Egy rockfotós naplója – kiállítás nyílik a Kossuth Klubban

2022/01/18  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Vértes György könnyűzenei fotós 2020-ban útra kelt vándorkiállítása utolsó állomásához érkezik a fővárosi Kossuth Klubban, ahol január 24. és február 10. között lesznek láthatók az eddig nyolc városban már bemutatott képek.

Vértes György: AzLGT a stúdióban (1984.)

Az Egy rockfotós naplója című kiállítást először 2020 márciusában, Budakalászon láthatta a közönség, majd a covid miatti kényszerű korlátozások után azon az őszön előbb Szentendrére majd Debrecenbe jutott el a tárlat. A második lezárást követően, 2021 nyarán, Szolnokon láthatták az érdeklődők Vértes György képeit, szeptemberben Marosvásárhely főterén, az Apolló palotában, később pedig Tatán, Szegeden és az év végén Miskolcon vendégeskedett az Egy rockfotós naplója.

Vértes György fotóriporternek tartja magát, aki több mint 40 éve kezdett fotózni, volt képszerkesztő is, legelismertebb munkái azonban a popzenéhez kötődnek. A kiállítás anyagát képező nyolcvan fotón szereplő zenészek sok esetben a barátai is.

„Tudtommal ez az érzés kölcsönös. Ha a kölcsönös tisztelet megvan, sokkal jobban dolgozunk. Mindegy, hogy a fotón Csepregi Éva vagy a P. Mobil látható, hiába tetszik egyik-másik műfaj jobban, a teljesítményt elismerem, a képeimmel pedig megtisztelem az adott művészt. Szerintem megfér egy fotós életében Zoltán Erika és a Pokolgép” – nyilatkozta korábban.

Vértes György 1956-ban született, így olyan korban nőtt fel, amikor már fiatalon Beatlest és Rolling Stonest hallgatott. Sokszor elmesélte, hogy a Luxemburgi és a Szabad Európa Rádiókat figyelte és fonetikusan írta fel a dalok címeit és szövegeit. Fiatal felnőttként a Pesti Műsornál kezdett dolgozni, ahonnan először küldték zenei rendezvényekre fotózni. Az első komolyabb rockzenei felkérése Pálmai Zoltántól érkezett, így kezdte a Hobo Blues Bandet és a P. Mobilt megörökíteni. De tíz évig fotózta a V’Moto-Rockot is, így ő készítette a Gyertyák című album ikonikus lemezborítóját. A Hungarotonnál szerették a kreativitást, így legalább 50 lemezborító őrzi a képeit. Az elmúlt évtizedekben nemcsak hazai, de számtalan külföldi sztárt is fotózott, akik közül sokan „,megjelentek” a most záruló vándorkiállításán.

Az Egy rockfotós naplója című kiállítás az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramja révén jött létre, és utazta körbe az országot. A Kossuth Klubban látható utolsó kiállítást Rozsonits Tamás rendezi, a megnyitón (2022. január 24. 14.00, Kossuth Klub, 1088 Budapest, Múzeum u. 7.) pedig az alprogramot vezető Vass Norbert és az NKA Hangfoglaló Program kollégiumát irányító Cselőtei László mellett Vértes György is megszólal, bemutatva a képeit, amelyek február 10-e után három könnyűzenei iskolához kerülnek, hogy emlékeztessék a következő generációt az előttük járókra.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető!

NKA, Hangfoglaló, Vértes György, fotó, kiállítás

 

 

Szólj hozzá!


Iggy Pop kapta a 2022-es Polar Music-díjat

Iggy Pop kapta a 2022-es Polar Music-díjat

Iggy Pop – született James Newell Osterberg – pár napja egy ünnepélyes díjátadó gálán vette át Stockholmban a 2022-es Polar Music Prize-ot....
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Állva ünnepelték a cannes-i fesztiválon az Elvis-film két főszereplőjét

A Király életének számos eddig nem ismert epizódját bemutató, pergő ritmusú alkotás díszbemutatóját szerda este tartották.

Összeállt a Party a Szigeten

Újabb előadók nevei kerültek napvilágra a Sziget idei felhozatalából, ezúttal a Ticketswap Party Aréna fellépőiből válogatva. Azt már korábbról is tudjuk, hogy fellép Alan Walker, Steve Aoki, Apashe vagy NGHTMRE, és arról is volt szó, hogy lesz egy dedikált napja az elrow-nak és a Q-Dance-nek is. Most további részletekkel szolgálunk.
Új koncertek