Már megint lenyúlták a Gyöngyhajú lányt

2021/03/08  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Ahogy egyszer már megírtuk, a Gyöngyhajú lány szerintünk minden idők legtöbbször újrahasznosított magyar dala. Most egy ausztrál reklámban bukkant fel.

Már megint lenyúlták a Gyöngyhajú lányt

2017-ben peren kívüli megállapodás született Presser Gábor és Adamis Anna, valamint az amerikai hiphopsztár, Kanye West között. A magyar szerzőpáros a Gyöngyhajú lány  engedély nélküli felhasználása miatt perelte be a zenészt, az egyezség révén West 100 ezer dollárt fizetett a jogtulajdonosoknak.

 

A dal 2019-ben a The Bay című új ITV-sorozat előzetesében bukkant fel. A brit közszolgálati csatorna szóvivője szerint érvényes keretegyezmény szavatolja, hogy az archívum, amelyből választottak, jogtiszta volt. Az 1969-es verziót használták, még Kóbor János vokálja is felismerhető. Most pedig egy ausztrál bank reklámfilmjében hallható a minden kétséget kizáróan felismerhető, jellegzetes dallam:

 

"... egy banknak csak van pénze jogdíjra. Ha nincs, akkor ez bankrablás – a bank rabolta ki az Omegát. Talán nekünk is lesz egy revanslehetőségünk, de azért nem megyünk el hozzájuk bankot rabolni" – kommentálta az Indexnek a dolgot Kóbor János.

A dalnak vannak teljesen jogtiszta "lenyúlásai" is, a Scorpions 1995-ben angol nyelven, White Dove címmel dolgozta fel a dalt; a két együttes 2014 júniusában, a rendszerváltoztatás 25. évfordulóján, több tízezer ember előtt együtt lépett fel a budapesti Hősök terén. A két banda 2019 november 18-án megismételte a közös fellépést az Arénában.

A Torontói Nemzetközi Fimfesztiválon mutatták be 2018-ban a Mid90s című filmet, amelynek előzetesében a Gyöngyhajú lány melódiái is felcsendülnek – őszintén szólva nem láttuk még, így nem tudjuk, hogy a fimben is hallható-e az ismerős dallam. A film zenéjéért Trent Reznor és Atticus Ross (Nine Inch Nails) felelt, s mivel nem lett belőle balhé, nyilván rendezték a jogügyleteket is.

A Gyöngyhajú lány balladája címmel pedig az ExperiDance állított színpadra egy zenés-táncos produkciót, melyben az Omega 21 slágere hangzik el – köztük nyilván a címadó dal, ez a zenés darab egyelőre az ismert körülmények miatt nem látható-hallható, online elérhetőséget nem találtunk a produkcióhoz.

 

 

 

Gyöngyhajú lány, Omega, plágium, szerzői jog, lenyúlás

 

 

Szólj hozzá!


A NASA zenekara elképesztő felvételeket készített

A NASA zenekara elképesztő felvételeket készített

A "banda" megszámlálhatatlanul sok tagból áll: az űrhivatalnál csillagok, galaxisok és fekete lyukak adatai alapján hoztak létre zenét.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A fesztiválszövetség szerint akár kötelező fesztiválkellék is lehet a maszk idén

A Magyar Fesztiválszövetség elnöke még április 3-án adott interjút az InfoRádiónak. Márta István arról (is) beszélt, hogy folyamatosan egyeztetnek az oltási igazolvány szükségességéről, azonban a 18 év alatti korosztályt valószínűleg nem oltják be, kártyát sem kapnak majd: ha bevezetik a kötelező kártyát, az ifjúsági...

Profi teniszezőnek készült, a színpadon kötött ki – ki lehet ő?

Valakik már gyermekként tudják, mivel szeretnének foglalkozni és elszántan küzdenek a céljaikért, míg mások a környezetük hatására kapnak olyan lökést, amelynek köszönhetően eldöntik, hogy milyen területen építenek karriert. Bár a tehetség a legtöbbször utat tör, viszont a sikerekhez vezető út sokszor göröngyös....

Külföldi fellépőket jelentett be a Kolorádó fesztivál

Akkor, amikor sorra mondják le a fesztiválokat, óriási hír ez. Két évvel ezelőtt még nem volt mindennek akkorra jelentősége, mint most. Azt már közöltük, hogy a két megadott időpont közül az augusztusit választotta a fesztivál.

Ed Sheeran stúdiójában született a japán banda új dala

A 2005-ben alakult japán ONE OK ROCK 2019-ben megjelent „Eye of the Storm" album óta nem hallatott magáról, a visszatérésüket cserébe nagyon kitalálták.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek