Nem minden punk pszichopata

2020/09/01  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

A punk, a keményebb rock, a heavy metal és pár más, nem annyira dallamközpontú zenei műfaj rajongóiról sokan azt gondolják, hogy defektesek, labilisak, agresszívak. Ma már pszichológiai kutatások igazolják, mennyire téves ez a feltételezés. Mindezt a Díványon olvastuk. Nem a díványon...

Fotó: The Sun

A portál szerzője egy olyan könyvből idéz, amelynek a címe: Mindaz, amit a szentektől, a kémektől és a sorozatgyilkosoktól megtanulhatsz a sikerről. Van további kérdés? :)

A pszichopatákat Kevin Dutton szerint elsősorban a hatalom megszerzésének lehetősége vonzza, amihez ráadásul fejletlen erkölcsi ítélőképesség és a bűntudat totális hiánya társul. Bár a manipuláció érdekében gyakran elragadóan viselkednek, kevéssé képesek mély szeretetkapcsolatok kialakítására, illetve empátia megélésére.

A rebellisnek tekintett zenei műfajok – mint például a heavy metal, punk, rock, hiphop, rap – egyik fontos ismérve, hogy a fennálló rendszer kritikáját fogalmazzák meg és lázadnak a mindenkori hatalom ellen. A pszichopatákra azonban kevésbé jellemző a nyílt nonkonformizmus, ők inkább a környezetükbe simulva, másokat irányítva és kihasználva szerzik meg azt, amit akarnak.

Igaz az is, hogy a fenti zenei műfajok képviselői közül sokan – magyarok vagy külföldiek – mára már belesimultak a fősodorba, és inkább az elismerésre/pénzre vadásznak, mint a vélt vagy valós igazságra.

A portál beszámol arról a nemrég készült amerikai kutatásról is, amelyben az alanyokkal személyiségi teszteket végeztettek, majd megnézték, milyen filmeket és/vagy zenéket kedvelnek. Igazából nem jutottak messzire a kérdésben – a tesztválaszaik alapján hatalomra vágyó emberek mutattak némi vonzódást  a western iránt, és láss csodát, az empátiára kevésbé hajlamosak kedvencei közé nem tartoztak a country dalok és a filmzenék. Azt is kizárták, hogy a lázadó műfajok kedvelő valamiféle egységes karakterisztikába tartoznának. Szóval, nem minden punk pszichopata (jó, azért akad köztük is efféle). Aki meg az, azzal akár az is megeshet, hogy bírja a háborús izéket meg a cowboyokat. Bocsánat: kavbojokat...

 

 

 

 

heavy metal, punk, rock, hiphop, rap, pszichopata, pszichológia, személyiség

 

 

Szólj hozzá!


Óriási bulit csinált a Sum 41 és a Simple Plan vasárnap az Arénában

Óriási bulit csinált a Sum 41 és a Simple Plan...

A két kanadai skate/punk/popzenekar kétségtelenül a kétezres években volt a csúcson, ám ettől függetlenül nemhogy csökkent volna a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Szakcsi Lakatos Béla emlékére

Sokan sokféleképpen emlékeznek meg az ikonikus zenészről, koncertes oldal lévén mi – több száz koncertje közül – egy '75-ös fellépés relikviáit választottuk – Felvinczy Attila jóvoltából kerültek fel a Facebookra.

Öt év után visszatér Budapestre a Depeche Mode

A Memento Mori (...) világkörüli turné 2023. március 23-án rajtol el Sacramentoban, és 2023. július 28-án ér a Puskás Arénába.
Új koncertek