Pulzus, Egymillió fontos hangjegy – elhunyt a magyar könnyűzenei televíziózás legendája

2021/02/13  ·   Zenei hír   ·  mmi

Módos Péter elment. A Magyar Rádió hivatalos FB oldalán jelent meg az egymondatos hír: "Módos Anikó, Péter lánya, most osztotta meg, hogy Péter elment! Legyen könnyű néked a föld." Az Artisjus-díjas magyar televíziós szerkesztő, rendező, műsorvezető 81 éves volt.

Pulzus, Egymillió fontos hangjegy – elhunyt a magyar könnyűzenei televíziózás legendája

Két dolog miatt gondoltam mostanában többször is rá. Egyrészt itt figyel a polcon Kabai József  Egymillió fontos emlék – Módos Péter mesél című könyve, amit – bár már hónapok óta megkaptam a szerzőtől, akinek ezúton is köszönet – még nem olvastam el figyelmesen, csak bele-belelapoztam, de már ez a belelapozás is tökéletesen megmutatta, hogy mekkora kincs volt ez az ember  – és mekkora kincs az, hogy ezeket a történeteket elmesélte és valaki le is jegyzete őket.

Valójában nem tudom, hogy a Koncert.hu olvasói közül kik emlékeznek a Pulzusra vagy az Egymillió fontos hangjegyre – nekik nagyon nem kell bemutatni ezt a két műsort, a fiatalabbaknak azt javaslom, egy pillanatra húnyják le a szemüket, és képzeljék el, hogy nincs net, nincs mobiltelefon – vezetékes is csak a szerencséseknek –, nincs ezer tévécsatorna, csak mondjuk kettő, és hát minden, ami ebben a kettőben lemegy, erős kontrollnak van kitéve... Nos, ebben a közegben alkotott maradandót Módos Péter, nem csak a közönség számára, de bizony a zenészek, zenekarok is rengeteget köszönhetnek neki. Kabai József könyvében megszámlálhatatlanul sok sztori van a műsorokról és a zenészekről, s ezekben az a jó, pontosabban Módos Péterben az a jó, hogy szemben a mai kor szemérmességével (vö. szakmán belül mindenki mindent tud, a közönség számára ezek viszont hétpecsétes titkok) szemben bizony kimondja, hogy azért nem küldött adásba egy énekest, mert az hamisan dalolt...A könyvben persze ott a neve is :)  Ez a beszélgetős könyv nem egy enciklopédia, amely szócikkről szócikkre bemutatja a korszakot, vagyis a könnyűzenei tévézés hőskorát, inkább egy óriáspuzzle, ami rengeteg kis történetdarabkából áll össze, amikre például Szécsi Pál, az LGT, Máté Péter, Koncz Zsuzsa vagy éppen Pori Jazz Fesztivál fotóit nyomták. Apropó: azt tudtátok, hogy csak a magyar stáb forgatott ott? Mindenki tőlük vette át az anyagot! Módos Péter iszonyú jókat mesélt a könyvben erről – s rengeteg másról is. 

De nem csak Kabai Józsefnek, hanem  z NKA Hangfoglaló (akkor még Cseh Tamás) Program keretein belül elkészült Életút-interjúk során. Ebből egy részletet a Volt egyszer egy beatkorszak blog is átvett, innen idézünk:

"Tőlem két műsor nem mehetett adásba. Az egyiket már az előbb említettem. A Nagy Feró-féle Bikini, az átmeneti időszakban, a tévé 4-es stúdiójában, illetve az odavezető csiga lépcsősoron vettük fel. Nagy Feró nagyszerű forgatókönyvet írt hozzá, amiből készült egy tizennyolc perces show, amiben részt vett a felesége, Csuka Mónika is, meg az akkor még pici gyereke. Azért nem mehetett adásba, mert az egyik jelenetben, miközben egy orosz népdalt adtak elő, a zenekar tagjai üvegből itták a sört. Az volt a kifogás, hogy ezzel rosszra nevelik az ifjúságot. És pont egy orosz népdal kapcsán. Aztán mégis engedélyezték. Aztán mégsem ment le."

Érdemes mindkét forrást "kiapasztani", mert az akkori élet vize folyik belőlük, annak minden vitaminjával és mérgével.

A másik, ami miatt Módos Péter eszembe jutott nemrég, az a dalos műsor volt. Mármint, hogy mennyire terméketlen és magért való az egész "show", és mennyivel jobbat tennének közönségnek és előadónak egyaránt, ha nem valami mondvacsinált versengés köntösébe bújtatnák az egészet, hanem készítenének velük egy tisztességes műsort, olyat, mint amilyen mondjuk a Pulzus volt. Jó, nem pont olyan, mert az elég régen volt, de végül is majdnem ott tartunk, mint akkor, tehát majdnem olyat... Tényleg nem mindenki ül 0-24-ben a tévé előtt s nem vált minden egyes ember testrészévé a telefonja: talán még lenne létjogosultsága egy efféle műsornak.

Igaz, ehhez kellene egy Módos Péter is – a felkészültségével, a rátermettségével, a nyitottságával, az alázatával és a zeneszeretetével. Létezik még egyáltalán ilyen műsorkészítő? Nehéz elképzelni, mert a független csatornákat a pénz, a nem annyira függetleneket meg a hatalom vezényli. És a pénz. Pedig valaha ez is egy szakma volt.

Módos Péterből egy volt. És hálásak lehetünk, hogy Módos Péter magát adta – a nézőknek és amúgy is.

Legyen neki olyan könnyű a föld, mint amilyen a zene volt számára.

Sajnáljuk, hogy a Magyar Televízió (eddig) nem emlékezett meg róla, cserébe a "A hideg idő hatására nem csökken le kedvenceink mozgásigénye" című cikket háromszor is megosztották a Fb oldaukon. Valójában eddig senki nem posztolt róla a fentebb említettek közül, úgyhogy lehet, hogy a szombat meg a hideg...

"Mi tévének hívtuk, a kor csodája..."

 

 

Módos Péter, gyász, Pulzus, Egymillió fontos hangjegy, tévé, NKA, Hangfoglaló

 

 

Szólj hozzá!


 A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostorban ad koncertet az olasz Quartetto Eos

A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostorban ad...

Magyarországon is elindul az Európai kamarazenei együttműködés, a MERITA projekt, amelynek az a célja, h felkeltse és fenntartsa az érdeklődést a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Kygo-show az MVM Dome-ban

A "legtöbb belépőt értékesítő" címre jogosult dance előadó 2018 óta most először indul turnéra, és körbeviszi látványos élő show-ját világon. A 26 állomásos turné szeptember 7-én indul Commerce Cityben, majd többek között Boston, Toronto, Chicago, Berlin, Amszterdam és Párizs érintésével december 13-án, Dublinban ér...

Egy tragédia miatt elhalasztották, most megvan a Call Me Karizma-koncert új időpontja

Bár tavaszi koncertturnéját egy, a dobosa életében bekövetkezett tragédia miatt halasztani kényszerült, Call Me Karizma betartotta ígéretét és itt az új dátum a budapesti koncertjére, úgyhogy mindenki átírhatja a naptárjában: Call Me Karizma – november 3., Turbina.
Új koncertek