Most akkor a DJ zenész vagy nem zenész?

2020/11/03  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Több mint 600 hozzászólás született a Telex.hu közösségi oldalán annál a cikknél, amely arról ad hírt, hogy a dj-k mostantól hivatalosan is zenésznek számítanak Németországban.

Fotó: Erik Mclean (Pexels)

Egyébként az adókérdés nálunk is terítéken van, csak nem ebben a kontextusban. Jövő héten lesz a Music Hungary Konferencia Veszprémben, amelyen kiemelten foglalkoznak majd az áfacsökkentéssel, jelesül azzal, hogy ha a koncerteket érintő 27%-os és a fesztiválokat érintő 18%-os áfakulcsokat egységesen 5%-ra csökkentené az állam, akkor az milyen hatással lenne a hazai fesztivál és koncertszektorra.

Ennek a kinyilatkoztatásnak nem szakmai, erkölcsi vagy valami efféle alapja volt – illetve nem csak az –, hanem adózási: mivel a techno vagy a house hivatalosan is zenének számít, a DJ-k pedig hivatalosan is zenésznek, így a jövőben 19% helyett csak 7% adót kell befizetniük minden belépő után.

Azt nem mondanánk, hogy a cikk megosztása utáni kommentfolyamban közeledtek volna az álláspontok, megy az anyázás is, de azért izgalmas – párat kiemelünk belőle:

KONTRA

"A DJ kész zenéket mixel egymásra. És ezek megint más dolgok. Sok DJ producer is. De a "fellépéseiken" a play gombot, a sync gombot meg a cue gombot nyomogatják és potmetereket tekergetnek, szóval az nem zenélés."

"Zenész.. Pff. Persze. Tegnap rajzoltam 1 (EGY) vonalat. Innentől kezdve világhírű festőművész vagyok."

"32 éve zenélek, 5-6-féle hangszeren. Nekem ne próbáld beadni, hogy egy DJ az zenész. Aki annyit tud, hogy betol egy CD-t a lejátszóba, megnyomja a play gombot; na az nem zenész."

"Lehet, hogy annak számít de nem az."

"Ha berakok egy pizzát a mikróba, akkor én séf vagyok?"

 PRÓ

"A művészet nem elsősorban tárgyi vagy technikai tudás kérdése, ha nem üzenetek, érzések átadásáról szól. Műfajtól függetlenül."

"Ahhoz, hogy megnyomd a play gombot, szinkronba kell hoznod a zenet, amit hallas nelkul, utemerzek nelkul nem tudsz osszehozni ugy, hogy sikeres is legyel a szakmaban. Ehhez minimum kell a zeneismeret. Ez utan, a producerek munkajarol mar ne is beszeljunk, akik live szetteket tolnak, csak dj-kent vannak elkonyvelve."

"Nézd meg a "A Miénk a világ" vagy ismertebb nevén "We are your Friends" c. filmet és akkor majd rájössz, hogy egy-egy DJ saját zenéjében mennyi munka van."

"Megtanulhatsz kottát olvasni, játszhatsz hangszeren, de mikor fog téged egy világ gyászolni, ha meghalsz, ahogy tette azt Avicii esetében?"

"Amióta van emberiség és történelem a zene mindig is arról szólt, hogy hangok kombinálásával olyan hatást érjünkk el, ami az embereket szórakoztatja, jól érzik magukat tőle. Hát nem mindegy, milyen eszközökkel teszik ezt?"

SVÁJC

"Azért a skála széles ám, a 3 számot össze tudok keverni "dj"-től (gondolom a legtöbb sötétséget árasztó kommentelő fejében ehhez hasonló kép él) egészen olyan producer/dj-ig aki minimum egy kalsszikus hangszeren saját maga szerez zenét illetve felhasznál egy rakat olyan eszközt és szoftvert amiknek a legtöbben a létezéséről sem tudnak."

"Amúgy a zene definícióján van a vita. Ha house-t zenének tartjuk, akkor a house zene létrehozói zenészek. Csak a módszer más."

"DJ, aki egy zenét több-kevesebb sikerrel átkever egy másikba: nem zenész
DJ, aki a szett közben egyedi megoldásokat használ (pl. loop, pitch, reverb): nem zenész, de tehetséges DJ
DJ, aki emellett producer, tehát zenéket, hangmintákat gyárt akár hangszerrel, akár szoftverrel: zenész"

Nálunk ez a komment a nyerő:

"Ha valaki esetleg a cikket is olvasta: abban szerintem lehet igazság, hogy ha már tényleg azért mész el egy rendezvényre, mert a DJ neve vonz be a zenei eseményre, akkor az nem sokban különbözik attól, mintha egy koncertre a zenész miatt váltasz jegyet."

Szerinted?

 

dj, techno, house, zenész, zene, Telex.hu, Németország, konferencia, adócsökkentés

 

 

Szólj hozzá!


A My Way-gyilkosságok, avagy sose énekelj Sinatrát hamisan!

A My Way-gyilkosságok, avagy sose énekelj Sinatrát...

A hétvégén a kezünkbe került az Interpress Magazin "Tudta-e" kiadása, ebben volt egy szócikk a My Way-gyilkosságokról, ennek a történetnek...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Megvannak a Cseh Tamás művészeti pályázat győztesei

A pályázat első díját Lévay Jenő "A telihold dalai - Egyszer használatos homokóra Cseh Tamásnak" című alkotása nyerte, a második helyen Tóth Xénia "Bárány az üres lakásban" című fotográfiája végzett, a harmadik pedig Mayer István "Cseh Tamás" című domborműve lett.

Az életben lesz még több móka: közeleg a Kispál on Orfű

Lovasiék anno egy Partizán-adásban jelentették be, hogy Orfűn lesz minifesztivál és koncert, valamint új dal is készült – mindezt rózsaszínben.
Új koncertek