Gyorssegély előadóművészeknek, gyűjtés idős népzenészeknek

2020/11/25  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Egyszeri támogatással segíti az Előadóművészi Jogvédő iroda (EJI) a koronavírus második hullámában a bajba jutott előadóművészeket.

Gyorssegély előadóművészeknek, gyűjtés idős népzenészeknek
A mintegy 60 millió forint keretösszegű támogatást minden előadó-művészeti ág képviselői azonos feltételek mellett igényelhetik. Az egy személynek folyósítható összeg mértéke az eltartottak számától, az egy háztartáson belüli egyéb jövedelmektől függően 50 ezertől 140 ezer forintig terjedhet.
A megítélt összegeket az EJI legkésőbb január első felében utalja át.
A kérelem beadási határideje: 2020. december 4.
***

A korábbi évek gyakorlatát megtartva az idén a Hagyományok Háza online felületein követhetik a kampány alakulását és vállalhatnak szerepet mindazok, akik figyelemmel kísérik az Összefogás hagyományőrző mesterekért támogatói gyűjtést.

Gyűjtés indul nehéz helyzetben lévő népzenészek megsegítésére: az Összefogás hagyományőrző mesterekért elnevezésű kampány zárásaként december 19-én online jótékonysági gálaestet szervez a Hagyományok Háza.

Az Erdélyi Táncházzenészek Találkozóján 2014-ben a résztvevők fogalmazták meg az idős zenészek megsegítésének gondolatát. Tették ezt egykori mestereik iránti tiszteletből, hiszen legtöbbjük egészségügyi és anyagi gondokkal küszködik; nem tudnak már muzsikálást vállalni, ezáltal a mindennapi kenyerük előteremtése is gondot jelent. Az ötletet tett követte és számos táncházban, koncerten szerveztek gyűjtést számukra. Az idén talán az eddiginél is több idős zenész került kilátástalan anyagi körülmények közé...

A Hagyományok Háza 20 éves tevékenysége alatt ezek a mesterek legalább 4000 tanítvány tudását gyarapították, 800 koncerten osztották meg velünk tehetségük legjavát és 200 kurzus során adták át tudásukat mindazoknak, akik hiteles forrásból szerettek volna tudást meríteni.

A kampány zárásaként december 19-én online jótékonysági gálaestet tartanak, majd az adománygyűjtés lezárultával a befolyt összeg az Erdélyi Magyar Népzenészek Egyesületének közvetítésével a nehéz helyzetben lévő muzsikusokhoz kerül.

***

S ha már népzene... A WOMEX alkalmából a Halmos Béla Programiroda a Hagyományok Háza, a Fonó és a Hangvető közreműködésével egy átfogó körképet készített a magyar nép- és világzenei piacról. A gyűjtést már nem csak kiadvány formájában tekinthetjük meg:  a tartalma alapján ugyanis elkészült egy angol nyelvű honlap is, amelyen minden információt megtalálhatunk a hazai szereplőkről, legyen szó zenekarokról, kiadókról, fesztiválokról, helyszínekről vagy éppen szervezetekről. A honlap célja, hogy a világban láthatóbbá tegye a színes és izgalmas hazai nép- és világzenei szcénát – a tervek szerint tartalma időről időre további zenekarokkal és egyéb szereplőkkel bővül majd.

A Hungarian World Music Guide oldala ide kattintva érhető el.

 

EJI, gyorssegély, zeneipar, támogatűs, covid, idős népzenészek, jótékonyság, gyűjtés, hagyományok háza

 

 

Szólj hozzá!


Biztos mesél Balázs Fecóról is Horváth Attila

Biztos mesél Balázs Fecóról is Horváth Attila

A Lemezjátszó Classic programsorozat vendége a következő alkalommal minden idők egyik legjobb magyar dalszövegírója, Horváth Attila lesz, aki...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Lobenwein Norbert: 2021 nyarán már jó eséllyel lesznek tömegrendezvények

Lobenwein Norbert nagyon sok mindennel, de alapjában véve mégis egy dologgal foglalkozik, fesztiválszervezéssel: a VOLT Fesztivál és a Balaton Sound társalapító-főszervezője, a Sziget Szervezőiroda egyik tulajdonosa, a MOL Nagyon Balaton és a STRAND Fesztivál társalapítója, az Akváriumot üzemeltető cég egyik tulajdonosa, a Road...

Profi teniszezőnek készült, a színpadon kötött ki – ki lehet ő?

Valakik már gyermekként tudják, mivel szeretnének foglalkozni és elszántan küzdenek a céljaikért, míg mások a környezetük hatására kapnak olyan lökést, amelynek köszönhetően eldöntik, hogy milyen területen építenek karriert. Bár a tehetség a legtöbbször utat tör, viszont a sikerekhez vezető út sokszor göröngyös....

A Nine Inch Nails párosa két filmmel is indul az Oscarért

Bemutatjuk a Variety sorrendje szerinti 10 legesélyesebb filmzenét. A zeneszerzők között két filmmel is szerepel a Nine Inch Nails-ből is ismert páros, Trent Reznor és Atticus Ross. 2021. nagy kérdése, hogy az eddig nyolcszor jelölt James Newton Howard végre győzelmet tud-e majd aratni. A filmek sztorijából csak a zenei témákat emeltük ki.

Új szabadtéri koncerthelyszín nyílik Budapesten

Szabadtéri koncerthelyszínt nyit új főzdéje mellett a Monyo – értesül a Kreatív.hu
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek