Most már egészen bizonyos, hogy a zene KELL

2021/10/07  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Nemrég olvastuk a Dalszerzőn, hogy van egy cég, amely egy olyan eljárást dolgozott ki, amely során a zene jótékony hatását használják fel egyes neurológiai betegségek terápiájánál. A dolog annyira komoly, hogy nemrég szerződést kötöttek nem is akárkivel: az Universal Music Grouppal arra, hogy a készülékek használhatják a gyógyításra a UMG katalógusában szereplő zenéket.

 Karolina Grabowska fotója a Pexels oldaláról

Ez csak egy érdekes hír lenne a nagyvilágból, az Artisjus által végzett legfrissebb felméréséből arról a saját bőrünkön szerzett tapasztalásról kapunk képet, hogy a koronavírus-járvány okozta nehézségek leküzdésében milyen szerepet játszott a zene.

A válaszok alapján az emberek 74%-ának jelentett támaszt szomorú élethelyzetben, 67%-ának a stressz kezelésében, valamint 51%-nak a magány csillapításában.

Legnagyobb arányban a legfiatalabb és a legidősebb generáció tagjai igazolták ezt a jótékony hatást: a Z generáció (1997 és 2012 között születettek) 71 százalékának, a baby boomerek (1946 és 1964 között születettek) csaknem nyolcvan százalékának jelentettek kapaszkodót a dalok, zeneművek. A nők számára jellemzően a lelkiállapot javításában segítettek a dalok, míg a férfiaknak inkább konkrét tevékenységek kapcsán: munkahelyi vagy tanulmányi gondok esetén, unaloműzés miatt, sportolás mellé hallgatták meg kedvenc dalaikat.

De mit?

A pop és rockzene hallgatottsága évtizedek óta verhetetlenül vezet, így nem meglepő, hogy az emberek az elmúlt időszakban is ezeket a műfajokat hallgatták átlagosan a legnagyobb arányban. A harmadik leghallgatottabb stílus a teljes népességet tekintve a rap/trap/hip-hop volt, aminek trendszerű térhódítása olyannyira megkerülhetetlen, hogy a Z generáció esetében a rockzenét is maga mögé sorolva, a második helyre tört. Míg a X generáció (1965 és 1980 között születettek) körében a klasszikus szerzemények, a baby boomereknél pedig a latin/reggae foglalják el a harmadik helyet. A műfajt tekintve a férfiak közül jelentősen többen hallgattak jazz, elektronikus és klasszikus zenét. A nők körében a pop, a musical/filmzene és a gyerekdalok örvendenek nagyobb népszerűségnek.

Mit mond minderről a pszichológus?

Dr. Kőváry Zoltán szerint a váratlan krízishelyzetekre jellemző, hogy a korábbi, bevált megküzdési eszközeink nem adnak nekünk elegendő segítséget, hogy legyűrjük az bennünk keletkező szorongást, az aggodalmakat, és felül tudjunk emelkedni az ilyenkor óhatatlanul megjelenő veszteségek hatásain. Ilyenkor az embernek plusz forrásokra van szüksége, és a művészet – kiváltképp a zene – hatékony segítséget tud nyújtani ezen fogódzók felkutatásában.

Azonban a muzsika talán még annál is több, mint amit a fenti kutatási eredmények sugallnak, vagyis, hogy a zenei élmény képes a mindennapi feszültséget és a nyugtalanságot oldani a hallgatóban, vagy hogy megszabadíthat az unalom kellemetlen érzésétől – teszi hozzá, majd még eggyel feljebb lép: még ennél is mélyebb hatása lehet, mivel létezésünk egészével kapcsolatban áll; ahogy a filozófiában és a pszichológiában mondják: egzisztenciális jelentősége van. (Ezt mi úgy dekódoljuk, hogy létkérdés... Mert nekünk az. Neked?)

Csak rajtunk múlik, hogy megteremtjük e magunk körül ezt a védelmező burkot, amely tevékenység értelmet is adó és felszabadítóan hathat, amihez annyi sok, és évről évre tovább szaporodó zenemű, dal és kompozíció áll a rendelkezésünkre. Éljünk bátran a lehetőségeinkkel! – üzeni a szakember.

"Miközben ezt a cikken dolgoztam, egy festő barátom, aki az elmúlt időszakban sokakhoz hasonlóan komoly lelki nehézségekkel küzdött, rám írt a Messengeren: „Zoli! Megint felfedeztem a The Cult „Ceremony” című albumát. Visszajött az életkedvem!”  És még mondja valaki, hogy a zene nem egy csoda..." – zárul az írás.

 

Artisjus, pandémia, felmérés, zene

 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek