Ezt a hangvillát nem használják majd minden nap

2019/11/13  ·   Zenei hír   ·  Labancz Andrea

Második alkalommal díjazták a hazai könnyűzenében minőségi alkotásokat nyújtó zenészeket, zenekarokat Veszprémben – a Hangvilla jóvoltából. A díjazottak januárban közös koncertet is adnak majd.

Fotó: vehir.hu

Az UNESCO által idén a "zene városának" megválasztott Veszprémben, ünnepélyes keretek közt adták át a 2019-es év Hangvilla-díjait, ahol három zenésznek (és színésznek) is jutott a szobrocskából.

A boldog Hangvilla-tulajdonosok – Tompos Kátya, Hrutka Róbert és az Antal Gábor Trió – 2020 január 11-én egy közös koncerten mutatják meg, mivel is érdemelték ki az elismerést.

Tompos Kátya Jászai Mari-díjas színművész, jelenleg szabadúszó, idén szeptemberig a Nemzeti Színház tagja. Elsősorban tehát színművész, de a Vehir kérésére elmondta:

„Mindig nagyon jó, ha az éneklésért is elismerést kapok, hiszen mi egy kicsit a visszajelzésekből élünk, táplálkozunk. Minden meglátásra kíváncsi vagyok, de az esik a legjobban, ha a véleményük egyezik a célkitűzésünkkel. Sőt, néha több visszajelzés jön, mint amennyire számítunk. A zene erősen segíti a prózát, hiszen, amikor már nem elegendőek a szavak, akkor jön valami, ami képes jobban elmondani a lelki kitöréseket: ez pedig a zene. Ez is egy olyan dolog, ami szó szerint mindenkié, tehát nem csak a hangok tisztasága a lényeg, hanem a zene, mint örömforrás. Gyerekkoromban sokat énekeltettek a szüleim, főként, amikor vendégek voltak nálunk, ezeket nem feltétlenül szerettem, hiszen nálam az ének egy természetes, magától értetődő dolog, ami akkor jön, amikor én úgy érzem. Később a koncerteknél ugyanezt éreztem, hosszú idő volt, míg megszoktam, hogy este héttől – amikor mindenki megjött – el kell kezdenem énekelni. Ez is egyfajta felnőtté válás, de fontos, hogy a gyermek is megmaradjon az ember lelkében."

Tompos Kátya rengeteg dal és fellépés kapcsán dolgozott már együtt Hrutka Róberttel, aki számtalan feledhetetlen filmzenét, valamint egykori szerzőtársának, Jamie Winchesternek is köszönhetően óriási slágereket adott pályája során a hazai közönségnek. Nem is olyan rég jelent meg saját szólóalbuma Hontalan címmel, melynek bemutatója november 23-án esedékes a Barba Negrában. Vendégként Jamie is feltűnik majd a színpadon.

Az Antal Gábor Trió a hazai jazzélet kedvelt formációja. 2016-ban alakultak 2017 nyarán pedig a zenekar máris megnyerte a kolozsvári Jazz in the Park Nemzetközi Versenyt. Egy héttel később a Budafoki Pincejárat Tehetségkutató közöségdíjasa lett. 2017 őszén a trió bejutott a Magyar Jazz Szövetség jazzkombó-versenyének döntőjébe, ahol különdíjat nyert. 2018-ban a Művészetek Palotája meghívására felléptek a Jazz Showcase Fesztiválon és ugyanebben az évben megkapták az NKA Hangfoglaló Program támogatását is. A trió a 2018-as Laureate World-Jazz Verseny extra különdíjasa és meghívást nyert a hollandiai Amersfoort Jazzfesztiválra, itthon pedig a népszerű Paloznaki Jazz Pikniken is megmutathatták magukat.

Forrás: vehir.hu

Hangvilla-díj, Veszprém, Tompos Kátya, Hrutka Róbert, Antal Gábor Trió, koncert, 2019, NKA, Hangfoglaló Program

 

 

Szólj hozzá!


KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

Idén 5 éves a KoreaON kulturális fesztivál, ami évről évre megújuló programsorozattal jelentkezik. Májusban a Comic Con vendégrendezvényeként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Egyetlen alkalommal újra megjelenik nyomtatásban a PESTI EST

Április 4-én (...) kerül a mozikba a rendszerváltás körüli időszakot felelevenítő Kék Pelikan című film. A bemutató kampányának részeként a filmet forgalmazó JUNI11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját – írja a Magyar Narancs.

Új tagot keres a Szent Efrém Férfikar

Ha hiszed, ha nem, a férfikar bejelentett, főállású énekest keres. A félig-meddig családi zenekarból ugyanis kiszáll Bubnó Márk – őt egy különleges koncerttel búcsúztatják, az eseményt csatoltuk.
Új koncertek