Nem minden punk pszichopata

2020/09/01  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

A punk, a keményebb rock, a heavy metal és pár más, nem annyira dallamközpontú zenei műfaj rajongóiról sokan azt gondolják, hogy defektesek, labilisak, agresszívak. Ma már pszichológiai kutatások igazolják, mennyire téves ez a feltételezés. Mindezt a Díványon olvastuk. Nem a díványon...

Fotó: The Sun

A portál szerzője egy olyan könyvből idéz, amelynek a címe: Mindaz, amit a szentektől, a kémektől és a sorozatgyilkosoktól megtanulhatsz a sikerről. Van további kérdés? :)

A pszichopatákat Kevin Dutton szerint elsősorban a hatalom megszerzésének lehetősége vonzza, amihez ráadásul fejletlen erkölcsi ítélőképesség és a bűntudat totális hiánya társul. Bár a manipuláció érdekében gyakran elragadóan viselkednek, kevéssé képesek mély szeretetkapcsolatok kialakítására, illetve empátia megélésére.

A rebellisnek tekintett zenei műfajok – mint például a heavy metal, punk, rock, hiphop, rap – egyik fontos ismérve, hogy a fennálló rendszer kritikáját fogalmazzák meg és lázadnak a mindenkori hatalom ellen. A pszichopatákra azonban kevésbé jellemző a nyílt nonkonformizmus, ők inkább a környezetükbe simulva, másokat irányítva és kihasználva szerzik meg azt, amit akarnak.

Igaz az is, hogy a fenti zenei műfajok képviselői közül sokan – magyarok vagy külföldiek – mára már belesimultak a fősodorba, és inkább az elismerésre/pénzre vadásznak, mint a vélt vagy valós igazságra.

A portál beszámol arról a nemrég készült amerikai kutatásról is, amelyben az alanyokkal személyiségi teszteket végeztettek, majd megnézték, milyen filmeket és/vagy zenéket kedvelnek. Igazából nem jutottak messzire a kérdésben – a tesztválaszaik alapján hatalomra vágyó emberek mutattak némi vonzódást  a western iránt, és láss csodát, az empátiára kevésbé hajlamosak kedvencei közé nem tartoztak a country dalok és a filmzenék. Azt is kizárták, hogy a lázadó műfajok kedvelő valamiféle egységes karakterisztikába tartoznának. Szóval, nem minden punk pszichopata (jó, azért akad köztük is efféle). Aki meg az, azzal akár az is megeshet, hogy bírja a háborús izéket meg a cowboyokat. Bocsánat: kavbojokat...

 

 

 

 

heavy metal, punk, rock, hiphop, rap, pszichopata, pszichológia, személyiség

 

 

Szólj hozzá!


Pressert még mindig jó olvasni

Pressert még mindig jó olvasni

„Azt mondták, a második sokkal nehezebb lesz. Az biztos. De én nem ijedtem meg. Mert ez a könyv nem a második, hanem az első könyv második...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Hangol már a zenekar – Lovasi András új formációval járja be az országot

A zenekar a "Lovasi András és barátai nevet" viseli, s a zenész a Grand Hotel Halmahera címmel, ősszel megjelent új nagylemezét turnéztatja meg.

Csak egyetlen napon látható világszerte a Gorillaz koncertfilmje

A Song Machine Live From Kong címmel érkező, több mint két és fél órás koncertfilmet Magyarországon csak a Cinema MOM és a Pólus Mozi vetíti.
Új koncertek