Pulzus, Egymillió fontos hangjegy – elhunyt a magyar könnyűzenei televíziózás legendája

2021/02/13  ·   Zenei hír   ·  mmi

Módos Péter elment. A Magyar Rádió hivatalos FB oldalán jelent meg az egymondatos hír: "Módos Anikó, Péter lánya, most osztotta meg, hogy Péter elment! Legyen könnyű néked a föld." Az Artisjus-díjas magyar televíziós szerkesztő, rendező, műsorvezető 81 éves volt.

Pulzus, Egymillió fontos hangjegy – elhunyt a magyar könnyűzenei televíziózás legendája

Két dolog miatt gondoltam mostanában többször is rá. Egyrészt itt figyel a polcon Kabai József  Egymillió fontos emlék – Módos Péter mesél című könyve, amit – bár már hónapok óta megkaptam a szerzőtől, akinek ezúton is köszönet – még nem olvastam el figyelmesen, csak bele-belelapoztam, de már ez a belelapozás is tökéletesen megmutatta, hogy mekkora kincs volt ez az ember  – és mekkora kincs az, hogy ezeket a történeteket elmesélte és valaki le is jegyzete őket.

Valójában nem tudom, hogy a Koncert.hu olvasói közül kik emlékeznek a Pulzusra vagy az Egymillió fontos hangjegyre – nekik nagyon nem kell bemutatni ezt a két műsort, a fiatalabbaknak azt javaslom, egy pillanatra húnyják le a szemüket, és képzeljék el, hogy nincs net, nincs mobiltelefon – vezetékes is csak a szerencséseknek –, nincs ezer tévécsatorna, csak mondjuk kettő, és hát minden, ami ebben a kettőben lemegy, erős kontrollnak van kitéve... Nos, ebben a közegben alkotott maradandót Módos Péter, nem csak a közönség számára, de bizony a zenészek, zenekarok is rengeteget köszönhetnek neki. Kabai József könyvében megszámlálhatatlanul sok sztori van a műsorokról és a zenészekről, s ezekben az a jó, pontosabban Módos Péterben az a jó, hogy szemben a mai kor szemérmességével (vö. szakmán belül mindenki mindent tud, a közönség számára ezek viszont hétpecsétes titkok) szemben bizony kimondja, hogy azért nem küldött adásba egy énekest, mert az hamisan dalolt...A könyvben persze ott a neve is :)  Ez a beszélgetős könyv nem egy enciklopédia, amely szócikkről szócikkre bemutatja a korszakot, vagyis a könnyűzenei tévézés hőskorát, inkább egy óriáspuzzle, ami rengeteg kis történetdarabkából áll össze, amikre például Szécsi Pál, az LGT, Máté Péter, Koncz Zsuzsa vagy éppen Pori Jazz Fesztivál fotóit nyomták. Apropó: azt tudtátok, hogy csak a magyar stáb forgatott ott? Mindenki tőlük vette át az anyagot! Módos Péter iszonyú jókat mesélt a könyvben erről – s rengeteg másról is. 

De nem csak Kabai Józsefnek, hanem  z NKA Hangfoglaló (akkor még Cseh Tamás) Program keretein belül elkészült Életút-interjúk során. Ebből egy részletet a Volt egyszer egy beatkorszak blog is átvett, innen idézünk:

"Tőlem két műsor nem mehetett adásba. Az egyiket már az előbb említettem. A Nagy Feró-féle Bikini, az átmeneti időszakban, a tévé 4-es stúdiójában, illetve az odavezető csiga lépcsősoron vettük fel. Nagy Feró nagyszerű forgatókönyvet írt hozzá, amiből készült egy tizennyolc perces show, amiben részt vett a felesége, Csuka Mónika is, meg az akkor még pici gyereke. Azért nem mehetett adásba, mert az egyik jelenetben, miközben egy orosz népdalt adtak elő, a zenekar tagjai üvegből itták a sört. Az volt a kifogás, hogy ezzel rosszra nevelik az ifjúságot. És pont egy orosz népdal kapcsán. Aztán mégis engedélyezték. Aztán mégsem ment le."

Érdemes mindkét forrást "kiapasztani", mert az akkori élet vize folyik belőlük, annak minden vitaminjával és mérgével.

A másik, ami miatt Módos Péter eszembe jutott nemrég, az a dalos műsor volt. Mármint, hogy mennyire terméketlen és magért való az egész "show", és mennyivel jobbat tennének közönségnek és előadónak egyaránt, ha nem valami mondvacsinált versengés köntösébe bújtatnák az egészet, hanem készítenének velük egy tisztességes műsort, olyat, mint amilyen mondjuk a Pulzus volt. Jó, nem pont olyan, mert az elég régen volt, de végül is majdnem ott tartunk, mint akkor, tehát majdnem olyat... Tényleg nem mindenki ül 0-24-ben a tévé előtt s nem vált minden egyes ember testrészévé a telefonja: talán még lenne létjogosultsága egy efféle műsornak.

Igaz, ehhez kellene egy Módos Péter is – a felkészültségével, a rátermettségével, a nyitottságával, az alázatával és a zeneszeretetével. Létezik még egyáltalán ilyen műsorkészítő? Nehéz elképzelni, mert a független csatornákat a pénz, a nem annyira függetleneket meg a hatalom vezényli. És a pénz. Pedig valaha ez is egy szakma volt.

Módos Péterből egy volt. És hálásak lehetünk, hogy Módos Péter magát adta – a nézőknek és amúgy is.

Legyen neki olyan könnyű a föld, mint amilyen a zene volt számára.

Sajnáljuk, hogy a Magyar Televízió (eddig) nem emlékezett meg róla, cserébe a "A hideg idő hatására nem csökken le kedvenceink mozgásigénye" című cikket háromszor is megosztották a Fb oldaukon. Valójában eddig senki nem posztolt róla a fentebb említettek közül, úgyhogy lehet, hogy a szombat meg a hideg...

"Mi tévének hívtuk, a kor csodája..."

 

 

Módos Péter, gyász, Pulzus, Egymillió fontos hangjegy, tévé, NKA, Hangfoglaló

 

 

Szólj hozzá!


Négy év szünet után magyar nyelvű dalokkal tér vissza a Minimyst

Négy év szünet után magyar nyelvű dalokkal tér...

Minimyst egy új EP-t ígért idén tavaszra és be is tartják a szavukat: a Karton Monakó már teljes egészében meghallgatható, a zenekar pedig újra...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Elmentek stúdiózni egyet Texasba, majd hazatértek egy albummal és egy fesztivál-fődíjjal – A NYUGHATATLAN-sztori

Stílusosan, a country és a rockabilly őshazájában rögzítette tizenegy dalos korongját az egyik legismertebb hazai country-rockabilly zenekar, a Nyughatatlan. Végül aztán nem csak az új anyaggal, hanem többek között a Texas Sounds Country Music fesztivál fődíjával tértek haza. A Restless megjelenésének apropóján a csapat...

Tökéletes hír Halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

Füles a Müpánál

18. születésnapja alkalmából az idén nagykorúvá érett ikonikus intézmény különleges alkotással lepi meg közönségét: a Müpába látogatókat immáron egy Kolodko Mihály-szobor fogadja. A művész a bronzból készült fejhallgatót a Müpa bejáratánál helyezte el, az alkotás a „Füles” fantázianévre hallgat.

Öt év után visszatér a The Cult Magyarországra!

A hazai közönség is testközelből megismerheti a The Cult új albumát júniusban, a Budapest Parkban.
Új koncertek