eurovíziót

"Véget ért a 2022-es Eurovíziós dalfesztivál. A fesztivált a fogadóirodák által régóta első helyre sorolt Ukrajna nyerte" – írta Magyarország legnagyobb Eurovízió-rajongója, az ESC blog.
Új koncertek
Ecce Gratum IV./2.
Cherry koncert
Cherry koncert
Budapest 
Kovács Kati...
Kovács Kati...
Veszprém 
Koncz Zsuzsa koncert
Koncz Zsuzsa koncert
Székesfehérvár 
Trio Sideris
Trio Sideris
Budapest 
ORGONAKONCERT
ORGONAKONCERT
Kaposvár