Menopauza 1170x180

Egyre vonzóbb a nemzetközi zenei piac a magyar előadók számára

2019/06/21  ·   Zenei hír   ·  Labancz Andrea

Minden évben két alkalommal kerül felmérésre a magyar zeneipari szereplők véleménye alapján a hazai zenekarok exportképessége. A HOTS shortlistje nem objektív mérőszámokon alapul, inkább tekinthető egyfajta pillanatfelvételnek az aktuális erőviszonyokról, és a produkciók nemzetközi törekvéseinek láthatóságáról. Ez a lista az alapja a nemzetközi parnterintézmények és fesztiválok felé kiajánlott zenekarok névsorának is.

Egyre vonzóbb a nemzetközi zenei piac a magyar előadók számára

Mutatjuk, hogy 2019 első felmérésén kikről gondolja a zeneipar, hogy a legsikeresebb lehet a nemzetközi piacon!

Idén 113 kitöltés érkezett összesen 322 verifikált címre kiküldött felkérésre, amely valamelyest elmarad az elmúlt évek válaszadási kedvétől, arányaiban 5% csökkenést mutatnak a számok. Ami szembetűnő, hogy a szavazatot leadó megszólítottak minden eddiginél több pontot osztottak ki (azaz teljesen ki tudták használni a 15 helyet) - minden cellába került zenekarnév. 

Ez olyan tendenciát rajzol ki, ami általánosságban véve a nemzetközi piac felé forduló magyar előadók számának és nyilvánosságának növekedését mutatja. 

A felmérés formája egy minimum 10 előadó megnevezését kérő formula, ahol további 5 produkció opcionálisan megnevezhető - ebben az évben először szinte minden felkért címzett élt a maximális válaszadás lehetőségével.

Az első két pozíciót elfoglaló Mörkre és The Qualitonsra ugyan hasonló mennyiségű szavazat érkezett - a szavazók 39,82%-a feltüntette őket a listájukon -, de a szórást nagyságát mutatja, hogy a Mörk az összes kiosztott pont 6,019%-ával kerülhetett a lista tetejére. Az aktuális szavazás legnagyobb nyertese a minden kétséget kizáróan a Mongooz and the Magnet - a látványos ázsiai látványos piacépítésük meghálálja a szakmai közeg bizalmát -, akik a 29. helyről jutottak fel a 12. pozícióra, a The Qualitons a KEXP meghívásnak is köszönhetően nem sokkal maradt le az első helyről, a Platon Karataev pedig a kitartó és folyamatos munkájával először juthatott be a TOP5-be. A legnagyobb elszenvedői az aktuális tendenciáknak a Dope Calypso, akik tíz helyet rontottak, a Fran Palermo, akik hat helyet rontottak, valamint Antonia Vai, aki a lista utolsó helyére került, és elég erős konkurencia gyűlt fel mögötte (többek között a The Devil's Trade, az Ethnofil és a Mayberian Sanskülotts exportképességét is erősödni látja a szakma). 

  1. Mörk (előző helyezés: 3.) ▲
  2. The Qualitons(előző helyezés: 9.)  ▲
  3. Bohemian Betyars (előző helyezés: 5.)  ▲ 
  4. Platon Karataev (előző helyezés: 8.)  ▲ 
  5. Ivan & the Parazol (előző helyezés: 7.)  ▲ 
  6. Apey & the Pea (előző helyezés: 6.) -
  7. Middlemist Red (előző helyezés: 4.) ▼
  8. Fran Palermo (előző helyezés: 2.) ▼ 
  9. Jónás Vera Experiment (előző helyezés: 13.)  ▲ 
  10. Belau (előző helyezés: 14.)  ▲ 
  11. Dope Calypso (előző helyezés: 1.) ▼ 
  12. Mongooz and the Magnet (előző helyezés: 29.)  ▲ 
  13. Apey (előző helyezés: 16.)  ▲ 
  14. Blahalouisiana (előző helyezés: 15.)  ▲ 
  15. Antonia Vai (előző helyezés: 10.) ▼  

Bár a HOTS partnereseményeinek több mint 90%-a szabad jelentkezéses – hogy minden zenekar egyenlő esélyekkel indulhasson a programszervezők figyelméért –, alkalmanként nincs mód a nyilvános ajánlásra, és ebben a helyzetben csak a listára támaszkodhatnak a helyi kurátorok, amiből így kiválasztják, hogy a helyi piac és programkínálat fényében, mely magyar produkciónak lehet a legnagyobb lehetősége az áttörésre. A shortlist kitöltésére szóló felkérést jelenleg több mint háromszáz feliratkozott szakmabeli kapja meg, de az info@hotsmusic.hu címen egész évben lehet jelentkezni, ha valaki a soron következő felmérésnél szeretne hozzátenni a végeredményhez. A lista a Grand Prix módszerrel kerül kiszámításra: minél magasabb helyre ír valaki egy zenekart, az annál több pontot kap (az 1. helyért 15, a 15. helyért 1 pont jár). Ez nemcsak a piaci szereplők bevonása miatt fontos, hanem azért is, hogy félévről-félévre mérhető legyen az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Kollégiuma számára, hogyan változik egy-egy hazai produkció itthoni támogatottsága.

Hangfoglaló Program, NKA, HOTS Shortlist, Hangfoglaló Program, Mörk, The Qualitons, Bohemian Betyars, Platon Karataev

 

 

Szólj hozzá!


40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000 lótuszvirág Szegeden

40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000...

Közép-Európa legnagyobb virágzó indiailótusz-állománya (Nelumbo nucifera) mellett a Távol-Kelet íz-, illat- és dallamvilágát bemutató...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

The Most Wuthering Heights Day Ever: Budapesten is eltáncolják Kate Bush videóklipjét

Piros ruha, fekete öv, varázslat, jókedv! A The Most Wuthering Heights Day Ever egy olyan esemény, amelyet a világ különböző pontjain tartanak, s melyen a résztvevők újratáncolják Kate Bush 1978-as „Wuthering Heights” című dalának videóklipjét. Július végén szoktak lenni ezek a különleges táncesemények, mert az énekesnő...

A közönség feje felett csúszhatsz a Balatonba: STRAND fesztivál 2024

25 helyszínen közel 200 program: augusztus 22-én nyitja meg kapuit Zamárdiban a 12. STRAND Fesztivál, ahol felépül a Balaton legmagasabb tornya – innen aztán a közönség feje felett lehet majd belecsúszni a tóba.
Új koncertek