Így szilveszterezett Eric Clapton

2023/01/04  ·   Zenei hír   ·  Lenti Barnabás

Különleges zenei esemény volt szilveszter éjjelén az Egyesült Királyság-béli Woking Leisure Centre-ben: Eric Clapton és zenésztársai ott tartották meg már-már hagyományosnak számító szilveszteri koncertjüket.

fOTÓ AZ ESEMÉNYRŐL: ericclaptonhistorybook/insta

Bármennyire is hagyomány, egy ilyen koncert mindig egyedi és megismételhetetlen. A "szilveszteri buli" idén nemcsak Clapton személye miatt volt különleges, hanem amiatt is, hogy februárban rákban elhunyt Gary Brooker, aki ezeken az évzáró koncerteken rendszeres zenésztársa volt – a mostani estet ezért az ő tiszteletére szervezték. A koncerten Gary Brooker néhány slágere is felcsendült Eric Clapton előadásában, mint például az „A Whiter Shade Of Pale” vagy a „Lead Me To The Water”, ez utóbbit egyébként a legendás gitáros már a tavaszi Royal Albert Hallban tartott koncertjeinek nyitószámaként is eljátszotta.

Az eseményt alkohol- és bárminemű bódítószer-mentesnek hirdették, vélhetőleg Clapton múltjára való tekintettel – 1987 óta absztinens, addig hosszú harcot vívott a heroin- és alkoholfüggőséggel. Az egykori Cream-tag könnyen felkerülhetett volna a rock 'n' roll alkohol+drog áldozatainak túlságosan hosszú listájára, heroinfüggőségének csúcspontján hetente vagyonokat költött kábítószerre, ami miatt anyagilag (is) majdnem tönkrement, de szerencsére sikerült összeszednie magát és segítséget kérnie, mielőtt túl késő lett volna. A zenész éppen ezért támogatja a függők leszokásra irányuló törekvéseit. 

A különleges koncert különleges dallistát hozott. Olyan számok is előkerültek, amelyeket Clapton már évek óta nem adott elő élőben: Knock On Wood, Stormy Monday, Call Me The Breeze vagy Knocking On Heaven’s Door. A koncertet egy szünettel játszották – félúton ünnepelve az éjfélt.

Íme a teljes dallista:

Knock On Wood
Reconsider Baby
Blueberry Hill
Nobody Knows You When You're Down And Out (acoustic)
Knocking On Heaven's Door (acoustic)
Lead Me To The Water
Bad Boy
How Long
She's Alright
Sweet Little Rock And Roller

KOCCINTÁS

Midnight Hour
Hoochie Coochie Man
Stormy Monday
Key To The Highway
The Sky Is Crying
The Breeze
A Whiter Shade Of Pale
Little Queenie

Clapton egyébként kora ellenére sem lassít.

A 77 éves zenésznek több dala is megjelent az utóbbi időben, plyanok, mint a Stand and Deliver, The Rebels, This Has Gotta Stop, The Heart of a Child, Pompous Fool.

A The Lady In The Balcony című lemeze 2021 novemberében jelent meg és szinte az 1992-es Unplugged újragondolt verziója – pontosan akkora gyöngyszem.

Ebben az évben túl van egy európai és egy amerikai turnén. Jövőre Japánban turnézik. Bár a lehetőségek egyre halványabbak, de egy budapesti koncertben mindig lehet reménykedni.

Felhasznált forrás

 

Eric Clapton, szilveszter

 

 

Szólj hozzá!


Nevezz meg negyven magyar slágert!

Nevezz meg negyven magyar slágert!

Hogyan születtek a legendás magyar slágerek? Tényleg slágerekről van szó, amikor szó van róluk. S ez nem a szerzőkön múlt. A kötet több...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Ne várd a májust – áttették a Budapest Garden Party Zenei-Gasztrofesztivált őszre

A rendezvény 2024. május 10-12. dátumon szerepelt, de a szervezők ma közleményben tudatták, hogy módosítaniuk kellett: az esemény új időpontja október 4-5-6-a lesz.(FRISSÍTVE)

Eldrogozott évek, átivott hónapok – most vége

Emlékszünk rá... Amikor teljesen szétcsúszva állt a színpadon, és felrohant egy rajongója, hogy dühösen megpróbáljon elzavarni mindenkit, hogy ne nézzék őt... így... Bérczesi Robi első, teljes egészében józanul írt dala most egy videóklip kíséretében debütál.
Új koncertek