Nem minden punk pszichopata

2020/09/01  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

A punk, a keményebb rock, a heavy metal és pár más, nem annyira dallamközpontú zenei műfaj rajongóiról sokan azt gondolják, hogy defektesek, labilisak, agresszívak. Ma már pszichológiai kutatások igazolják, mennyire téves ez a feltételezés. Mindezt a Díványon olvastuk. Nem a díványon...

Fotó: The Sun

A portál szerzője egy olyan könyvből idéz, amelynek a címe: Mindaz, amit a szentektől, a kémektől és a sorozatgyilkosoktól megtanulhatsz a sikerről. Van további kérdés? :)

A pszichopatákat Kevin Dutton szerint elsősorban a hatalom megszerzésének lehetősége vonzza, amihez ráadásul fejletlen erkölcsi ítélőképesség és a bűntudat totális hiánya társul. Bár a manipuláció érdekében gyakran elragadóan viselkednek, kevéssé képesek mély szeretetkapcsolatok kialakítására, illetve empátia megélésére.

A rebellisnek tekintett zenei műfajok – mint például a heavy metal, punk, rock, hiphop, rap – egyik fontos ismérve, hogy a fennálló rendszer kritikáját fogalmazzák meg és lázadnak a mindenkori hatalom ellen. A pszichopatákra azonban kevésbé jellemző a nyílt nonkonformizmus, ők inkább a környezetükbe simulva, másokat irányítva és kihasználva szerzik meg azt, amit akarnak.

Igaz az is, hogy a fenti zenei műfajok képviselői közül sokan – magyarok vagy külföldiek – mára már belesimultak a fősodorba, és inkább az elismerésre/pénzre vadásznak, mint a vélt vagy valós igazságra.

A portál beszámol arról a nemrég készült amerikai kutatásról is, amelyben az alanyokkal személyiségi teszteket végeztettek, majd megnézték, milyen filmeket és/vagy zenéket kedvelnek. Igazából nem jutottak messzire a kérdésben – a tesztválaszaik alapján hatalomra vágyó emberek mutattak némi vonzódást  a western iránt, és láss csodát, az empátiára kevésbé hajlamosak kedvencei közé nem tartoztak a country dalok és a filmzenék. Azt is kizárták, hogy a lázadó műfajok kedvelő valamiféle egységes karakterisztikába tartoznának. Szóval, nem minden punk pszichopata (jó, azért akad köztük is efféle). Aki meg az, azzal akár az is megeshet, hogy bírja a háborús izéket meg a cowboyokat. Bocsánat: kavbojokat...

 

 

 

 

heavy metal, punk, rock, hiphop, rap, pszichopata, pszichológia, személyiség

 

 

Szólj hozzá!


HVG: Lefújták az angliai Download és a barcelonai Primavera Sound fesztiválokat

HVG: Lefújták az angliai Download és a barcelonai...

A 2020-as után a világjárvány miatt másodszor is lefújják az angliai Donington Parkban meg (nem) rendezett, a jellemzően a rock és a metál...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Profi teniszezőnek készült, a színpadon kötött ki – ki lehet ő?

Valakik már gyermekként tudják, mivel szeretnének foglalkozni és elszántan küzdenek a céljaikért, míg mások a környezetük hatására kapnak olyan lökést, amelynek köszönhetően eldöntik, hogy milyen területen építenek karriert. Bár a tehetség a legtöbbször utat tör, viszont a sikerekhez vezető út sokszor göröngyös....

Budapest Klezmer Band: nincsen új év újévi koncert nélkül

2020-ban ünnepli a Budapest Klezmer Band a 30. születésnapját. A koronavírus járvány miatt az ünnepi koncertek sorban elmaradtak, de a zenekar úgy érzi, nem kezdődhet az újév klezmer koncert nélkül.

Ezentúl minden szeptemberben lesz Siklósi Örs-emlékkoncert

"Szeptemberben született, ezért abban a hónapban minden évben szeretnénk rá emlékezni egy-egy koncert kíséretében" – mondta el a Blikknek Marosi Nikolett, a fiatalon elhunyt zenész menedzsere és barátja.

Ez komoly! 20 online koncertet kínál márciusban a Filharmónia Magyarország

A koncertek között a Kodály Kórus Debrecen és a Savaria Szimfonikus Zenekar előadását kínálja márciusban a Filharmónia Magyarország.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek