Már megint lenyúlták a Gyöngyhajú lányt

2021/03/08  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Ahogy egyszer már megírtuk, a Gyöngyhajú lány szerintünk minden idők legtöbbször újrahasznosított magyar dala. Most egy ausztrál reklámban bukkant fel.

Már megint lenyúlták a Gyöngyhajú lányt

2017-ben peren kívüli megállapodás született Presser Gábor és Adamis Anna, valamint az amerikai hiphopsztár, Kanye West között. A magyar szerzőpáros a Gyöngyhajú lány  engedély nélküli felhasználása miatt perelte be a zenészt, az egyezség révén West 100 ezer dollárt fizetett a jogtulajdonosoknak.

 

A dal 2019-ben a The Bay című új ITV-sorozat előzetesében bukkant fel. A brit közszolgálati csatorna szóvivője szerint érvényes keretegyezmény szavatolja, hogy az archívum, amelyből választottak, jogtiszta volt. Az 1969-es verziót használták, még Kóbor János vokálja is felismerhető. Most pedig egy ausztrál bank reklámfilmjében hallható a minden kétséget kizáróan felismerhető, jellegzetes dallam:

 

"... egy banknak csak van pénze jogdíjra. Ha nincs, akkor ez bankrablás – a bank rabolta ki az Omegát. Talán nekünk is lesz egy revanslehetőségünk, de azért nem megyünk el hozzájuk bankot rabolni" – kommentálta az Indexnek a dolgot Kóbor János.

A dalnak vannak teljesen jogtiszta "lenyúlásai" is, a Scorpions 1995-ben angol nyelven, White Dove címmel dolgozta fel a dalt; a két együttes 2014 júniusában, a rendszerváltoztatás 25. évfordulóján, több tízezer ember előtt együtt lépett fel a budapesti Hősök terén. A két banda 2019 november 18-án megismételte a közös fellépést az Arénában.

A Torontói Nemzetközi Fimfesztiválon mutatták be 2018-ban a Mid90s című filmet, amelynek előzetesében a Gyöngyhajú lány melódiái is felcsendülnek – őszintén szólva nem láttuk még, így nem tudjuk, hogy a fimben is hallható-e az ismerős dallam. A film zenéjéért Trent Reznor és Atticus Ross (Nine Inch Nails) felelt, s mivel nem lett belőle balhé, nyilván rendezték a jogügyleteket is.

A Gyöngyhajú lány balladája címmel pedig az ExperiDance állított színpadra egy zenés-táncos produkciót, melyben az Omega 21 slágere hangzik el – köztük nyilván a címadó dal, ez a zenés darab egyelőre az ismert körülmények miatt nem látható-hallható, online elérhetőséget nem találtunk a produkcióhoz.

 

 

 

Gyöngyhajú lány, Omega, plágium, szerzői jog, lenyúlás

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek