Európában szinte lehetetlen turnébuszt találni

2022/02/27  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

Az élőzenei iparággal foglalkozó Pollstar Los Angelesben tart konferenciát, aminek beszélgetéseiről rendszeresen beszámol a lap – ezeket szemlézte a Dalszerző.hu. A cikkekből az a kép rajzolódik ki, hogy ugyan számos nehézséggel kell megküzdenie az élőzenei cégeknek, sokan nem vesztették el optimizmusukat.

Fotó: scoopmarketing.com

Nagyon nehéz például turnébuszt szerezni, és a sofőrökkel ugyanaz a helyzet. Egy amerikai szervező szerint Európában szinte lehetetlen megfelelő járművet találni.

De nem csak buszban és sofőrben van hiány: a lezárások alatt sokan elhagyták a szakmát, és nem is akarnak visszatérni a sok szempontból bizonytalan élőzenei szektorba. A magyar rendezvényszervezők is küzdenek ezzel a problémával: a Magyar Turisztikai Program Alapítvány novemberben úgy becsülte, hogy havonta százas nagyságrendben maradnak el emiatt rendezvények.

De ha van sofőr, van szervező, van előadó, apróságnak tűnik, de megtörténhet, hogy nem lesz jegyszedő vagy biztonsági ember...

“Minden problémát meg lehet oldani, csak lehet, hogy másként, mint korábban” – mondta egy szakember, s a cikk szerint már csak azért is lesznek jó megoldások, mert erősebb lett a szakmában a közösségiség, az együttműködési szándék.

A Pollstar beszámolói szerint egyébként az is várható, hogy kevesebb lesz az olyan fellépés, amikor egy amerikai előadó egyetlen alkalomra Európába vagy Ázsiába repül: egyre komolyabb az igény arra, hogy akkor már több fellépés is legyen az adott régióban. (Mondjuk, ez már a pandémia előtt is terndencia volt – aszerk.)

A rajongók általában nagyon türelmesek és megértők egy szervező szerint. Szerinte a szakmának ezt azzal kell meghálálnia, hogy az emelkedő költségeket megpróbálja a lehető legkisebb mértékben a jegyvásárlókra hárítani.

A teljes cikk itt

 

zeneipar, turnébusz, turné, szakemberhiány, rendezvények, zenészek

 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek