Mamma Mia!

Mi a közös Korda Györgyékben és a Rolling Stones-ban?

2021/10/14  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

Mind a Balázs Klári-Korda György házaspárnak, mind pedig a most Amerikában turnézó legendának van egy konkrét dala, amit soha többé – vagy átmenetileg? – nem fognak előadni.

Fotó: The Official Ronnie Wood Online Art Shop (megvehető!!)

De amíg a magyar közönségkedvenceknek szerzői jogi vita ad okot a mellőzésre, ez Mick Jaggeréknél emberi jogi kérdés. Vagy nem.

Levette Brown Sugar című, fekete nőkről szóló és a rabszolgaságra utaló szöveget tartalmazó dalát amerikai turnéja dallistájáról a Rolling Stones.

A Brown Sugar a Jumpin' Jack Flash után a zenekar koncertjein a legtöbbet játszott dal a Setlist.fm adatai szerint – a szám 1971-ben vezette az amerikai slágerlistákat. A dal fülbemászó nyitó motívuma és dallama gyak. feledtette a dalszöveg erőteljes utalásait a rabszolgaságra, a szexre, a szadomazochizmusra és a heroinra. Az utóbbi időben felerősödtek a szöveget érő kritikák. Az elmúlt évben Ian Brennan producer is kritizálta a zenekart amiatt, hogy továbbra is "játsszák a számot és profitálnak egy olyan dalból", amely szerinte a rabszolgaságot, az erőszakot, a kínzást és a pedofíliát magasztalja.

Keith Richards, a zenekar 77 éves gitárosa megerősítette a döntésről szóló hírt a Los Angeles Timesnak, de elmondta, meglepte, hogy az emberek "el akarják temetni" a dalt - írja a BBC.com.

"Nem értették meg, hogy a rabszolgaság szörnyűségéről szól?" – mondta, s hozzátette, reméli, hogy idővel a dal visszanyerheti régi dicsőségét. 

Egy 1995-ös interjúban Mick Jagger viszont azt nyilatkozta:

"Ma már biztosan nem írnám meg ezt a számot. Valószínűleg cenzúráznám magam. Azt gondolnám: ó, istenem, nem, le kell állnom. Isten tudja, mit akartam ezzel a dallal. Akkora egy zagyvaság, csupa mocskos dolog".

Jagger most azt mondta, csak azért vették le a listáról, mert nehéz munka összeállítani a listát a stadionokban tartott show-hoz.

"A Brown Sugart 1970 óta minden koncerten játszottuk, ezért néha azt gondoljuk, hogy kivesszük, és meglátjuk, milyen lesz így. Lehet, hogy majd visszatesszük" – tette hozzá.
 
A számot a Spotify zeneszolgáltatón mintegy 170 millió alkalommal hallgatták meg. Feltehetően ez a szám most kissé megugrik.

A dal szövege:

Gold coast slave ship bound for cotton fields
Sold in a market down in New Orleans
Scarred old slaver knows he's doing alright
Hear him whip the women just around midnight

Brown Sugar how come you taste so good?
Brown Sugar just like a young girl should

Drums beating, cold English blood runs hot
Lady of the house wonderin' where it's gonna stop
House boy knows that he's doing alright
You shoulda heard him just around midnight

Brown Sugar how come you taste so good, now?
Brown Sugar just like a young girl should, now

Ah, get it on, Brown Sugar how come you taste so good, baby?
Ah, got me feelin' now, brown sugar just like a black girl should

I bet your mama was a tent show queen
And all her boyfriends were sweet sixteen
I'm no schoolboy but I know what I like
You shoulda heard me just around midnight

Brown Sugar how come you taste so good, baby?
Ah, Brown Sugar just like a young girl should, yeah

I said yeah, yeah, yeah, woo
How come you...how come you taste so good?
Yeah, yeah, yeah, woo
Just like a...just like a black girl should
Yeah, yeah, yeah, woo

 

 

 

Rolling Stones, USA, turné, brown sugar, rabszolgaság, black lives matter, Korda György

 

 

Szólj hozzá!


Nem marad Sopron fesztivál nélkül, jön a SopronFest

Nem marad Sopron fesztivál nélkül, jön a SopronFest

A város vezetői a VOLT alapítóival és a soproni kulturális és gasztronómiai élet legfontosabb szereplőivel fogtak össze azért, hogy tavasszal...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Tökéletes hír halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Krúbi is Music Hungary-díjas lett

Kiosztották az első Music Hungary-díjakat Veszprémben. A díjazottak között van az Anima Sound System-alapító Prieger Zsolt, a Magyar Zene Háza és Krúbi is.

A Glastonburyn búcsúzik el brit rajongóitól Elton John

Elton John legutolsó nagy-britanniai koncertjét a jövő évi Glastonbury zenei fesztiválon fogja tartani - adta hírül pénteken a Guardian.
Új koncertek