Gyorssegély előadóművészeknek, gyűjtés idős népzenészeknek

2020/11/25  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Egyszeri támogatással segíti az Előadóművészi Jogvédő iroda (EJI) a koronavírus második hullámában a bajba jutott előadóművészeket.

Gyorssegély előadóművészeknek, gyűjtés idős népzenészeknek
A mintegy 60 millió forint keretösszegű támogatást minden előadó-művészeti ág képviselői azonos feltételek mellett igényelhetik. Az egy személynek folyósítható összeg mértéke az eltartottak számától, az egy háztartáson belüli egyéb jövedelmektől függően 50 ezertől 140 ezer forintig terjedhet.
A megítélt összegeket az EJI legkésőbb január első felében utalja át.
A kérelem beadási határideje: 2020. december 4.
***

A korábbi évek gyakorlatát megtartva az idén a Hagyományok Háza online felületein követhetik a kampány alakulását és vállalhatnak szerepet mindazok, akik figyelemmel kísérik az Összefogás hagyományőrző mesterekért támogatói gyűjtést.

Gyűjtés indul nehéz helyzetben lévő népzenészek megsegítésére: az Összefogás hagyományőrző mesterekért elnevezésű kampány zárásaként december 19-én online jótékonysági gálaestet szervez a Hagyományok Háza.

Az Erdélyi Táncházzenészek Találkozóján 2014-ben a résztvevők fogalmazták meg az idős zenészek megsegítésének gondolatát. Tették ezt egykori mestereik iránti tiszteletből, hiszen legtöbbjük egészségügyi és anyagi gondokkal küszködik; nem tudnak már muzsikálást vállalni, ezáltal a mindennapi kenyerük előteremtése is gondot jelent. Az ötletet tett követte és számos táncházban, koncerten szerveztek gyűjtést számukra. Az idén talán az eddiginél is több idős zenész került kilátástalan anyagi körülmények közé...

A Hagyományok Háza 20 éves tevékenysége alatt ezek a mesterek legalább 4000 tanítvány tudását gyarapították, 800 koncerten osztották meg velünk tehetségük legjavát és 200 kurzus során adták át tudásukat mindazoknak, akik hiteles forrásból szerettek volna tudást meríteni.

A kampány zárásaként december 19-én online jótékonysági gálaestet tartanak, majd az adománygyűjtés lezárultával a befolyt összeg az Erdélyi Magyar Népzenészek Egyesületének közvetítésével a nehéz helyzetben lévő muzsikusokhoz kerül.

***

S ha már népzene... A WOMEX alkalmából a Halmos Béla Programiroda a Hagyományok Háza, a Fonó és a Hangvető közreműködésével egy átfogó körképet készített a magyar nép- és világzenei piacról. A gyűjtést már nem csak kiadvány formájában tekinthetjük meg:  a tartalma alapján ugyanis elkészült egy angol nyelvű honlap is, amelyen minden információt megtalálhatunk a hazai szereplőkről, legyen szó zenekarokról, kiadókról, fesztiválokról, helyszínekről vagy éppen szervezetekről. A honlap célja, hogy a világban láthatóbbá tegye a színes és izgalmas hazai nép- és világzenei szcénát – a tervek szerint tartalma időről időre további zenekarokkal és egyéb szereplőkkel bővül majd.

A Hungarian World Music Guide oldala ide kattintva érhető el.

 

EJI, gyorssegély, zeneipar, támogatűs, covid, idős népzenészek, jótékonyság, gyűjtés, hagyományok háza

 

 

Szólj hozzá!


Nem babonásak a Betyárok: 13 állomásos ázsiai turnéra indulnak

Nem babonásak a Betyárok: 13 állomásos ázsiai...

Ázsia nem idegen a Bohemian Betyars számára, korábban is turnéztak arra, háromszor is, s ezen események során kifejezetten hasznos kapcsolatokat...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Az ABBA egykori tagjához kerültek Avicii felvételeinek szerzői jogai

A 2018-ban, 28 évesen elhunyt Avicii családja a zenész által készített mesterfelvételek, vagyis hivatalos eredeti felvételek szerzői jogainak 75 százalékát eladta a svéd Björn Ulvaeus, az ABBA zenésze által alapított Pophouse-nak, amely amúgy az ABBA Voyage műsort szervezi Londonban.

Jubileumi arénás előadással és koncertturnéval ünneplik az István, a király bemutatásának 40. évfordulóját

Nagyszabású programsorozattal, a Magyar Nemzeti Múzeumban kiállítással, a Papp László Budapest Sportarénában jubileumi előadással, továbbá koncertturnéval ünneplik az István, a király című rockopera bemutatásának 40. évfordulóját jövőre.
Új koncertek