Kész a leltár: megvan a 100 zenekar, akik raktárkoncertet adhatnak

2020/08/11  ·   Zenei hír   ·  Koncert.hu-összeállítás

Nem írtuk oda a címbe, hogy itt a lista... Lobenwein Norbert terjedelmes FB-posztjában – ahonnan az infó származik – is csak egyetlen nevet említ, azt is csak a végén, úgyhogy, aki nem bírja kivárni, görgessen a cikk aljára.

Megvan a 100 zenekar, aki raktárkoncertet adhat

Aki nem követte volna az eseményeket, annak elmondjuk, hogy a VOLT főszervezője úgy került ebbe az egész projektbe, hogy felkérték tanácsadónak – ami több mint megnyugtató abból a szempontból, hogy nem egy dobos vagy basszeros szakért, hanem egy olyan szakember, aki az egész zeneiparra rálát.  Azt a feladatot kapta, hogy keressen 40-50 olyan zenekart/előadót, akik állandó szereplői a hazai zenei fesztiváloknak.

"A meghívható produkciók látszámát a kérésünkre az említett 40-50-ről 100-ra sikerült emelni. Emellett pedig felvettük a kapcsolatot 13, meghatározó hazai fesztivál szervezőjével. Arra kértük őket, hogy a Raktárkoncert projektben résztvevő 100 előadó listáját közösen állítsuk össze, a 13 fesztivál között 100%-os transzparenciával.
Minden fesztivál elküldte azt a line-upot, amellyel 2020-ra készült. Összegeztük, hogy mely zenekarok, hány fesztiválon vettek volna részt idén. A lista tetejére került az, akit tíz fesztivál hívott volna meg (egy volt ilyen), az aljára pedig az, akiket csak egy fesztivál. A 100-as listába mindenki belefért, akit 2-nél több fesztiválon láthattunk volna idén" – írja Lobenwein.

A Tizenhármak pedig ők voltak:

Bánkitó Fesztivál, Fishing on Orfű, Szegedi Ifjúsági Napok – SZIN, FEZEN Fesztivál, TÁBOR Fesztivál, EFOTT, VOLT Fesztivál Official, Strand Fesztivál Official, Művészetek Völgye, CAMPUS FESZTIVÁL official, East Fest Mezőtúr, Rockmaraton Fesztivál, Kolorádó.

Persze, nincs ott az összes fesztivál képviselője, és páran emiatt most kissé csalódottak lehetnek, a kommentek között az AlteRába szervezője fejezte ki hiányérzetét, de ő is sok sikert kívánt a döntéshez.

S persze nincs ott az összes műfaj, a kommentelők között a retró és a tribute képviselői érdeklődtek afelől, hogy velük mi lesz. Ahogy terjed a poszt, nyilván úgy lesznek egyre többen azok, akik a fenti 3 (+1) fiókba nem férnek bele. A többiekkel tegnap már el is kezdtek egyeztetni.

Vannak itt még kérdések, például:

  • Mi a célja ezeknek a raktárkoncerteknek?
  • Csak a „fesztiválos” zenekaroknak van lehetősége?
  • Mi lesz azokkal, akik nem kapnak meghívást?

Ezekre a poszt írója felel itt:

Összegezve: a szakember a FESZTIVÁLOS előadókért "felel", hogy a többiekkel mi a helyzet, annak a Blikk járt utána:

 

  • Az ÉLŐ LEGENDÁK csoportjába tartozó előadók kiválasztásában Rózsa István (Demjén Ferenc menedzsere) szakértelmében bízik a kormány.
  • A NÉPZENÉSZEK esetén Pál István segítségére számítanak.

Kérdés, hogy mi a helyzet a  cigányzenészekkel, hiszen az első publikus információ kitért arra, hogy a célra elkülönített 5,2 milliárdból 800 millió biztosan hozzájuk jut majd.

Az sem világos, hogy most a Lobenwein által említett létszám tuti, vagy ebből válogatnak-e még. Érdekes kérdés az is, hogy az első nevek között megemlített Tóth Gabi és Tóth Vera vajon a fenti három közül melyik csoportba tartozik.

S hát a lényeg, persze, a pénz. Állítólag a fellépő zenekarok – mármint az üres raktár előtt fellépők, mert azt is olvastuk, hogy a koncerten feltehetően nem lesznek nézők, még 500-an sem – a normális fesztiválos gázsijuk ötszörösét, legfeljebb 15 millió forintot kapnak majd.

Azt nem látjuk világosan, ki hogyan kerül a kiválasztottak közé, de aki biztosan bent van, az az Esti Kornél – ők azok, akik a legtöbb, összesen 10 nagyfesztiválon koncerteztek volna idén.

Azt  Lobenwein Norbert is beismerte, hogy miközben ez a projekt sokaknak segít, ugyancsak sokan kimaradnak belőle, holott megérdemelnék a meghívást és szükségük is volna a bevételre.

 

 

 

 

 

 

raktárkoncertek, zeneipar, állami támogatás, Tizenhármak, Lobenwein Norbert, Esti Kornél

 

 

Szólj hozzá!


Kiss Tibi nélkül állt fel a Quimby a raktárkoncerten

Kiss Tibi nélkül állt fel a Quimby a raktárkoncerten

Persze, tudtuk, hiszen mondták július elején, hogy a frontember év végéig terápiás célból visszavonul, de azt is mondták, hogy a zenekar is...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Ma van a takarítás világnapja – Takarítónőőő jeee!

Az Animal Cannibals Takarítónő című slágerén nem fog az idő vasfoga, egy felfrissítés azonban sohasem árt, főleg akkor, ha az illető hölgy immáron 25 éve suvickol.

A koncerteken is kötelező lesz maszkot viselni?

A Magyar Közlöny friss számából kiderült, hogy az új szabályozás hétfőtől lép életbe – tájékoztat a 24.hu.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek